Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG NORDSTADEN 11:7 - husnr 1, RÅDHUSET, GÖTEBORG

 Byggnad - Beskrivning

RÅDHUSET, GÖTEBORG (akt.)
2007-11-30
Exteriörbeskrivning
Den äldre byggnadens exteriör präglas av ombyggnaden 1814-17 då bl a huvudfasadens kolonner och entrétrappa tillkom. Gårdens arkader, entréhallens eleganta valv och källarens välvda rum är från 1600-talet. Den äldre byggnaden har tre våningar med källare. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i gul kulör. Fasaden har ett nyklassicistiskt formspråk. Bottenvåningen har en rusticerad På huvudfasadens gavelparti sitter det förgyllda rådhusuret omgivet av B E Fogelbergs gjutjärnsrelief "Rättvisan och klokheten" från 1817.

I det äldre rådhuset fanns förutom ämbetsmännens rum även börslokaler och en stadskällare. Stora sammanträdesrummet var det förnämsta rummet som även utnyttjades för borgerskapets fester och konserter. Rådhuskällaren var ett var ett populärt värdshus för de förmögna borgarna i staden. År 1781 flyttades börsen in från de öppna valven kring gården till ett rum i bottenvåningen. Fast inredning är mycket välbevarad i form av dörrar med omfattningar, kakelugnar och väggmålningar.


KÄLLA: Hus för hus i Göteborgs stadskärna. Göteborgs stadsbyggnadskontor/Göteborgs stadsmuseum. Kungälv 2003. ISBN 91-89088-12-3

Den Asplundska tillbyggnaden är ihopbyggd med den äldre delen av rådhuset och de två byggnaderna förbinds genom en smal slät, gråputsad mur. Genom den avgränsande muren står samtidigt tillbyggnaden för sig själv, intill rådhuset. Tillbyggnaden ansluter till det gamla rådhuset genom sin höjd och ett liknande tak, genom de gulputsade fasaderna med vita listverk. Byggnaden underordnar sig rådhuset genom att andra våningens fönster och reliefplattor är förskjutna mot rådhuset. Fasadens fyra reliefer av Grate visar Sunnan, Västan, Nordan och Östan.