Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG OLSKROKEN 743:7 - husnr 1, SANKT PAULI KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKT PAULI KYRKA (akt.)
2004-09-13
Exteriörbeskrivning
S:t Pauli kyrka domineras av romanska stilelement där rundbågar och kolonnetter med tärningskapitäl är återkommande inslag, utvändigt såväl som invändigt. Några gotiska stildrag som fialer och fyrpass återfinns också i fasaden. Kyrkan är påfallande bred, med en närmast kvadratisk plan. Intrycket förstärks av de fyra lätt utskjutande hörntornen och det förhållandevis smala klocktornet.

FASADEN präglas av strikt symmetri och riklig mönstermurning i form av rundbågar, friser, blinderingar och tätt sittande lisener. Formtegel har använts runt vissa muröppningar för att illustrera kolonnetter med tärningskapitäl och liknande motiv. Det röda pressade teglet kallas Rennbärgertegel efter sitt ursprung i Rennberga fabrik i Slesvig. Sockeln i granit är låg och släthuggen. Yttertrapporna är också i granit. Vid den sydöstra ingången finns en entréramp.

ENTRÉN i västfasaden går genom klocktornet. Huvudporten är en perspektivportal, djupt liggande i fasaden och omgiven av ett arkivoltmotiv. Ovanför portalen sitter ett stort rundfönster med spröjsverk av järn. Kyrkan har även entréer i söder och norr genom de fyra hörntornen, stickbågiga och accentuerade med rundbågade omfattningar. Dörrbladen är profilerade fyllningsdörrar målade i gråblått. Sakristian i nordost är ett undantag, där sitter en mörkbetsad spåntad bräddörr med nationalromantiska drag.

FÖNSTREN är höga, smala, rundbågiga och många. De fasta fönsterbågarna är av gjutjärn, förutom i koret där de ersatts med mässingsprofiler. De är målade i gråblått och har antikglas i innerbågen. Kyrkan har fönster i två våningar. Nedtill är de i huvudsak grupperade tre och tre med ett större mittfönster. De sitter i en slät mur omfattade av en större rundbåge. Varje grupp har en gemensam solbänk av hyvlad kalksten. I den övre fönsterraden är fönstren jämnstora och grupperade i tre eller fem mellan lisener. Solbänkarna löper hela vägen mellan lisenerna, delvis inmurade i fasaden. Mellan fönstren finns kolonnetter i formtegel. Det runda koret har fönster endast i den övre nivån.

TORNET i väster har en kopparklädd huv som kröns av ett kors och omges av fyra fialer. Fönstermotiven återkommer i ljudluckorna, som är en större variant av den nedre fönsterraden. Under dessa sitter jämnstora fönster i grupper om fem, utom på den östra sidan som ansluter till långhuset.

Det flacka sadeltaket över långhuset kröns av en lanternin, med några bevarade ursprungliga fönster. Hörntornens pyramidtak kröns av mindre kors.