Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG STIGBERGET 34:1 - husnr 1, S:T JOHANNESKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

S:T JOHANNESKYRKAN (inakt.)
2005-10-12
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är uppförd 1866 med rött tegel i en nygotiskstil med sparsam utsmyckning. Arkitekt var J A Westerberg. Koret är femsidigt och smalare än långhuset. Långhuset har ett tvärskepp med vindfång, i nordvästra hörnet finns en rikt artikulerad tornbyggnad asymmetriskt placerad. Taket är täckt med grön plåt.

Sockeln av huggen granit har olika höjd beroende på marklutningen avslutas uppåt med en fotlist av kalksten.

Fasaden är murad med rött tegel i kryssförband med strävpelare och fönsterbågar som enda fasadutsmyckning. Strävpelarnas murverk skyddas på ovansidan av skifferplattor. Takfoten är uppbruten och bildar gavelfält över de spetsbågiga fönstren. Dessa står som pendanger till korsarmarnas bredare gavelfält som i sin tur förstärks genom vindfångens mindre och lägre gavlar. I koret syns en igenmurad dörröppning.

Kyrkans fönster är spetsbågiga eller runda, och är placerade med en avtrappning in i muren - tresprång. Fönsterbågarna är rödmålade. Koret har parställda höga och smala spetbågiga fönster medan långhuset har ett runt och ett brett spetsbågigt fönster på var sida om korsarmen. Korsarmarna har ett brett spetsbågigt fönster i gavlarna och ett mindre i sidoväggarna. Ytterbågarna i långhuset har ett listverk, närmast i form av bladmotiv.

Dörrarna är av stående panel och brunmålade med rikt dekorerade smidesbeslag och överljusfönster med en bred spetsbågsform.

Tornet är sidoställt i nordväst med en kvadratisk bas och en åttasidig övre del. Hörnen på basens avslutning uppåt vid långhusets takfot är utformade med trekvarts kolonner. Den åttasidiga övre delen har öppningar i väster, norr och öster.