Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TORSLANDA 35:1 - husnr 2, TORSLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORSLANDA KYRKA (akt.)
2005-01-17
Exteriörbeskrivning
Torsland medeltida kyrka präglas till stor del av 1700-talets stora ombyggnad.
Kyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett fullbrett tresidigt korparti i öster, en sakristia vid korets södra sida och ett vapenhus vid långhusets västra gaveln. Kyrkan har sadeltak med brant fall, taket är valmat i tre fält över koret, en tillbyggnad till vapenhuset har pulpettak. Kyrkan saknar torn.

Kyrkans äldre ytterväggar är huvudsakligen murade av gråsten. Vid om- och tillbyggnader och vid upptagning av nya fönster har också tegel använts. Sakristians väggar mot söder och öster, uppförda 1956, är byggda av gasbetongblock. Ytterväggarna i en del av vapenhuset som byggdes till mot norr 1973 är av "Leca-block". Samma material användes även vid vapenhusets förlängning mot väster 1984.

Såväl gamla som nya ytterväggar är spritputsade i vit kulör, med slätputsade fönster- och dörromfattningar. Vapenhusets nyaste del mot väster målades med KC-färg, medan man använde sig av ren kalkfärg på dess äldsta del.

Den övre delen av sakristians och vapenhusets gavlar mot söder respektive väster är utförda som panelklädda träväggar. Panelen är målad i en ljust grå kulör. Sakristians trävägg byggdes 1956. Vid vapenhusets förlängning 1984 försökte man efterlikna den gamla gavelns utseende, men man valde ohyvlat virke till underbrädorna. Till vapenhusets panel användes en alkydoljefärg

Taktäckningen består av enkupigt lertegel. Takfoten och tassarna är målade med samma färgtyp som väggpanelen. I det södra takfallet sitter två små takfönster och i det norra finns ett, två ger ljus till läktaren och det tredje till vinden.

Långhuset har tre fönster mot norr och fyra mot söder. Det på 1780-talet uppförda koret har två fönster, ett i vardera gavelbrytningen. Kyrkans fönster är rundbågiga och målade i en ljus grå kulör både ut- och invändigt. Långhusets fönster har ett ålderdomligt utförande, med separata ytter och innerbågar. Fönstren har tre lufter (två stående bågar med ett lunettefönster över) och indelade i små rutor med träspröjs. Korets båda fönster tillkom vid 1956 år renovering. De är liksom övriga fönster utförda av trä, men saknar spröjsindelning. Sakristians båda fönster är från 1956. De är utåtgående och har kopplade bågar. Fönstren vetter mot söder och öster. Vapenhuset har tre fönster, ett mot söder, ett mot väster och ett mot norr. Alla tre är nya från 1984.

Kyrkporten på vapenhusets södra sida, är från 1956. Enligt Sigfrid Ericsons restaureringsprogram skulle den nytillverkas av ek "i storlek och utseende som den gamla". De båda dörrbladens yta har ett mönster av små kvadrater. Även sakristians dörr är troligen från 1956. Den är liksom vapenhusets dörr av ek, men har ett enklare utförande, med en utvändig yta av släta vertikala brädor.

Till höger om sakristians dörr sitter en inmurad minnessten. Överst är en krona inhuggen, därinunder texten G III: R: S: 1780. A. G: PL. Den första förkortningen står för Gustaf III, Rex Sveciae (Sveriges kung). A. G: PL betyder Arvid Gren Pastor Loci. Arvid Gren var församlingens pastor mellan 1775 och 1799.