Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG TUVE 2:105 - husnr 1, TUVE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TUVE KYRKA (akt.)
2005-01-17
Exteriörbeskrivning
Tuve kyrka ger ett ursprungligt, mycket ålderdomligt intryck med sitt smala, rakt avslutade korparti, den brutna taksiluetten med flera branta tak och två kraftiga strävpelare vid koret. Vapenhuset och koret är lägre än långhuset. Kyrkan saknar torn, istället står en klockstapel nära vapenhuset. Byggnaden ansluter sig till de små, absidlösa kyrkor som byggdes i dessa trakter när deras föregångare av trä ersattes av stenkyrkor.

Byggnaden består av ett rektangulärt långhus med ett rakt avslutat kor i öster, vapenhus i väster, sakristia på den norra sidan av koret och ett pannrum på korets sydsida. Långhus, vapenhus och sakristia har branta sadeltak medan de mindre tillbyggnaderna har flackare pulpettak. Vid långhusets östra ände har taket dragits ner något över de två strävpelare som stabiliserar kortsidan sedan triumfbågen revs. Taktäckningen består av rött enkupigt lertegel. En liten plåtklädd skorsten sitter på taknocken vid långhusets östra ända, ytterligare en sitter längre ner på i det norra takfallet och mellan dem sitter en plåtklädd taklucka. I den västra änden sitter en vindflöjel. Hängrännor och stuprör är av vit plastbelagd plåt. Vindskivor och takfot är av trä och vitmålade med linoljefärg.

Kyrkan har vita spritputsade väggar, förutom gavelröstet på långhusets östra sida som är klätt med vitmålat trä. Huvudentrén och alla fönster, med undantag av korets fönster mot norr samt fönstret till sakristian, har en ram av slätputs. Toppen av långhusets gavel mot väster är klädd med vitmålad träpanel. Med undantag av koret, som har en låg sockel av natursten, ansluter ytterväggarnas putsyta direkt mot marken. Korets stensockel är gråmålad.

Långhusets, korets och vapenhusets yttermurar är huvudsakligen uppförda i natursten. Långhusets murar är c:a 1,2 m tjocka, vapenhusets och korets murar c:a 0,9 m tjocka. Överdelen av korets gavel är murad med tegel. Sakristians och pannrummets ytterväggar är gjutna i betong.

Kyrkans långhus och kor har segmentbågade öppningsbara fönster i två lufter med fyra rutor i varje. Bågar och karmar är av trä. De är målade i en mörkt brun kulör. Vapenhuset har små öppningsbara rektangulära fönster mot norr och söder, brunmålade med fyra rutor i en luft. Sakristian har ett liknande fönster åt norr. Fönstren ligger nästan i liv med fasaden, endast lite indragna med en mjukt avfasad kant runt muröppningarna.

Entréporten i vapenhuset har dubbeldörrar av ek med smidda beslag, satt i en stickbågig muröppning. Porten är något indragen i fasaden. Dörrbladen är behandlade med en ofärgad blank lack. Ovanför porten finns en relativt stor öppning med en vitmålad jalusidörr.
Dörren till sakristian är en brunmålad ramverksdörr, troligen ursprunglig. Nedgången till pannrummet täcks av två plåtklädda träluckor.
Fäst mot korets östfasad står en hög kalkstenshäll med inskription från tidigt 1800-tal. Vid marken under det västligaste av långhusets tre fönster mot söder skjuter två stenar ut från vägglivet. Stenarna kan vara en rest av sydfasadens portal.
Två armaturer i järn och glas, liknande stallyktor, sitter ovanför kyrkans två dörrar. På vapenhusets västfasad är den placerad nästan uppe vid taknocken.