Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG ÄLVSBORG 314:13 - husnr 1A, ÄLVSBORGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÄLVSBORGS KYRKA (akt.)
2005-12-08
Exteriörbeskrivning
ÄLVSBORGS KYRKA är uppförd 1919 på grov gråstenssockel och har mycket låga putsade fasader med höga gavelpartier klädda med rödfärgad lockpanel. Byggnadens mest framträdande delar är ett högt brant tegeltak med stora fönsterkupor och ett trätorn med huv av koppar. Tornet med anslutande gavelparti är klätt med bred röd lockpanel och entrén är utformad med robusta detaljer i nationalromantisk stil. I mitten av 1980-talet sammanbyggdes församlingshemmet med kyrkan via en glasad gång på norra fasaden.

Grundmur och sockel
Kyrka är uppförd på berggrund. Grundmurarna är utförda av sprängd sten med insättning av marksten lagt i förband i cementblandat kalkbruk. Sockeln varierar kraftigt i höjd p.g.a. den ojämna terrängen. Granitblocken i sockeln exponeras på kyrkans östra och södra fasad. Mot norr är den däremot slammad och gråmålad.

Stomme och fasad
Murverket är, liksom grunden, av gråsten fogat med cementblandat kalkbruk. Murarna, som endast är omkring 2,5 m höga, är spritputsade och vita. Den östra fasaden, gavelröstena och tornpartiet är av spåntad plank som utvändigt är klädd med bred ohyvlad lockpanel. De yttre träpartierna är idag rödmålade.

Fönster
Fyra stycken rektangulära fönsteröppningar i form av väldiga fönsterkupor ger ljus år långhuset. De nuvarande fönstren är kopplade med bågar och karmar av fur och karmbottenstycken av ek. Ytterbågarna är försedda med klarglas. Solbänkarna täcks av gråmålad kopparplåt. 1959 flyttades korabsidens fönster högre upp på väggen. En åttkantig fönsteröppning i den östra ytterväggen ger ljus till korfönstret.

Dörrar
Ingångar finns dels genom portalen i väster, dels genom en ingång mitt på norra fasaden samt bakom koret. Entréerna är försedda med öppna vindfång, vars gavelrösten pryds av korsliknande dekorationer i järnsmide. Ytterdörrarna har ramstycken av trä som är panelklädda. Dörrarna är försedda med små ljusinsläpp och är målade i en mörk nästan svart kulör. De är invändigt gråmålade och med en (senare tillkommen) utanpåliggande slät fyllning. Källardörren täcks av stålplåt. Till läktaren ledde tidigare två separata uppgångar på ömse sidor om huvudentrén. De är sedan 80-talets mitt igensatta, och dörröppningarna täcks av vitmålad lockpanel. Ingången till skrudkammaren är också igensatt. Yttertrappor och planer vid entréerna är av grovhuggen granit, lagda i cementblandat kalkbruk och fogat med rent cementbruk.

Kyrkklockor
I tornet hänger två klockor. Lillklockan är gjuten år 1919 av K G Bergholtz i Stockholm. Diametern och höjden är 85 cm och vikten 335 kg. Kläppen är utbytt. Klockan består delvis av tillvaratagen metall från den gamla klockan, som förstördes i kapellbranden1918. 1955 anskaffades ytterligare en klocka, tillverkad av M & E Ohlsson i Ystad. Storklockans diameter och höjd är densamma; strax över 1 m. Klockan väger 722 kg.

Tak och takavvattning
Kyrkan har ett karakteristiskt brant lutande sadeltak med hög takresning och stora fönsterkupor. Takfallen är täckta med rött enkupigt tegel. Dessa ersattes av den befintliga skivtäckningen i kopparplåt 1965. Tornhuven är försedd med panelklädda ljudluckor, tre på var sida om tornet. Tornspiran kröns av en smidd korsprydnad av galvaniserat järn. Skorstenen på skeppets korgavel är av rött tegel avtäckt med en betongplatta. Nockräcket av galvaniserat järn sattes upp 1965. Kyrkans takavvattning är helt i kopparplåt. Gesimsrännorna har en stomme av trä, som är plåtinklädd. Stuprören har skarpa knäckar.