Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM DUGGREGNET 5 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2006-04-25
Exteriörbeskrivning
Byggnadskroppen utgörs av två delar, ett smalt rektangulärt höghus och ett lågt bredare rektangulärt hus. Husen är ritade och planerade som en huskropp med gemensamma behövligheter. Husen är sammanlänkade med en inre entré. Det lägre huset det s k medborgarhuset om 1 våning och 2 våningar i souterräng uppfördes med höghusets ungdomshotells restaurang och olika typer av samlingslokaler, läkarhus, föreningslokaler, bilverkstad och bensinmack med garage i källarplan.
Höghuset har 17 våningar och 2 källarplan under marknivå. Ett centralt trapphus i den norra gaveln med två personhissar och en varuhiss och ett evakueringstrapphus i den södra gaveln.
Planlösningarna ritades ursprungligen med daghem och entré i markplan, två källarplan med bl a matkällare, förråd, tvättstuga, värmeanläggning, skyddsrum, daghemmets personalutrymmen mm.
De fem våningarna över daghemmet var ungdomshotell med plats för 115 bäddar. Mittplacerad längsgående korridor, med gemensamhetsrum i den södra gaveln där det även fanns en telefonhytt. De övre planen har förskjutna våningsplan med etagelägenheter om 2-3 plan. Fyra längsgående korridor på var tredje förskjutna plan. De översta planet har sex ateljélägenheter. De förskjutna planen utgör sammanlagt 64 lägenheter varav 16 är ensidiga mindre lägenheter med kokskåp.

Platsbildningen i vinkel framför skivhuset och medborgarhusets entréer har haft skiftande gestaltningar. Från platsbildningen går en bro över Malmövägen till tunnelbanestationen. Bron har sitt ursprung i en butiksbro som uppfördes 1963 och som även den ritades av Georg Varhelyi. Butikerna började förfalla efter tag och dessutom behövde asbestsaneras. Istället revs bron 1998. Den stora huskroppen mellan platsbildningen och Malmövägen tillkom i slutet av 1970-talet, och är ett kontorshus med för tiden modern utformning, med lokaler för verksamheter och social service.

HÖGHUSET. Stil i internationell modernism.
FÖRÄNDRINGAR- balkongplattorna har renoverats och lagats, fronten som ursprungligen var i betong har bytts till skivmaterial i aluminiumkonstruktion. Gavelbalkongernas fronter har bytts till trapetskorrugerad plåt och aluminium. Ädelputsen har målats över. Hela bottenvåningens entré och daghemmets fönster och dörrpartier har byggts om. Entrésidan har kompletterats med ett längsgående skärmtak. Ungdomshotellets enrum byggdes om och slogs samman till större bostadslägenheter 2002/04. De inre gångarnas entrépartier har bytts till bruneloxerad aluminium. Väggar och golvs ursprungliga ytskikt finns inte kvar.
STOMME- platsgjuten betongstomme, uppbyggd med tvärställda armerade betongskivor utgörandes av lägenhetsskiljande väggar, bärande betongbröstningar och utvändig lättbetongisolering.
FÖNSTER- vitmålade i trä. Fönstersättningen visar våningsplanen disposition. Skiftande dubbla eller enkla horisontala fönsterband och kvadratiska enluft. Den norra gaveln har endast rektangulära betongglas som visar trapphusets läge och lägesförskjutning.
FASAD- stram gestaltning uppbyggd av funktionen. Den gråa ädelputsen har målats över med vit kulör.
ENTRÉER- var ursprungligen minimalistisk utan utsmyckning och så även idag efter ombyggnaden. Den är genomgående med uppglasat sidostycke med stålkonstruktion och två dörrar med portkod. Gången är öppen för allmänheten och används då områdets tillgänglig är komplicerad.
SOCKEL- betong.
BALKONGER- på östfasaden har de översta lägenheterna utanpåliggande mindre balkonger. Södergaveln har indragna gemensamma balkonger vid korridorens slut. Gångarnas position i huskroppen visas genom balkongens placering.
TAK- delvis dolt dubbelt motfall.

MEDBORGARHUSET. Byggnadens ursprungliga karaktär har förändrats främst genom omfattande upptagning av fönster.
FÖRÄNDRINGAR- ett antal nyupptagna fönster både små och större partier. Ett antal utbytta entrépartier. Tillkommen utanpåliggande trappa i trä på norra fasaden. Invändigt har verksamheterna moderniserats och anpassats efter verksamheterna.
FÖNSTER- ursprungliga flerluftsband med stålkarmar och aluminiumklädda fönster samt nyupptagna med aluminiumkarmar.
FASAD- ommålad spritputs i blå kulör, ej ursprunglig. Bred taksarg i obehandlade betongelement. Den norra fasaden har ett lekfullt mönster i mötet mellan spritputsen och taksargen i betong, som utgörs av en krona med spetsar som går över betongen. Under kronan finns ett ursprungligt stort fönsterband med 10 rektangulära rutor.
ENTRÉER- pardörrar, ursprungliga i stål- och glaskonstruktion samt utbytta till partier i bruneloxerad aluminium.
SOCKEL- betong
TAK- plantak med dolt flertalet motfall. Nästan obefintlig takfot utgörandes av tunn svart plåt som precis täcker betongsargens översta.
ÖVRIGT- bensinmacken med verkstad i souterrängvåningen är idag bilverkstad med försäljning, men inte i ESSOs regi.