Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM GAMLA ENSKEDE 1:6 - husnr 5, UPPSTÅNDELSEKAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

UPPSTÅNDELSEKAPELLET (akt.)
2007-04-03
Exteriörbeskrivning
Kapellet uppfördes på betonggrund och murarnas stomme utgörs av tegel som utvändigt putsades. Den yttre avfärgningen gjordes av vattenlöst järnvitriol, kalk, dextrin och färgstoff. Putsen drogs på uppmaning av arkitekten, ända ner till marknivån, vilket att döma av slutbesiktningen i januari 1925 omgående orsakade fuktproblem.
Pelarförhallens kolonner och tympanongavel med sin skulpturgrupp utfördes av natursten, liksom förhallens fris, medan övriga fasaddetaljer tillverkades av stuck. En anmärkningsvärd detalj är pelarförhallens kapitäl, som är av tre, något varierande, former. Anledningen till olikheterna är okänd men är förmodligen ett önskemål från arkitekten, även om detta inte framgår av några bevarade ritningar.
Utformningen av pelarförhallens undertak laborerade Lewerentz med i flera ritningar och skisser. Ett sent förslag utgjordes av en koboltblå himmel beströdd med gula stjärnor, som förelades kyrkogårdsnämnden i april 1925. På nästa möte, i maj, godkändes ritningen och man beslutade, att dekoren skulle utföras i kalkfärg. Idag finns inga synliga spår efter en sådan dekor och av äldre foton att döma kom den aldrig till stånd, även om alla handlingar talar för det.
Yttertaken på kapellet, förhallen och södra väggens utskjutande fönster, liksom fönsterbleck, skulle ursprungligen täckas med galvaniserad plåt, men under arbetets gång ändrades materialet till kopparplåt.
Flera konstnärer anlitades för uppgifter i Uppståndelsekapellet. En av dem var skulptören Ivar Johnsson, som utförde tympanongavelns skulpturgrupp på pelarförhallen.

Sockel: Cementputs enligt ursprunglig anvisning. Sockeln är ej utstockad.

Väggar: Sekundär kalkputs. Ursprungligen troligen kalkputs. Ursprungligen avfärgad med kalk, dextrin, järnvitriol och färgstoff.
Gavelfält mot öster och väster troligen av stuck. I fältet mot öster även palmettornament troligen av stuck.
Gesimser under takfoten troligen av stuck.
För vindfångets väggar, se under "Övrigt" nedan.

Dörrar: En hög, ursprunglig port av koppar mot norr (i pelarförhallen). Ursprungliga handtag, nyckelhålsskylt och lås. Ursprunglig omfattning av kalksten.
Se även vindfånget under "Övrigt" nedan.

Fönster: Tre ursprungliga trappfönster mot norr (i pelarförhallen) med "spröjsar" av kolmårdsmarmor och puts (se även rum 13).
Tre ursprungliga, småspröjsade fönster mot söder med bågar och spröjsar av trä.
Ett ursprungligt fönster mot söder med tempelgavelmotiv av puts. Tre lufter med gallerverk av järn. Tempelgaveln har ett tak av ursprunglig, brunmålad träpanel, täckt av kopparplåt enligt ursprungligt utförande.

Tak: Koppartak på undertak av brunmålad träpanel enligt ursprungligt utförande.

Övrigt: Mot söder ett ursprungligt ljusschakt till pannrummet med överbyggnad av puts, täckt av kopparplåt.
I marken, strax söder om västra entrén, ett ursprungligt men igenmurat kolintag.
Pelarförhall: Golv av ursprunglig kalksten och delvis kullersten. Lagt med förhöjning mot mitten enligt ursprungligt utförande. Tolv ursprungliga kolonner med skaft och kapitäl av Ignabergakalksten, baserna av gotländsk kalksten. Undertak av putsad betong, troligen ursprungligt utförande. Gavelparti med skulpturgrupp, listverk och lejonmaskaroner av Ignabergakalksten.
Vindfång: Golv av ursprungliga, vita marmorplattor. Putsade väggar och tak, målade med sekundär, grå färg, troligen lackfärg från 1970. Troligen ursprungliga hörnjärn. Ursprunglig järnkarm till bronsporten. Ursprunglig, rundad enkeldörr av plåt till trapphuset. Målad med sekundär, grå färg, troligen lackfärg från 1970. Ursprungligt titthål och sekundärt lås. Ovanför dörren ursprungligt plåtparti med två fönsterspringor. Målat med sekundär färg.

Källa: Skogskyrkogården Stockholm Uppståndelsekapellet Byggnadshistorisk Inventering 1995, Hedvig Schönbäck, Stockholms Stadsmuseum