Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM HÄSTEN 19 - husnr 1, NK:S TILLBYGGNAD.

 Byggnad - Beskrivning

NK:s tillbyggnad. (akt.)
2007-03-12
Exteriörbeskrivning
Varuhus och kontorslokaler i fem våningar samt tre indragna takvåningar. Byggnaden har en platsgjuten betongstomme. Genom att man använt ett amerikanskt pelardäckssystem har man skapat bjälklag som är totalt 85 cm tjocka och som passar med Bobergs bjälklag

Fönsterutformningen följer funktionen på insidan. Affärsytorna i de nedre våningarna artikuleras i fasadens stora skyltfönster. De ovanliggande kontorsvåningarnas allt smalare fönster speglar kontorsutrymmenas allt tätare modulsystem.

BOTTENVÅNING- det norra hörnet är avskuret, de överliggande våningarna vilar på en pelare klädd med röd krysshamrad Hunnebostrandsgranit, lika fasad. Sockel av röd polerad granit.

Bottenvåning i två plan uppbyggd av pelare klädd med röd krysshamrad Hunnebostrandsgranit. Mellan pelarna glasade partier infattade i profilerad mörkoxiderad mässing. Glaspartierna står på en låg naturstenssockel.

FASAD- fasaden är uppbyggd av stenskivor av röd krysshamrad Hunnebostrandsgranit med skyltfönsterbröstningar av polerad Vångagranit. Dekorativa huggningar mellan varje våningsplan rytmiserar fasaden.

ENTRÉER/DÖRRAR- indragen huvudentré med påkostad trapphall i fem våningar. Våning två till 4 har indragen balkong med räcke av facettslipade ovala glas, individuellt utformade för varje våningsplan.

Glasat entréparti med omfattningar av mörkoxiderad mässing. Tre glasade dörrar med ramverk av mörkoxiderad mässing omfattade i karmar av rostfri plåt. Trycken av mässing. Konstnärlig utsmyckning i form av medalj som minne av Stockholms första elverk, ritat av Ferdinand Boberg, som tidigare stod på platsen. Konstnär Lennart Jonasson.

FÖNSTER- succesiv övergång från de nedre våningarnas breda skyltfönster med omfattningar av mörkeloxerad mässing till allt smalare fönster med omfattningar av lackad ek ju högre upp i byggnaden man når. De övre våningarnas smala fönster återspeglar de innanför liggande cellkontoren.

Gatuplanets skyltfönster delas i lika stora glasytor, infattade i mörkeloxerad mässing.

Våning 1 tr. Skyltfönster med samma bredd men indelad av en kraftig mittpost samt en horisontell spröjsning som delar in fönsterytan i en stor övre del samt en smalare underliggande ruta med opaxitglas. Omfattningar av mörkeloxerad mässing.

Våning 2 tr. Fönsterytan, hälften så bred jämfört med våning 1, delas in i en underliggande del som avdelats i en smalare och en bredare sektion i opaxitglas, partiellt bytt till klarglas. Den övre delen består av en stor ruta med två sidställda smalare glas. Omfattningar av lackerad ek.

Våning 3 tr. Fönsterytan, hälften så bred jämfört med våning 2, delas in i en underliggande del som avdelats i en smalare och en bredare sektion i opaxitglas, partiellt bytt till klarglas. Den övre delen spröjsat vertikalt till två likstora smala fönsterytor. Omfattningar av lackerad ek.

Våning 4 tr. Fönsterytan, hälften så bred jämfört med våning 3, delas in i en underliggande del som avdelats i en smalare och en bredare sektion i opaxitglas, partiellt bytt till klarglas. Den övre delen smala enluftsfönster. Omfattningar av lackerad ek.

Takvåning 1-3. Smala, höga enluftsfönster. Omfattningar av lackerad ek.

TAK- tre indragna takvåningar med fasadytor av fönster, kopparklädda takytor.

TEKNIKVÅNING- en indragen uppbyggnad klädd med kopparplåt med formspråk anpassat efter byggnaden.

FÖRÄNDRINGAR- Teknikhuv på taket. Delar av opaxitrutorna har bytts mot fönster av klarglas. Sekundära ljus/flaggållare mellan gatuplan och vån 1 tr. I övrigt ursprunglig exteriör.