Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM HÄSTSKON 12 - husnr 2, H-HUSET, M-HUSET

 Byggnad - Beskrivning

H-HUSET, M-HUSET (akt.)
2007-03-05
Exteriörbeskrivning
M-huset är beläget längs Malmskillnadsgatan med gavlar mot Mäster Samuelsgatan och Hamngatan, inalles 10 våningar samt indragen takvåning. Byggnaden är något vinklad för att följa gatusträckningen. Underbyggnad under Malmskillnadsgatan tillhör byggnaden.

H-Huset är beläget längs Hamngatan och har sex våningar samt högt takfall med infälld takvåning.

Från parkeringshuset Parkaden är gårdsfasaderna synliga och beskrivs här kortfattat.

M-HUSET:

FASAD- Fasaden till stora delar uppbyggd av grå finhuggen granit i skivor. Även butiksfasaderna och terrassräcken är av granitskivor. Partier med slät fasad har stående skivor med band av liggande skivor. Gavelfasadena är uppbyggda med liggande indragna band i höjd med våningsskiljande bjälklag. Banden rytmiseras av kvadratiska utskjutande granitkvadrater. Vertikaler mellan banden är av granit med ett vertikalt spår.

Mot Malmskillnadsgatan inramar granit stora fasadpartier där gavelfasadernas artikulering istället är utförd i mörkt bruna plåtkassetter. Oklart om det rör sig om kopparplåt eller mörkeloxerad aluminiumplåt. De horisontella banden har en vertikal korrugering.

Indraget mittparti med slät fasad av granit och fönsterband.

Byggnadens hörn Malmskillnadsgatan/Mäster Samuelsgatan avskuret i bottenvåningen. Undertaket av aluminiumpanel.

I gaveln mot Hamngatan på vån 1 tr fönster innanför vertikalt gallerverk av granit.

Fasad under Malmskillnadsgatans viadukt av granitplattor. Fem stora fönster i bruneloxerad aluminium.

GÅRDSFASAD- sju våningar samt indragen takvåning. Beige ursprunglig puts, vid trapphus även på teknikvåning som i övrigt har fasad av brun aluminumpanel med stående profilering. På vån 7 tr mot söder svagt utskjutande burspråk och i norr utskjutande lägre byggnadsdel med putsat och kopparavtäckt tornparti. Terrassräcken av gråmålat järn eller stål. Trapphusens fönsterpartier försedda med uatnpåliggande bruna gallerverk.

ENTRÉER- OCH SKYLTFÖNSTER- till stor del enhetligt men med olika karaktär vid Malmskillnadsgatan och Hamngatan. Vid Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan ursprungliga fönster och dörrar i eloxerad aluminium. Vissa partier har tydlig koppareloxering, något parti är urblekt medan det stora flertalet är mörkt bruna och eventuellt av ärgad koppareloxering. I och med sammanslagningar av butiker har vissa dörrar förlorat sin funktion. Över skyltfönster finns infällda partier för skyltlådor. Trycken på aluminiumdörrar helt i aluminium som på de två trapphusentréerna är klädda med skinn. Trapphusentréerna något indragna med parställda slutna bruneloxerade aluminiumdörrar med vertikal profilering. Över dörrbladen aluminiumgaller. Över den södra entrén svagt utskjutande kopparskärmtak med undersida av kopparpanel.

I restaurang har skyltfönsterpartier bytts ut mot öppningsbara vikpartier i grova bruneloxerade aluminiumprofiler.

I söder, intill Malmskillnadsgatans viadukt över Hamngatan, två ej ursprungliga öppningsbara fönster av naturanodiserad aluminium i instickskarm i rad av bruneloxerade fönster.

Vid Hamngatan fasadbrett skärmtak som är stagat i fasaden på ovansidan. Avtäckning, vattenkastare och front i koppar. Oregelbunden form med avtrappningar i plan och höjd. Undersida av ljusbrun bredprofilerad aluminiumpanel och infälld belysning under strukturglas.
Telenorbutiken har ej ursprungliga skyltfönster och dörr i teak.

IN- UTFART PARKADEN- inskuret parti med kvadratiska granitklädda stolpar. Undertak av brun öppen aluminiumpanel och bruna plåtkassetter, ev koppar. Infarten stängs efter öppettid med rulljalusiport av naturanodiserad aluminium.

FÖNSTER- parställda enluftsfönster med mellanparti av kopparplåt med relief. Fönstren klädda i plåt vars yta är brunröd och oxiderad. Norrgaveln har på vån 7 tr större kvadratiska fönster rytmiserade med smala enluftsfönster. I det lägre byggnadspartiet som ansluter till Parkaden ej ursprungliga fönsterpartier i koppar med treluftsfönster med smalare mittbåge.

Gårdsfasadens enluftsfönster i två olika storlekar har utbytta ytterbågar i naturanodiserat aluminium.

TAK- indragen takvåning som tidigare inrymde personalrestaurang och sällskapsrum. Ombyggnation pågick vid inventeringstillfället. Terrass mot gatan med granitklätt och plåtavtäckt räcke.

BURSPRÅK- Högst upp på indraget fasadparti. Ej ursprungligt. Fasaden helt uppglasad i mörka metallprofiler. Fasade hörn och undersida klädd i vitbeige plåt i rutmönster.

FÖRÄNDRINGAR- tillbyggt burspråk. Flera entréer och skyltfönster utbytta. Utbytta fönster på gårdsfasaden.


H-HUSET-

FASAD- uppbyggd av grå finhuggen granit i skivor som monterats stående. På 1 tr fasadlångt fönsterband bakom gallerverk av brun metall. Ovan gallerverket skyltar SEB TRYGG LIV och STADIUM.

GÅRDSFASAD- beige ursprunglig puts.

ENTRÉER- OCH SKYLTFÖNSTER- bottenvåningen upptas av Stadium med centralt placerad entré. Dubbla automatdörrar med överljus i indraget utrymme stött på vitmålad rund pelare. Vitt vinklat skärmtak som är plåtavtäckt och uppstagat. Blåmålade löparbanor på mark i entrén.

Mot Hästskopalatset trapphusentré under fribärande skärmtak med vit slät undersida och blank rostfri front. Indragen pardörr med överljus. Dörren tillverkad av rostfri plåt med vertikala glasningar. Glaslister i koppar, trycke i teak.

FÖNSTER- på gatufasaden fönsterband med enluftsfönster klädda i mörkbrun metall. Mellanplåtar med utåtgående relief. Gårdsfasaden har stående enluftsfönster med ytterbågar av naturanodiserad aluminium.

TAK- brant, högt sadeltak med takvåning som mot gatan har inskurna treluftsfönster. Utanför varje fönster litet utrymme innanför räcke av brunmålat stålgaller. I vindsvåningen över motsvarande inskärningar i takfallet. I inskärningarna skivtäckt plåt eller ventilationsgaller. Mot gården finns motsvarande fönster och räcken.

Taket är belagt med skivtäckt kopparplåt med förskjutna hakfalsar.

FÖRÄNDRINGAR- inga dörrar eller skyltfönster ursprungliga. Skärmtaken i bottenvåningen ej ursprungliga. Gårdsfasadens fönster har utbytta ytterbågar.