Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM KAVALLERISTEN 2 - husnr 4, KANSLIKASERN (K0061.001)

 Byggnad - Beskrivning

Kanslikasern (K0061.001) (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kanslikasernen har stildrag hämtade från vasarenässans, med Vadstena och Gripsholms slott som tydliga inspirationskällor, samt från svensk barock. Dess monumentala byggnadskropp har formen av ett utsträckt H med fyra hörntorn och ett kraftigt markerat mittorn. Byggnadens långsträckta flyglar är täckta med plåtklädda sadeltak medan tornen kröns av säteritak med svängda takfall. Ett hästskoformat portvalv i byggnadens mittparti leder in till kaserngården. Valvets golv var ursprungligen belagt med impregnerad träkubb fogad med asfalt.

Byggnaden har fasader klädda med rött maskinslaget tegel med en mörkt gråfärgad fogstrykning av kalkbruk. Byggnaden vilar på en sockel av sten, granit närmast marken och rusticerad kalkstensmur där över, som avslutas med en rund kordonlist i kalksten. Kalkstenen återfinns också som hörnkedjor, solbänkar och omfattningar vid fönstren, samt som gördellister, takfot med listverk och relieftavlor. Portvalvet kantas av gotländsk kalksten. Mot Lidingövägen ovanför huvudvåningen finns ett riksvapen ”lilla riksvapnet” i kolossalformat. Vapnet är hugget ur flera stenblock av gotländsk sandsten. Den underliggande balkongen har en balkongplatta och konsoler av granit och en balustrad av gotländsk sandsten.

Tegelfasaderna smyckas av svartmålade ankarslutar formade som kronor, en anspelning på huvudmannaskapet, Kronan. Byggnadens fönster är småspröjsade och var ursprungligen utåtgående och målade i en kraftig grön kulör. Fönsterformaten varierar i byggnaden. De mest avvikande fönstren är de nära våningshöga rundbågiga fönstren som markerar officersmässens paradrum. Taket var ursprungligen täckt med svartplåt och målat i en mörkt rödbrun kulör. Byggnadens entréer är placerade i valvet, i skärningen mellan sidolängorna och gavelflyglarna samt på gavlarna.
Källa: Skyddsbestämmelser, 2021-06-30