Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM KUNGLIGA TRÄDGÅRDEN 7 - husnr 1, SVERIGEHUSET

 Byggnad - Beskrivning

Sverigehuset (akt.)
2007-04-11
Exteriörbeskrivning
Sverigehuset, ett kontors- och butikshus från 1960-talet vid Kungsträdgården, Hamngatan och Västra Trädgårdsgatan. Den norra delen av byggnaden är en högdel i sju våningar. Högdelen har en indragen arkad i bottenvåningen mot Hamngatan och Kungsträdgården samt en mindre takterrass. Den södra delen av byggnaden består av en lågdel i fyra våningar med två indragna takvåningar samt takterrass. Där hög- och lågdel möts, vid korsningen Hamngatan/Västra Trädgårdsgatan bildas ett indraget hörn med huvudentrén till kontorsvåningarna. Marken sluttar svagt mot söder, vilket gör att högdelens källarplan utgör souterrängvåning med fasad mot Kungsträdgården (här är lågdelen alltså uppförd i 5 våningar samt takvåningar). Mot Kungsträdgården finns även en låg utbyggnad uppförd på 1980-talet men ombyggd på 2000-talet, då byggnaden genomgick en större renovering som omfattade alla plan.

SOCKEL- låg sockel i formgjuten betong finns i högdelen, nära hörn Hamngatan/Kungsträdgården, där ursprunglig huvudentré var belägen.

BOTTENVÅNING- Högdelens bottenvåning är indragen bakom betongpelare så att arkader bildas, bredare mot Hamngatan, smalare mot Kungsträdgården. Betongpelarna är platsgjutna i grå formgjuten rutmönstrad betong, med ballast av småsten i olika kulörer. De kvadratiska pelarna har runtomgående glasade skyltskåp i kopparplåt. Arkadens undertak är utfört i vitmålad träpanel med cirkulära infällda downlights.

Mellan skyltfönsterpartierna i bottenvåningen finns fasadpelare i samma utformning som arkadpelarna. Över skyltfönstren mot Västra Trädgårdsgatan finns längsgående balk i samma utförande. Fasadpelarna mellan skyltfönstren längst mot söder vid Kungsträdgården är slätputsade i grått.

Över lågdelens bottenvåning mot Kungsträdgården finns ett längsgående skärmtak i glas med kraftig konstruktion av svart stål. Där skärmtaket angör fasad finns en längsgående bred kopparlist.

Mitt på fasaden mot Kungsträdgården finns en snett utskjutande utbyggnad i en våning, med glasade fasader i svartlackerade aluminiumprofiler och bågformad takomfattning i svartmålat stål.

Vid entré Hamngatan 27 är fasaden i bv. utförd i grå spritputs med glimmerinslag

FASAD- Fasaderna är utförda i grå formgjutna, rutmönstrade fasadelement, med ballast med inslag av småsten i olika kulörer, mörkgrått, vitt, svart, rött. Betongelementen har några olika storlekar, rektangulära stående på högdelens fasader, rektangulära liggande överst på fasaderna och längst mot söder vid Västra Trädgårdsgatan. Mötet mellan betongelementen sker oftast med släta, snedställda, fogar. Överst på fasaden mot Kungsträdgården fungerar betongelementen som terrassmur.

Betongen har en särskild utformning vid byggnadens stora fönsterpartier. Högdelens pelare och balkar i de tre nedre våningarna är platsgjutna i samma material och utformning som betongelementen. Våningarna markeras i pelarna av slätgjutna, svagt utskjutande, kvadrater. Under de stora prismafönstren är betongen snedskuren så att breda solbänkar bildas, över prismafönstren är betongen rakavslutad. Högdelens fönster i våning 4 - 7 tr. har smala rektangulära betongelement i under- och överkant, samt tunna stående och utskjutande betongskivor på ömse sidor om varje fönsteröppning.

Lågdelens smala och höga fönsteröppningar inramas av stående och liggande element som skjuter ut svagt från fasadlivet. De stående betongelementen är dessutom ytterligare svagt utskjutande i förhållande till elementen under fönstren. Där varje våningshögt stående element möts finns aningen indragna slätgjutna kvadrater. Under fönstren är betongelementen snedskurna så att breda "solbänkar" bildas. Resultatet av dessa variationer är att husets långsidor karaktäriseras av en viss reliefverkan.

Byggnadens nordvästra hörn, där högdelen möter lågdelen i korsningen Hamngatan/Västra Trädgårdsgatan, är indraget. Här finns en ut- och uppskjutande del som inrymmer entré Hamngatan 27 samt trapphus och som har fasad i grå spritputs med glimmerinslag. Överst en smal, ljus, plåtavtäckning. Över entréns skärmtak finns ett fasadparti i fint trapetskorrugerad kopparplåt i våning 1 tr., som är likadant som de intilliggande trapphusfönstrens bröstningar.

ENTRÉER/DÖRRAR- Stor helglasad butiksentré mitt på fasad mot Hamngatan, i svartlackerat stål. Utbyggnaden mot Kungsträdgården har två stora helglasade butiksdörrar i svartlackerad metall med inramningar i silvereloxerad aluminium.

Entré till trapphus, Hamngatan 27, har ett stort skärmtak i kopparplåt på vars front gatuadressen står i ljus text. Skärmtaket förankras i bakomliggande fasad med ett stålstag. Undersida i vitt skivmaterial med runda, infällda, downlights. Glasad entrédörr i svartlackerat stål med sidoljus i samma material samt smalt draghandtag i trä och stål.

Vid Västra Trädgårdsgatan 12 finns en gångdörr för varuintag som är infälld i skyltfönsterparti, glasad och utförd i svartlackerat stål. Entré Västra Trädgårdsgatan 10 har en indragen glasad dörr i svartlackerat stål, med sidoljus i samma material. Smalt draghandtag i trä och stål

Längst mot söder på fasaden mot Västra Trädgårdsgatan finns en soprumsdörr i koppareloxerad aluminium, som är infälld i ett fasadparti i falsad kopparplåt med ett sidoställt fläktgaller.

FÖNSTER- Breda och indragna, två- eller tredelade, skyltfönsterpartier i bottenvåningen, utförda i svartlackerat metall. Under skyltfönstren mot Västra Trädgårdsgatan, finns i marknivå breda bleck i kopparplåt.

Högdelen har mycket stora prismaformade fönster i dubbel höjd vid våning 1 och 2 tr. på alla tre fasader. Fönstren är utförda med ramverk och indelning av svart stål, deras mittpartier skjuter ut kraftigt från fasadlivet samtidigt som sidorna är indragna.

Högdelens övre våningar, våning 4 - 7 tr. har stora kvadratiska fönster i svartmålat trä, fyrdelade med förskjutna mitt och tvärposter. En av lufterna har bredare karm och är öppningsbar. Fönstren är svagt indragna med en smal liggande kopparplåt i överdel. På ömse sidor om varje fönsteröppning finns tunna stående och utskjutande betongskivor. Fönstren på fasaderna mot väster och öster har utanpåliggande blanka metallpersienner. Dessutom har högdelen ett antal mindre fönster på sina gavlar, i svartmålat trä och ned varierande indelning. Över entré Hamngatan 27, vid trapphus, finns smala fyrdelade fönster i svartmålat trä, med förskjutna tvär- och mittposter och kopparbleck. Fönstren har bröstningar i fint trapetskorrugerad kopparplåt. Invid entrén, i bottenvåning och i våning 1 tr. finns fönster i svartlackerat stål.

Lågdelen har höga och smala tvåluftsfönster i svartmålat trä, som indelas av en nedåt förskjuten tvärpost. Den nedre rutan är på många håll förtäckt på insidan.

Längst mot söder på fasaden mot Västra Trädgårdsgatan finns fyra kvadratiska, svagt indragna, enluftsfönster i svartmålat trä i våning 1 respektive 2 tr., samt ett större fönsterparti med nedåt förskjuten tvärpost över bottenvåningens kopparklädda soprumsentré. Fönstren har kopparbleck

ÖVRIG BYGGNADSDEL- I högdelens bottenvåning mot Kungsträdgården finns ett fasadkonstverk utfört av Siri Derkert 1969, en relief i stål och annan metall med titeln "Ingen dager synes än&"

På högdelens tak finns höga, vita flaggstänger. De markeras i fasad av tunna, stående, parställda betongskivor.

Fasadskyltar; över entré Hamngatan 27, "Hamilton". På högdelens övre delar mot norr och väster: "The One", "Hamilton", "Stockholm Tourist Centre". Över bottenvåningens arkad; "The One" i röd plåt, mot Hamngatan även "Sverigehuset, Swedenhouse" i svart plåt med grå bokstäver.

TAK- Högdelen har plantak, lagt med asfaltpapp, samt en mindre takterrass, med markbeläggning i rött mönsterlagt klinker. Mitt på högdelens tak skjuter ett pyramidtak i armerat glas upp, över vinterträdgården i våning 5 tr. Lågdelen har välvt tak i mörk plåt.

TAKVÅNING- Lågdelen har två, successivt indragna, takvåningar med fasader i mörka plåtkassetter samt enluftsfönster i svart metall eller svartmålat trä. Lågdelens takterrass mot Kungsträdgården har markbeläggning i mönsterlagd röd klinker. Terrassmuren har tre plåtavtäckta nedskurna öppningar, med svart smidesräcke. Muren är högre mot grannfastigheten i söder, och blir också högre där den ansluter till högdelen i norr. Här finns en kvadratisk öppning med galvaniserat stålgaller.

TEKNIKVÅNING- Högdelen har en uppskjutande del med plantak som inrymmer trapphus, samt en intilliggande uppskjutande del med fasad och pyramidtak i falsad kopparplåt som inrymmer hissmaskinrum. Mitt på lågdelens tak finns låg och längsgående uppbyggnad för teknikinstallationer.

FÖRÄNDRINGAR- Skyltfönstren i bottenvåning är ej ursprungliga. Entrédörrar, till trapphus och butiker, är ej ursprungliga. Fönstren i bottenvåning samt våning 1 tr. invid entré Hamngatan 27 är ej ursprungliga. Den glasade utbyggnaden mot Kungsträdgården är ej ursprunglig. Arkadens undertak är ej ursprungligt, liksom skärmtakets undersida Hamngatan 27. Den indragna takvåningens fasad är ej ursprunglig, sannolikt inte heller dess fönster. Lågdelens teknikuppbyggnad är ej ursprunglig. Högdelens sockel i formgjuten betong är ej ursprunglig. De utanpåliggande metallpersiennerna vid högdelens fönster är ej ursprungliga. Skärmtaket mot Kungsträdgården är ej ursprungligt. Putsbeklädnaden på fasadpelarna i bottenvåningen Kungsträdgården är ej ursprunglig. Markbeläggningen mot Kungsträdgården är ej ursprunglig, liksom betongmuren och räcket där.