Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM OXEN STÖRRE 21 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2007-03-30
Exteriörbeskrivning
Salénhuset; mycket stor kontors- och butiksbyggnad som upptar hela kvarteret Oxen Större.
Byggnaden består av fyra huskroppar som i norr är ihoplänkade så att tre södervända gårdsrum bildas. Gårdarna är underbyggda, och anläggningens nedre delar skjuter ut mot Mäster Samuelsgatan. I gatunivå finns här in- och utfart till Klaratunneln som leder västerut till Tegelbacken i komplexets källarplan. Genom Salénhuset löper en butiksgalleria i öst-västlig riktning, med huvudentréer vid Regeringsgatan och Norrlandsgatan, samt ytterligare en entré mot Jakobsbergsgatan. Butiker vetter även mot omgivande gator. Kontor upptar komplexets övre våningsplan.

Anläggningen har en enhetlig takhöjd men de sluttande gatunivåerna gör att våningsantalet varierar. Under hela komplexet finns en källarvåning. Ytterligare två källarvåningar i den västra delen, vid Regeringsgatan, utgör bottenvåning och våning 1 trappa i den östra delen, vid Norrlandsgatan. Mot Regeringsgatan och mot de västra delarna av Jakobsbergsgatan och Mäster Samuelsgatan är höjden 6 våningar med indragen takvåning. Mot Norrlandsgatan samt mot Jakobsbergsgatans och Mäster Samuelsgatans östliga delar är höjden 7 våningar samt två indragna takvåningar. Byggnadens gårdsnivå motsvarar Regeringsgatans, och ligger alltså två våningar över Norrlandsgatan. Byggnadshöjden över gårdarna är 6 våningar, med en indragen takvåning på tvärlängan och två delvis indragna takvåningar på de fyra gårdsflyglarna.

Byggnadens fasader har delvis olika uttryck vid de olika gatorna och gårdarna. Mot Regeringsgatan och Norrlandsgatan finns enhetligt utformade fasader i tegel respektive natursten. Mot Jakobsbergsgatan bryts fasadens mittersta delar närmast gatan upp till volymer med växlande höjd; 2, 3 och 4 våningar över gata. Här finns även en medveten materialväxling mellan huvudsakligen puts i partierna närmast gata, samt koppar i de indragna, högre, delarna. Även mot gårdarna är arkitekturen mer varierad, med utskjutande förkroppningar och burspråk och med en systematisk växling mellan tegel och puts på de olika fasaderna, och koppar i de övre delarna

De fyra huskropparna betecknas, från väster till öster, hus A, B, C, D. Gårdarna betecknas, från väster till öster, gård 1, 2, 3.

SOCKEL- Blästrade rödrosa granitplattor mot Norrlandsgatan, utmed större delen av Jakobsbergsgatan, på de södervända gavlarna på hus A-D, samt på den låga utskjutande delen på den västra sidan av gård 1.

Sockel i grå granit på de ej ursprungliga skyltfönsterpartierna mot Regeringsgatan och Jakobsbergsgatan.

Mot Mäster Samuelsgatan sockel i formgjuten betong med spår av vertikala formbrädor.

Mot gårdarna har byggnadskropparna låg sockel i brungul slätputs.

BOTTENVÅNING/BOTTENVÅNING - VÅNING 1 TR.- Byggnadens hörn mot omgivande gator samt mot gård 1 är snedställda och indragna i bottenvåningen (dock ej i hörnet Norrlandsgatan/Jakobsbergsgatan). Indragningen vid Norrlandsgatan/Mäster Samuelsgatan är utförd i två våningar. De indragna hörnen har släta grå betongpelare som bär ovanliggande huskropp. Pelaren i hörnet vid Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan är inklädd med vit plåt. Indragningarnas undertak har grå spritputs, vid Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan dock i efterhand klätt med vitt skivmaterial. Undertaket på hus A i hörnet mot gården är klätt med falsad kopparplåt.

Bottenvåningen vid Regeringsgatan och samt vid den västligaste delen av Jakobsbergsgatan bestod ursprungligen av en indragen arkad med fristående släta grå betongpelare. Arkaden är idag inbyggd med butiker och har skyltfönsterpartier som indelas av de utskjutande betongpelarna. Den f.d. arkaden har ett ovanliggande bred betongbalk. Mot Jakobsbergsgatan fanns även ursprungligen en ramp som ledde längs fasaden till entrén Jakobsbergsgatan 17. Även rampen är dag inbyggd men sidobarriären i formgjuten betong finns kvar som sockel liksom den betongtrappa som ledde upp från väster. Mellan den f.d. arkaden och den f.d. rampen finns ett indraget parti med fasad och undertak i vitt skivmaterial i metallramar - här fanns ursprungligen en portik in på den västligaste gården.

Hus A har i våning 1 tr. stora, ej ursprungliga, fönsterpartier på den södra delen av gatufasaden samt på sin södergavel. Vid gavelns södra hörn mot gård har våningsplanet ett parti med falsad kopparplåt. Över dessa delar en bred betongbalk. Våningsplanet var ursprungligen öppet i sin södra del och stod i kontakt med gårdsnivån via rulltrappor och med omgivande kvarter via betongbroar mot väster och söder.

Utmed Jakobsbergsgatan går sockelbeklädnaden i rödrosa granit på sina ställen upp i bottenvåningen och våning 1 trappa.

Mot Norrlandsgatan är de två nedre våningarna indragna och glasade. Glaspartierna i våning 1 trappa är snedställda och utåtlutande så att de möter de utkragande övre våningarna. Utkragningens undersida är gråputsad med nedåtriktade belysningsarmaturer i vit plåt. Mellan glaspartierna i bottenvåning och de i våning 1 tr. finns liggande eller stående träpanel, brunlackerad eller ljuslackad.

Fasaden vid Mäster Samuelsgatans trottoar kröns av gårdsnivåns snett utåtlutande betongbarriär. I den västra delen är fasaden i huvudsak utförd i formgjuten betong med runda formstagshål, men har även partier i röd spritputs mellan fönster och andra öppningar. Mitt på fasaden finns en bred öppning för Klaratunneln. Tunnelöppningen har tak, väggar och pelare i slät formgjuten betong. Tunnelväggarna även klädda med blått skivmaterial. Öster om tunnelöppningen är fasaden i huvudsak utförd i röd spritputs. Över ett fönsterparti finns en uthängande solavskärmare i omålat trä. Närmast hörnet Mäster Samuelsgatan/Norrlandsgatan övergår fasaden till i rosa slätputs, ej ursprunglig, samt skyltfönsterpartier i champagneeloxerad aluminium med stående träpanel mellan. Mötet mellan ursprungligt och nyare fasadutformning markeras av att den ovanliggande betongbarriären tar slut. Här finns en fyrkantig utkragande byggnadsdel i betong som utgör en rest av de trappor som ursprungligen fanns här.

Bottenvåningen mot gångväg i hus B, C och D är utförd i brungul, smutsig, grov spritputs. Samma fasadmaterial återkommer i bottenvåning mot gårdarna på hus B och C.

Den västra delen av gård 1 har en byggnadsdel i en våning som skjuter ut från hus A, med stora glasytor och utskjutande tak i falsad kopparplåt, med undersida i samma material. På den norra delen av gården har denna utskjutande del byggts till och blivit en del av inomhusgallerian. Taket över den nyare delen är mörkare, ej ärgat.

Gård 2 har i norr en låg utbyggnad med falsat koppartak samt glasade, "spröjsade", fasader i grönt ramverk i trä och stål. Gård 3 har två liknande låga byggnadskroppar, en i norr/öster, och en i sydöst. Den mot norr/öster har ett falsat koppartak vars fall närmast gården övergår till armerat glas med en spaljé i omålat trä på stålställning över. Byggnadskroppen i sydöst är likartad, men saknar det armerade glastaket. Där de två byggnadskropparna möts är fasaden klädd i falsad kopparplåt.

Hus D har indragen bottenvåning mot söder i gårdsnivå, så att en arkad bildas vid den idag stängda gångvägen, med betongpelare och undertak i rött skivmaterial.

FASAD- Hus A har fasader i ljusrött fasadtegel i löpförband, även på södergavel och långsida mot gård liksom på en del av fasaden mot Jakobsbergsgatan. Våningarna markeras med längsgående bjälklagsband i slät ljusgrå betong. Denna fasadutformning återkommer på gårdsfasader och södergavel på hus C, samt på hus B fasad mot öster och södervänt burspråk.

Fasaden mot Jakobsbergsgatan är största delen klädd med brungul slätputs med inslag av glimmer, liksom hus B och D på fasader mot väster och på södergavlar. Fasaderna på gårdarnas norra sida har grövre brungul spritputs.

Hus D har fasader i slipade gulgrå naturstensplattor mot Norrlandsgatan samt på de angränsande delarna vid Mäster Samuelsgatan och Jakobsbergsgatan

Alla putsade och naturstensbeklädda delar har längsgående kopparlister som markerar våningarna.

De övre, indragna, våningsplanen mot Jakobsbergsgatan är klädda med falsad kopparplåt, liksom stora delar av de övre våningsplanen på alla gårdsfasader.

Överst på alla fasader finns en smal kopparlist.

Hus A B, C och D skjuter längst i söder in på gårdarna. På taken till dessa utskjutande byggnadsdelar finns takterrasser på hus A, B och C.

ENTRÉER/DÖRRAR- Huvudentré Regeringsgatan 48 har automatiska, glasade, dubbeldörrar i grålackerad metall samt smäckert utskjutande skärmtak i mjölkvitt glas. Huvudentré Jakobsbergsgatan 17 är indragen och har trappa i röd granit, mark i grå betongplattor och putsat undertak klätt med vit glasskiva med infällda cirkulära downlights. Glasad dubbeldörr i silvereloxerad aluminium. Huvudentré Norrlandsgatan 15 placerad i ett glasat utskjutande fasadparti och har karuselldörr i silvereloxerad aluminium samt sidodörrar i champagneeloxerad aluminium. Över denna entré finns ett skärmtak i silvereloxerad aluminium. Dessa tre galleriaentréer är ej ursprungliga. De har blå plåtskyltar över med gatuadresserna i vitt. Vid sidan om entréerna finns blå plåtskyltar med gallerians butiksnamn.

Entrén till Friskis & Svettis, Mäster Samuelsgatan 20, har glasad, ej ursprunglig, dubbeldörr i brunlilamålat trä, med över- och sidoljus, samt glasade sidodörrar i aluminium. Längsgående spaljéliknande skärmtak/solavskärmare i omålat trä.

En entré till butiksgallerian finns i det nordöstra hörnet av gård 1. Entrépartiet är utskjutande med tak i falsad kopparplåt. Glasad dubbeldörr i silvereloxerad aluminium. Sido- och överljus i champagneeloxerad aluminium.

Övriga dörrar vid butiker o.s.v. är alltid glasade har oftast sido- och/eller överljus. Materialen varierar, i grå- eller svartlackerad metall mot Regeringsgatan och den västligaste delen av Jakobsbergsgatan. Mot Norrlandsgatan och Jakobsbergsgatan är dörrarna utförda i champagneeloxerad aluminium. Mot Norrlandsgatan finns även en butiksdörr i trä. Mot Jakobsbergsgatan en dörr i brunlilamålat stål, i liv med fasad och med stort överljus. Den låga utskjutande delen på den västra sidan av gård 1 har glasade dörrar i silvereloxerad aluminium. Vid gård 2 och 3 finns glasade gröna stål- eller trädörrar in till butiksgallerian.

FÖNSTER- Skyltfönsterpartierna i bottenvåningens igenbyggda arkader mot Regeringsgatan och Jakobsbergsgatan har ramverk i grålackerad metall eller svarteloxerad aluminium. Glasytorna i den låga byggnadsdelen på den västra sidan av gård 1 har smäckra svarta metallramar. Fönsterpartierna i våning 1 trappa på hus A (i de södra delarna, som ursprungligen var öppna) har likartad utformning med smäckra svarta metallramar och frostade nedre glasytor.

I bottenvåning och våning 1 tr. på fasaden mot Norrlandsgatan, samt vid Mäster Samuelsgatans östligaste del, finns skyltfönster och stora fönsterpartier i ramverk av champagneeloxerad aluminium. Skyltfönstermaterialet återkommer mot Jakobsbergsgatan, även i den inbyggda rampen

Byggnaden har i övrigt ett par olika fönstertyper vars storlek, utformning och indelning varierar på de olika byggnadsvolymerna beroende på läge och fasadmaterial. Fönstren är placerade ensamma, i band, eller grupper och kombineras på olika sätt. De är i allmänhet svagt indragna. Vid Jakobsbergsgatan, närmast det östliga hörnet samt i bottenvåningen, finns det dock fönster som är djupare indragna eller mer utskjutande, så att en reliefverkan åstadkommes utmed det trånga gaturummet.

Fönstren är i de flesta fall utförda i trä och är penselmålade i brunlila. Fönsterpartiernas poster och stående indelningar är oftast klädda med brunlilamålat trä, liknande träpartier finns vid hörnen på hörnställda fönster. Snedfönster i takfall är liksom vissa större fönsterpartier mot gårdar målade i vitt. Burspråken har vit-, brunlila-, eller rödmålade fönster. Rött återkommer även som kulör på stora fönsterpartier vid gårdarnas innerhörn. Alla fönsterbleck är utförda i koppar. De flesta fönster har gula tygmarkiser, dock ej mot Jakobsbergsgatan.

Fönstren kan grovt delas upp i några grupper. Tegelfasaderna på hus A har fönster med två eller fyra bredare och smalare lufter som avdelas från varandra av en eller tre stående poster. Dessa fönster har högt placerad tvärspröjs och över fönsterytorna finns partier med liggande brunlilamålad träpanel. Fönster och träpanel skiljs av vit plåtlist. Tvåluftsfönster med smalare sidoruta återfinns även på andra fasader. Längst mot öster i bottenvåningen mot Jakobsbergsgatan återfinns en variant av fönstertypen, men uppochnedvänd.

Naturstensfasaderna på hus D har enluftsfönster med högt placerad tvärspröjs, i band av olika bredd. Denna fönstertyp finns även på delar av Jakobsbergsgatans putsfasad. Liknande enluftsfönster i band men utan tvärspröjs återfinns på övriga fasader mot gator och gårdar. Mot Norrlandsgatan och mot Jakobsbergsgatan kan dessa fönster vara placerade överst på fasad, vid övergången till takvåningarna. Då är de egentligen bara de nedre, från gatorna synliga, delarna av snedställda takfönster.

Vid den östra halvan av fasaden mot Jakobsbergsgatan finns i våning 1 tr./bottenvåning större fönsterpartier i dubbel höjd som består av kvadratiska enluftsfönster placerade tillsammans. Liknande stora sammanhängande fönsterpartier, med med rektangulära liggande lufter eller rutor som är placerade ihop till två- eller tredubbel höjd finns på burspråk, på de utskjutande delarna av hus A, B, C och D:s gårdsflyglar, samt längst inne i hörnen på gårdsfasaderna.

Hörnplacerade fönster, samt vissa fönster på fönsterbandens sidor, kan en särskild utformning, t.ex. med mittplacerad tvärpost, eller med tre tvärposter. Dessa avvikande fönster är egentligen fönstretyper från andra delar av byggnaden, placerade i ett nytt sammanhang.

I sockeln mot Jakobsbergsgatan samt på den låga fasaden mot Mäster Samuelsgatan finns även mindre ospröjsade fönster i metall, placerade så att de bildar korta "band".

BURSPRÅK- Mot Jakobsbergsgatan finns tre burspråk med rektangulär planform, varav två mindre är placerade i våning 1 tr. över entré Jakobsbergsgatan 17 samt över den idag igensatta portiken in till gård 1. Dessa två burspråk har putsade nederdelar och undersidor, vita träfönster samt tak i falsad koppar. Jakobsbergsgatans tredje burspråk ligger närmare hörnet Regeringsgatan och är större, det löper från våning 2 tr. upp till våning 5 tr. Detta burspråk påminner om de två övriga, men har dessutom vitmålad träpanel vid hörn, i nederdel och undersida., samt brunlilamålade fönster i överdel.

Vid var och en av de tre gårdarna finns ett högt putsat burspråk på tvärlängan södervända fasad. De tre burspråken har olika planform samt fasad i puts med kopparparti överst. De går från våning 1 eller 2 tr. över gårdsnivå upp till taklist där de avslutas med koppartak samt balkonger med galvaniserade räcken i samma nivå som den indragna takvåningen. Burspråken har stora rödmålade fönsterpartier.

Hus A, B, C och D har mycket stora burspråk på sina södergavlar som löper från våning 1 tr. över gårdsnivå och uppåt. På deras tak finns takterrasser. Fönstren på dessa burspråk är brunlilamålade eller vita, beroende på fönstertyp, placering, samt på omgivande fasadmaterial.

ÖVRIG BYGGNADSDEL- Över huvudentréer Norrlandsgatan 15 samt Regeringsgatan 48 finns stora utskjutande blå fasadskyltar med texten "Salénhuset".

Uthängande butiksskyltar finns över bottenvåning på hus A mot Regeringsgatan samt på hus D mot Jakobsbergsgatan. Det utkragande partiet mot Norrlandsgatan har nedhängande butiksskyltar. Fasadskylt Friskis & Svettis vid entré Mäster Samuelsgatan 20.

På de fyra byggnadskropparnas södergavlar, utmed den avstängda gångvägen, finns uthängande belysningsarmaturer i galvaniserat stål med mjölkvita glober.

Takterrassen på hus D har höga flaggstänger mot Norrlandsgatan, flaggorna bär Salénrederiernas logotyp.

TAKVÅNING- Takvåningarna har fasader i falsad kopparplåt, på gavelpartierna mot söder är kopparpartierna delvis mjukt svängda. Byggnad A, B, C och D har takterrasser mot söder. Hus B och C har även en högre takterrassnivå på taken till de utskjutande delarna mot gårdarna.

TEKNIKVÅNING- De fyra byggnadskropparna har stora takuppbyggnader för teknikinstallationer med fasader i falsad kopparplåt, ofta med fläktgaller.

TAK- Olika takformer; plantak, sadeltak avvalmade sadeltak. Lutande takytor är i första hand klädda med falsad kopparplåt. De flacka sadeltaken över den öst-västliga byggnadskroppen i norr är täckt med ett ej utrett plåtmaterial. Takens plana delar är täckta med asfaltspapp.

FÖRÄNDRINGAR- Komplexets norra, tvärgående del har byggts på med en våning, de ursprungliga takterrasserna här är borta. Byggnadskroppens flacka sadeltak är alltså ej ursprungliga

Portiken från Jakobsbergsgatan till gård 1 är igensatt. Arkaderna mot Regeringsgatan och Jakobsbergsgatan samt i hörnet Mäster Samuelsgatan/Norrlandsgatan är igenbyggda. Trapporna samt hissen från gångvägen på gårdarnas södra sida ned till Mäster Samuelsgatan/Regeringsgatan är riven. Rulltrappan i hus A från gård 1 till våning 1 trappa är borttagen och den öppna delen av våningsplanet är igenbyggt. Gångbroarna över Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan är rivna. Den norra delen av gård 1 har fått en låg tillbyggnad för inomhusgallerian. När det gäller utomhusdelarna är de svarta smidesstaketen vid gårdar och Mäster Samuelsgatan ej ursprungliga, liksom staketet som stänger för gångvägen. Även de låga terrasseringarna på gård 1 är ej ursprungliga.

Det är delvis svårt att avgöra vilka delar i bottenvåningarna som är ursprungliga, men sannolikt är de flesta skyltfönsterpartier samt entrédörrar med tillhörande skärmtak o.s.v. utbytta, liksom den grå granitsockeln i komplexets västra delar. Ursprunglig utformning på skyltfönsterpartier och entrédörrar är osäker. Träpartierna mellan bottenvåningen och våning 1 tr. i hus D är sannolikt inte ursprungliga. Brunlila fönsterkulör är ej ursprunglig, från början var de flesta fönster rödmålade. Undertaket och inklädnaden av betongpelaren i hörnet Regeringsgatan/Mäster Samuelsgatan är ej ursprungliga.