Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM SKANSEN 20 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2007-06-18
Exteriörbeskrivning
Byggnaden är uppförd i åtta våningar med indragen takvåning. Mot Beridarebansgatan i väster sluttar marken mot norr. Byggnadens planform är i grunden kvadratisk: kvadraten är dock snett avskuren i den norra delen så att den blir anpassad till det långsmala Kulturhuset.

Riksbanken har en sluten, kubisk och borgliknande volym i svart granit, vars ojämna ytbehandling närmast ger fasadytorna karaktären av rustikmur. Till byggnadens stränga karaktär bidrar de stora, djupt indragna och symmetriskt utplacerade fönsteröppningarna som gör att husets ytterväggar blir till ett genombrutet gallerverk, ett raster. Fönstrens förskjutna, korsformiga poster i slät svart granit kontrasterar mot fasadernas ojämna yta, och gör att symmetrin bryts. Resultatet blir en byggnad som ger intrycket av att ha två olika fasadskikt som är förskjutna gentemot varandra; ett yttre rustikt och ett inre slätt. Som en medveten kontrast till fasaderna avtecknar sig takvåningens mer organiska form på avstånd i koppar och glas. Byggnaden har fyra källarvåningar, som delvis sträcker sig ut under Malmskillnadsgatan.

Husets nedre tre våningar skjuter in under byggnadens inre planterade gård, vilken inte är inventerad här.

SOCKEL- ljusgrå granit, krysshamrad. På fasaden mot Malmskillnadsgatan, mot öster, finns ett litet parti där sockeln går upp i en mjukt böjd båge.

BOTTENVÅNING/VÅNING 1 TR. - Svarta granitskivor, lika som fasad i övrigt, se nedan. Byggnadens sydvästra hörn är snett avskuret i bottenvåningen, byggnadens sydöstra hörn är snett avskuret i bottenvåning och våning 1 tr. De snedställda hörnfasaderna buktar konkavt inåt. Granitskivorna är här grovslipade. Det utskjutande "taket" över de snedställda hörnen är klädda med rostfri plåt, med en rund infälld downlight-armatur längst ut.

FASAD- Svarta klovhuggna granitskivor, vars tjocklek (uppmätt vid fönster- och dörröppningar) är minst 20 cm. De olika granitskivorna är mycket medvetet formade och placerade ihop. Vissa är mer släta, vissa är grövre, många är vågformiga; så att resultatet blir en ganska rustik fasad med reliefverkan. Intrycket förstärks av de regelbundet utplacerade djupa fönsteröppningarna. Granitskivornas fogar är svarta. Vid byggnadens hörn finns stående rektangulära partiet med finslipad granit utåt mot väster och öster. Visuellt bildas här stiliserade hörnkedjor i storformat. Nära mark på fasaden mot väster, vid Beridarebansgatan, finns liknande partier i finslipad sten.

Byggnadens fasad mot norr, mot gränden vid Kulturhuset är på sina yttersidor samt i sina nedre delar klädd med grovslipade svarta granitskivor. Hela det stora mittpartiet av denna svårtillgängliga fasad är klädd med rostfria plåtkassetter. Här finns många runda och rektangulära fläktgalleröppningar.

ENTRÉER/DÖRRAR- Riksbankens huvudentré är belägen på den södra fasadens västra del. Här finns två intill varandra placerade höga, djupt indragna, dörröppningar med helglasade dörrar i rostfritt stål och stora överljus. Smala dragstänger i rostfritt. I dörröppningarnas överdel ett liggande parti mycket fint slipad svart granit som helt överensstämmer med fönstrens "tvärposter". De indragna entréernas undertak är utförda i rostfritt stål med små stansade hål samt med två stycken nedåtriktade belysningsarmaturer i svart plåt vardera. Graniten vid dörröppningarnas sidor är grovslipad. Som en ytterligare markering av entréerna är sidostyckena indragna ned till mark med finslipad granityta.

Byggnaden har en personalentré placerad på fasaden mot Malmskillnadsgatan, nära det nordöstra hörnet. Entrén är placerad i ett mjukt inåtbuktande parti i bottenvåningen, här är fasaden klädd med rostfri plåt. Enkeldörr i rostfri plåt med handtag i samma material. Rektangulärt fönster i dörrens överdel som svarar mot sidoljus med samma utformning vid sidorna. I samma parti finns en infälld garageport, konkav liksom fasadpartiet i övrigt, utförd i rostfritt stål. Det indragna fasadpartiet har ett icke indraget fasadparti direkt över, i samma utformning. Det undertak som bildas har två runda infällda downlightarmaturer. Vid sidorna om hela entrépartiet är fasadstenen finslipad.

Dörrar mot norr, i den smala gränden vid Kulturhuset är ej inventerade.

FÖNSTER- Helt regelbundet utplacerade fönsteröppningar, med djupt indragna enluftsfönster med kopparklädda träbågar. Kopparbleck. Fönsteröppningarna indelas i en större och en mindre del av breda "poster" (en sidoställd mittpost, en uppåt förskjuten tvärpost) i mycket fint slipad svart granit. Ovan den högt placerade tvärposten finns smala plåtklädda slitsar, igensatta med duvspikar. I de indragna fönsteröppningarnas sidor och överdel är graniten finslipad och försedd med en tunt indraget "spår".

Bottenvåningens rad av fönster mot söder har även en bred tvärpost i mycket fint slipad svart granit i nederdel. Under dessa fönster, samt under fönstren i bottenvåningen mot öster, fungerar sockel i grå granit som mjukt välvda solbänkar.

På fasaden mot norr finns fönsteröppningar i några olika storlekar, materialet på dessa är ej utrett.

ÖVRIGA DELAR - Här och var på fasaderna finns övervakningskameror.

TAKVÅNING- Indragen takvåning som löper på taket runt den inre gården, och har veckade, "bälgliknande" fasader och tak i koppar och glas. Takterrasser med bord, stolar och planteringar, vid takets sydvästra och sydöstra hörn.

TEKNIKVÅNING - Utmed takets allra nordligaste del, mot Kulturhuset, finns smärre takuppbyggnader i plåt, för fläktar och annat. De placerade så att de mot Brunkebergstorg döljs av den uppskjutande takvåningen.

TAK-.Takets yttre delar är inåtlutande motfallstak. Takvåningens fyra hörn har flackt brutna takfall, klädda med falsad kopparplåt. Takvåningen har i övrigt tak lika dess fasad i övrigt, i glas och koppar.

FÖRÄNDRINGAR - Ursprungligen ledde en rulltrappa vid byggnadens östra fasad ned genom den östra delen av Kulturhusets bottenvåning, som ursprungligen var öppen. Partiet med svängd sockel på Riksbankens östra fasad fortsatte ned på rulltrappans ena sida. Rulltrappan är idag igensatt.