Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM SKANSEN 23 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2007-06-18
Exteriörbeskrivning
Kulturhusets byggnadsvolym är långsmal och hög. De norra och östra fasaderna är öppna och inbjudande, med stora glasytor. Sydfasaden har en annan karaktär, sluten och utförd i släta betongelement. Mot norr är huset uppfört i sex våningar, varav det nedersta är en sorts suterrängvåning mot Sergels Torgs nedre plan och mot den överbyggda Sergelgången. Det översta våningsplanet finns bara i byggnadens östra halva, i väster motsvaras det av takterrasser som öppnar sig mot norr. Taklandskapets bakersta del mot söder har en dramatisk och varierad uppbyggnad, med upp- och framspringande betongmurar, samt en rad snedtak i glas på den östra halvan. Huset smalnar av i väster, så att denna gavel blir till en tunn och hög kil. I den västra delen av byggnaden finns i markplan en byggnadsdel med koppartak och rödmålade fasader som skjuter ut mot gränden Beridarebanan; här finns restaurang och en av Stadsteaterns entréer. Genom byggnadens bottenvåning vid Sergels Torgs övre plan/Hamngatan löper Beridarebansgatan söderut mot Brunkebergstorg.

SOCKEL- Mot norr, under fönstren mot Sergels Torgs nedre plan, samt under de ursprungliga fönstren mot Sergelgången, finns låg slät sockel/fyllning i kopparplåt. Öster om öppningen för Beridarebansgatan har fasaden en låg, svagt utskjutande, sockel i kopparplåt. Kulturhusets östra gavel har sockel klädd i rostfri stålplåt. Sockel väster om öppningen för Beridarebansgatan är utförd i släta omålade betongelement. Dessa sockelelement blir högre mot väster, eftersom marken sluttar åt detta håll.

Fasaden mot söder vid Beridarebanan har låg, utskjutande, sockel i formgjuten betong med konvex form. Den utskjutande byggnadskoppen med restaurang längst i väster har låg slät sockel i formgjuten betong.

BOTTENVÅNING/VÅNING 1 TR. - Fasaden vid Sergels Torgs nedre plan består i överdel av Brunkebergsterrassens mur i formgjuten omålad betong. Därunder finns glaspartier med smäckra karmar och ramar i koppar. Längst mot väster fungerar glaspartierna som skyltskåp, med reklam för Stadsteatern. Vid Sergelgången har byggnaden skyltfönsterfasad i silvereloxerad aluminium med infällda butiksdörrar, ej ursprunglig. Längre in mot öster i Sergelgången är fasaden sannolikt ursprunglig, och utförd som fasaden mot Sergels Torgs nedre plan. Den allra östligaste delen av Kulturhusets fasad mot Sergelgången är helt förändrad, och är numer en del av en butiksgalleria.

Kulturhusets har indragen markvåning vid Hamngatan och Sergels Torgs övre plan (dvs. öster om öppningen för Beridarebansgatan). Hörnet mot öster är rundat, här finns en rund, grå, fristående betongpelare som bär ovanliggande våningsplan. Undertaket i indragningen är utförd i rödlackerade plåtkassetter. Fasad under indragningen med stora fönsterpartier i smäcker koppar. Den allra östligaste delen av markvåningens fasad mot norr är inte ursprunglig.

Beridarebansgatan som löper igenom husets markplan delas in en bredare västlig del och en smalare östlig av en kubisk volym i släta grå betongelement vid sydfasaden. Öppningen för Beridarebansgatan är bredare i norr, här är fasaderna i bottenvåningen på ömse sidor mjukt svängda åt väster respektive öster. Vid gatans sidor finns här två stora, släta, betongpelare som bär ovanliggande våningsplan. Väggarna vid gatan är i huvudsak glasade, med smäckra karmar och lister i koppar. Den sydligaste delen av väggen väster om gatan är dock utförd i släta betongelement, som sydfasaden i övrigt. Den sydligaste delen av väggen öster om gatan är utförd i slät kopparplåt med en slät infälld gångdörr i samma material. Beridarebansgatans undertak är utfört i rödlackerade plåtkassetter, med breda längsgående indragna "spår" med nedåtriktade runda belysningsarmaturer.

Den utskjutande byggnadskroppen i väster, invid gränden Beridarebanan, är uppförd i två våningar, mot öster höjer sig dock marken i gränden så att utbyggnaden blir lägre. Byggnadsdelen har mjukt böjt baldakintak i falsad kopparplåt, som är förankrat i bakomliggande fasad med fyra kraftiga kopparklädda stag. På taket finns fyra stycken dekorativt utformade fläktgalleröppningar med halvcirkelformigt utskjutande kopparnätskorgar. Taket skjuter ut, med undertak i rödmålad träpanel, över en fasad med ramverk i röd målat stål och fyllningar i röd plåt. På gaveln mot väster, invid Stadsteaterns entré, är fasaden klädd med rödmålad träpanel. På fasaden står "Restaurang och Bar" i vita bokstäver. Öster restaurangutbyggnaden finns en liten och låg byggnadsdel med fasader och baldakintak i kopparplåt, och med släta dörrar i samma utförande. Byggnadsdelen är inte ursprunglig.

På fasaden mot söder, strax väster om Beridarebansgatan, finns ett parti i bottenvåningen i falsad rostfri stålplåt, med två släta infälld gångdörrar i rostfri stålplåt.

FASAD- Kulturhusets fasad mot norr är uppglasad, med stora sammanhängande fönsterpartier med smäckra karmar och ramverk i koppar. Fasaden delas in av längsgående "våningsband" vid bjälklagen, i omålade grå släta betongelement som i överkant har ett avtäckande profilerat parti i kopparplåt. Våningsplan 4 och 5 (över Sergels Torgs nedre plan) är indraget från övrigt fasadliv; "våningsbandet" här är helt klätt kopparplåt. På fasaden, över bottenvåningen, finns stora skyltar i röd plåt och röd neon; "Kulturhuset" samt "Stadsteatern". Överst på fasaden taklist i koppar; smalare på den högre östra halvan, bredare på den lägre västra halvan.

Kulturhusets fasad mot söder är utförd i omålade grå släta betongelement, kvadratiska stående. Våningarna markeras av längsgående indragna spår (ca 1 dm breda) utmed hela fasaden. Gaveln mot väster är mycket smal, och utförd på samma sätt som fasaden mot söder. Husets gavel mot öster är i den norra delen utförd som fasaden mot norr, dvs glasad med indelande "våningsband" i betong. Längst mot söder på denna gavel är fasaden utförd i släta omålade betongelement, denna del skjuter upp en våning över taket.

Mitt på fasaden mot söder, över den breda öppningen för Beridarebansgatan, finns ett rektangulärt parti i falsad rostfri plåt, med tre sidohängda "luckor" i samma material vid öppningar för fläktgaller. Överst vid tak på hela den västra delen av kulturhusets fasad mot söder finns en längsgående utskjutande betongbalk.

Den allra västligaste delen av fasaden mot söder har partier i falsad kopparplåt, dels vid restaurangutbyggnadens tak, dels där takstagen ansluter till fasadytan. Här finns även fyra stycken dekorativt utformade fläktgalleröppningar med halvcirkelformigt utskjutande kopparnätskorgar.

ENTRÉER/DÖRRAR- Huvudentré vid Sergels Torgs nedre plan, indragen från fasadliv med välvda sidostycken och överstycke i kopparplåt. Indragningens undertak är utfört i kopparplåt med infällda dekorativa glödlampor. Helglasade, automatiska dörrar i koppar, ej ursprungliga. Smalt överljus i koppar. Röd plåtskylt över entrén; "Kulturhuset - Stockholms Stadsteater".

Huvudentré vid Sergelgången har ett skärmtak i rödlackerad plåt som är förankrat direkt i Sergelsgångens formgjutna betongtak. Skärmtaket har rader av dekorativt infällda glödlampor. Helglasade automatiska dörrar i silvereloxerad aluminium, ej ursprungliga.

Huvudentrén vid Sergels Torgs övre plan (Sergels Torg 7) är placerad direkt väster om öppningen för Beridarebansgatan. Glasade automatiska dörrar i koppar med sido- och överljus i samma material. Ett stort och utskjutande skärmtak i rödlackerad plåt, förankrad i överkant med röda stålstag. Skärmtaket är på sin undersida försett med dekorativa rader av glödlampor. Mark vid entrén i röda granitskivor. Hela entrépartiet och dess läge är ej ursprungligt.

Entré vid Sergels Torgs övre plan öster om öppningen för Beridarebansgatan (Sergels Torg 3), indragen med helglasade automatiska dörrar i koppar. Dörrarna ej ursprungliga.

Fasaden öster om öppningen för Beridarebansgatan har även två öppningsbara skyltfönster i brunlackerat stål.

På gavel mot väster, vid Drottninggatan, finns en indragen entré med två glasade dubbla dörrar i rödlackerat stål och med böjda draghandtag i champagne/guldfärgad metall. Över dörrarna neonskylt; "Stadsteatern", i rött sken. Indragningen har undertak i rödmålat trä med en dekorativ rad av glödlampor. Indragningens sidor utförda i rödmålad träpanel.

Restaurangen i den utskjutande delen invid Beridarebanan har glasade dörrar i rödlackerat stål, ej ursprungliga. Dörrarnas draghandtag i champagne/guldfärgad metall är däremot sannolikt överflyttade från de ursprungliga dörrarna.

På Kulturhusets östra gavel finns en glasad entrédörr i koppar, med sido- och överljus.

FÖNSTER- Alla ursprungliga fönsterpartier är utförda i koppar. Fasaderna mot norr och öster karaktäriseras av mycket stora fönsterpartier i alla våningar, med smäckra karmar och ramar i koppar. Ett liknande fönsterparti finns under gångbron vid gränden Beridarebanan, under fönstret finns ett parti med kopparplåtar närmast mark, över fönstret ett parti rödlackerad kassettplåt.

Byggnadens utskjutande del för restaurang i väster, vid Beridarebanan, har dels små cirkulära fönster i rödmålat stål nära tak, dels fönsterpartier i bottenvåning som indelas i kvadratiska rutor av rödmålat ramverk i stål. Restaurangfönstren har gröna tygmarkiser.

ÖVRIG BYGGNADSDEL- Gångbron som förbinder Kulturhuset med Stadsteatern motsvarar i höjd tre av Kulturhusets våningar och fyra av Stadsteaterns. Gångbron har glasade fasader i ramar och listverk i smäcker koppar. Gångbrons överdel har fasader på ömse sidor i ljusbrun plåt. Nederdelen är mjukt svängd i två omgångar (så att den i sektion bildar en liggande 3:a) och är klädd i rödlackerad smal kassettplåt. Plåten är blekt, men man kan ännu ana att plåten har ljusare röda partier så att ett abstrakt geometriskt mönster bildas. Över gränden finns infällda runda downlights. Allra närmast Stadsteaterns fasad byter gångbron karaktär, och har fasad i rostfria stålkassetter.

På Kulturhusets norra fasad, över bottenvåningen, finns uthängande, formgivna, belysningsarmaturer med nedåtriktat sken, utförda i brungyllene metall.

På byggnadens södra fasad, vid Beridarebanan och Beridarebansgatan finns en rad formgivna fasadhängda belysningsarmaturer med tre vita glasglober vardera, på ställning av rostfria stålrör. Belysningsarmaturerna är likadana som de som finns på grannbyggnaden Stadsteatern.

TAKVÅNING- På takets lägre, västra, halva finns en öppen takterrass som vetter mot norr. Terrassen har stål- och betongräcken, samt skyddsstängsel. Terrassen delas in av flera upp- och framskjutande betongmurar. Vid terrassens bakre delar finns även andra skulpturalt utformade, uppskjutande, byggnadsdelar i betong och kopparplåt. Takvåningens allra västligaste del har den kanske mest dramatiska uppbyggnaden. Här avtecknar sig husets kilformiga plan som en hög, mot norr snett framskjutande, betongmur. På muren finns en mycket stor fasadskylt med "Kulturhuset" i röda bokstäver.

TEKNIKVÅNING - På takets bakre del (mot söder) finns rytmiskt uppskjutande delar med fläktintag och andra tekniska installationer som ramas in av omålade betongmurar.

TAK-.Byggnadens östra halva har ett platt tak i asfaltspapp. Här finns en cirkelrunt uppskjutande lanternin över byggnadens centrala trapphus, med glasade fasader i ramverk av rostfritt stål och ett snett tak i rostfri stålplåt. Vid takets bakre kant, mot söder, finns dessutom fyra snett uppskjutande glastak.

FÖRÄNDRINGAR- Beridarebansgatan var ursprungligen en bilgata, med den smalare östliga delen disponerad som trottoar. Fasaderna på ömse sidor om gatan är till stora delar förändrade/utflyttade i sina nordliga delar. Entréerna här är ej ursprungliga. Större delen av byggnadens norrfasad i markvåningen öster om Beridarebansgatan är ej ursprunglig, här fanns ursprungligen en passage med rulltrappa upp till Malmskillnadsgatan. Den nuvarande trappan vid Kulturhusets östra gavel är ej ursprunglig.

Huvudentrén mot Sergels Torgs nedre plan är förändrad och har fått utbytta dörrar. Den västligaste delen av fasaden mot Sergelgången är utflyttad och är helt förändrad i material och utformning. Kulturhusets huvudentré vid Sergelgången har ej ursprungliga dörrar.

Utbyggnaden för restaurang vid Beridarebanan har utbytta dörrar. Den lilla byggnadsdelen direkt öster om utbyggnaden, med fasad och tak i koppar, är ej ursprunglig.

Den trappa i granit som förbinder Sergels Torgs nedre plan med det övre är ej ursprunglig.