Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM SNÄCKAN 8 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2007-04-17
Exteriörbeskrivning
Denna byggnad från 1970 - 72 inrymmer kontor, en ambassad och en butik. Byggnadens höjd mot Tegelbacken och Rödbodagatan är 8 våningar samt indragen takvåning. Mot Herkulesgatan och den norra delen mot Rödbodagatan är våningshöjden 7 våningar med indragen takvåning. Byggnaden har en tydligt sluten och borglik karaktär, och en uppdelning när det gäller fasadernas dignitet mellan den mer arbetade huvudfasaden mot Tegelbacken och de enklare fasaderna mot Rödbodagatan och Herkulesgatan. Fasaderna är klädda i krysshamrade sandstensplattor, mot Tegelbacken kompletterade med finslipade respektive råkoppshuggna plattor. I bottenvåningen mot Tegelbacken finns en monumental arkad i flera våningar som är mycket viktig för byggnadens arkitektoniska uttryck. Byggnaden har fasader även mot Tysta Mariegången, som löper igenom huset i den västra delen. Från detta gångstråk, som löper vidare mot norr, kan man även ta sig upp till gatunivå vid Herkulesgatan.

SOCKEL- Byggnadens gatufasader saknar egentlig sockel, men är närmast mark klädda med sandstensplattor lika som fasaderna i övrigt. I arkaden finns dock en sockel i grå granit, till stora delar inte ursprunglig.

BOTTENVÅNING/VÅNING 1 TR.- Mot Tegelbacken är bottenvåningen och våning 1 tr. indragen bakom den höga arkadgången. Arkaden har mark i grå betongplattor och gulbeigeputsat undertak med stora infällda runda belysningsarmaturer. Ytterst, mellan pelarraden, är taket klädd i sandstensplattor lika som fasad. Arkadpelarna är kvadratiska till planformen och är klädda med krysshamrade gulaktiga sandstensplattor. Fasaden i arkaden har stora fönsterytor, men är i övrigt klädd i fint trapetskorrugerad koppareloxerad plåt som inte är ursprunglig. Längst mot väster, vid Tysta Marigångens öppning, är fasaden i bottenvåningen inskuren, den utkragande delen över har undertak i vitt skivmaterial. Denna utformning är inte ursprunglig. Även mot öster, i hörnet Tegelbacken/Rödbodagatan, är arkadens fasad snedskuren. Nära hörnet Tegelbacken/Rödbodagatan finns butiksskyltar i fasaden mellan bottenvåningens och den första våningens fönster.

Bottenvåningen mot Rödbodagatan och mot Herkulesgatan är klädd med krysshamrade sandstensplattor. Mot Rödbodagatan är fasaden mellan fönsterbanden i bottenvåningen - våning 1 tr. klädd med stående finslipade sandstensplattor. Mot Rödbodagatan samt Herkulesgatan är bottenvåningen mycket svagt indragen i förhållande till det ovanliggande fasadlivet.

Hörnet Rödbodagatan/Herkulesgatan är snedskuret och indraget i bottenvåningen, med en rund pelare längst ut i hörnet som bär ovanliggande våningsplan. Pelaren är klädd i vita kakelplattor. Hörnets undertak är klätt i rödbrunmålad galvaniserad plåt. Fasaden är i hörnet svagt indragen, med utskjutande sockel.

På fasaden mot Herkulesgatan finns en bred portik/öppning som leder in till en trappa ned till Tysta Marigången. Fasaden öster om öppningen är svagt indragen. Portikens väggar är utförda i krysshamrade sandstensplattor, undertaket är brunputsat..

FASAD- Byggnaden har fasader klädda i gulaktiga sandstensplattor, stående eller liggande. Mot Rödbodagatan, Herkulesgatan samt i Tysta Marigången är plattorna krysshamrade. På fasaden mot Tegelbacken finns dessutom plattor med råkopp samt finslipade plattor. De krysshamrade plattorna samt råkopplattorna är placerade ovanför varandra mellan fönsteröppningarna så att fasaden får ett tydligt vertikalt mönster. De finslipade plattorna är placerade under fönstren, så att de kan liknas vid bröstningar. Krysshamrade plattor löper även som en ram utmed takfall, hörn och över arkaden på denna fasad. Överst på en del av denna fasad höjer sig takterrassens mur till en krenelering.

Fasaden mot Rödbodagatan är i sin sydligaste del svagt indraget och helt slät, utan fönster.

Överst på alla fasader blekt brun plåt; terrassmurens plåtavtäckning.

ENTRÉER/DÖRRAR- Entré Tegelbacken 4A är placerad nära Tysta Marigången. Indragen glasad automatisk dubbeldörr i rostfritt stål med sido- och överljus, inte ursprunglig. Undertak i koppareloxerad aluminium med nedåtriktad belysning i mörk plåt.

Entré Tegelbacken 4 är indragen och har dubbel glasad entrédörr i ljusbetsat trä med dragstång i trä. Även fasaden kring dörren är utförd i trä. Undertak i koppareloxerad aluminium med nedåtriktad belysning i mörk plåt. Entréns utformning är inte ursprunglig. Denna entré markeras med ett stort skärmtak som skjuter ut över trottoaren framför arkaden. Skärmtaket är brett, utfört med sarg och undertak i trapetskorrugerad koppareloxerad aluminiumplåt. Tre rader av cirkulära nedåtriktade downlights.

Butiksentrén nära hörnet Tegelbacken/Rödbodagatan är indragen med undertak i trapetskorrugerad koppareloxerad aluminiumplåt som har infällt cirkulärt downlight. Butiksdörren i koppareloxerad aluminium är glasad med sparksockel i svart räfflat gummi och har kvadratiskt handtag i svart plast.

Mot Rödbodagatan finns en bred, indragen, entré (Rödbodagatan 3 resp. 5) med ett kraftigt skärmtak med front i trapetskorrugerad koppareloxerade aluminium och undertak i samma material med infällda socklar för nedåtriktade glödlampor. Den korrugerade plåten återkommer på entréns södra sida samt mellan de två dörrarna. Dörrarna är dubbla, glasade och utförda i slät koppareloxerad aluminium, med låga sparksocklar i räfflat gummi. Den ena dörren har kvadratiskt handtag i svart plast. Dörrarna har överljus i koppareloxerad aluminium. Marken i den indragna entrén är lagd med granit.

Vid portiken från Herkulesgatan in till Tysta Marigången finns en dörr i trapetskorrugerad koppareloxerad aluminium.

FÖNSTER- Mot Tegelbacken, i arkaden, finns fönster i två utföranden. Vid butiken längst i öster finns i bottenvåningen större obrutna skyltfönster i koppareloxerad aluminium. I övrigt har både bottenvåningen och våning 1 tr. fönsterpartier i koppareloxerad aluminium som delas in av smäcker spröjs. Dessa fönster är inte ursprungliga.

Byggnaden har i övrigt rektangulära stående enluftsfönster i koppareloxerad aluminium med fönsterbleck i samma material. Alla fönster är i liv med fasad.

På fasaden mot Tegelbacken är fönstren placerade en och en, på fasaderna mot Rödbodagatan samt Herkulesgatan är de placerade i längsgående band; mellan de enskilda fönstren finns smala släta plåtar i koppareloxerad aluminium. Fönsterbanden är indelade i grupper om fem fönster, som sedan indelas från varandra av partier i fint korrugerad koppareloxerad aluminium som skjuter nedåt så att de är bredare än fönstren. Bottenvåningen mot Herkulesgatan samt bottenvåningen/våning 1 tr. mot Rödbodagatan har fönsterband i samma utförande, dock utan de indelande korrugerade plåtarna. Likadant fönsterband finns i bottenvåningens snedskurna hörn Herkulesgatan/Rödbodagatan, en del av fönsterbandet är dock täckt med fint korrugerad koppareloxerad aluminiumplåt. Takvåningens fönster är placerade i band, med släta plåtar mellan fönstren.

Mot Herkulesgatan finns dessutom i bottenvåningen ett lite större fönsterparti, femdelat, utfört i koppareloxerad aluminium. I fönsteröppningens överdel slät koppareloxerad aluminiumplåt.

I portiken från Herkulesgatan in till Tysta Marigången finns ett fönster i koppareloxerad aluminium som har ett vitt stålgaller.

ÖVRIG BYGGNADSDEL- Fasadskyltar mot Tegelbacken och Herkulesgatan; KPMG.

TAKVÅNING- Den indragna takvåningen har fasad i bleknad brunröd trapetskorrugerad aluminiumplåt, med avtäckande plåtlist i överkant i samma material. På fasaden finns enstaka galleröppningar för fläktar. Takterrassens mark är lagd med tegel. Terrassmuren är på insidan klädd med sandstensplattor, och muren är avtäckt med brun plåt. Mot Tegelbacken höjer sig en del av terrassmuren till en krenelering, som upptill ansluter till en pergolakonstruktion i betsat trä på takterrassen.

TEKNIKVÅNING- En långsgående takuppbyggnad med teknikinstallationer mot Rödbodagatan.

TAK- Byggnaden har flack, papptäckt, motfallstak. På byggnadens tak, mot Tegelbacken, finns tre vita flaggstänger med skyddsräcken kring.

TYSTA MARIGÅNGEN- Gångstråket genom byggnaden är till största delen högt och luftigt, två våningar högt, med undertak i vitt skivmaterial och rader av nedåtriktade belysningsarmaturer i vit plåt. I gångens mittdel finns ett ljusschakt i form av en stor öppning i taket på den östra sidan, som indelas av smala betongbalkar. Högst upp finns här fönsterband som vetter mot byggnadens ljusgård. Gångstråket har mark i grå betongplattor. Fasaderna i gången är utförda i gulaktiga krysshamrade sandstensplattor, och har låg sockel i grå granit. Fasaden öster om gången har små högt placerade enluftsfönster i koppareloxerad aluminium i våning 1 tr. I bottenplan har fasaden större, svagt utskjutande, skyltfönsterliknande partier med bågar och indelande ramverk i koppareloxerad aluminium. Fönstren har i sin överkant hela plåtar i samma material, på vilka uthängande belysningsarmaturer i grå plåt är förankrade. De flesta av dessa fönster är förtäckta på insidan.

På gångens östra sida finns en bred trappa som leder upp till Herkulesgatan. Trappan har steg och vilplan i grå granit, samt sidobarriär mot gången som är klädd med krysshamrade sandstensplattor och har en handledare i rostfritt stål. Högst upp i trappan finns på fasaden ett tvådelat fönsterparti i koppareloxerad aluminium.

Tysta Marigångens sydligaste del är lägre, bara en våning hög. Här finns i gången två kraftiga runda betongpelare, vitputsade med sockel i grått kakel. Putsen och kaklet är ej ursprungligt. Fasaden med skyltfönster utformad på samma sätt som i byggnadens arkad, och är alltså sekundär.

Tysta Marigången fortsätter norrut under Herkulesgatan, utanför fastigheten Snäckan 8. Här blir gångstråket lägre, och har vitputsat undertak som böjer sig mjukt där det ansluter till väggarna i vitt glaserat kakel. I denna del av gången finns butikslokaler med skyltfönster i koppar och indragna glasade, gallerförsedda, dörrar i samma material.

FÖRÄNDRINGAR- Byggnadens fasad i arkaden är i sin västra del utflyttad från ursprungligt läge, vilket gör att sockel, fönster, entréer och fasadbeklädnad här inte är ursprunglig. Förändringen påverkade även fasadutformning och pelare i Tysta Marigångens sydligaste del. Här fanns det vidare ursprungligen en trappa ned till en lägre nivå med gångtunnel under Tegelbacken.