Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM SPORREN 16 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2007-04-12
Exteriörbeskrivning
Detta 1960-talshus med kontor och butiker är uppfört i 6 våningar med indragen takvåning mot Sergels Torg (Klarabergsgatan) och Sergelgatan. Mot den högre belägna Mäster Samuelsgatan är våningsantalet 5 med takvåning. Byggnaden karaktäriseras av sin slutna, kubiska, volym med mörkröda blanka naturstensfasader och runtomgående fönsterband.

SOCKEL- Svarta polerade granitplattor.

BOTTENVÅNING- Över bottenvåningens skyltfönster finns en längsgående, smal och djup, indragning med svarta, speglande, glasskivor i smäckert svart metallramverk. Mot Mäster Samuelsgatan är den smala indragningen ersatt med smalt fönsterband (se nedan).

Hörnet Sergels Torg/Sergelgatan är öppet i bottenvåningen, med glaspartier som kan dras för ut till hörn på kvällar och nätter. I hörnet ett mindre fast parti; i glas, koppareloxerad aluminiumplåt och svartpolerad granit, som går från mark till bottenvåningens undertak.

Mitt på fasad mot Sergels Torg finns ett parti i kopparplåt och koppareloxerad aluminiumplåt med en infälld bankomat. Liknande partier finns vid sidan av skyltfönster längst mot väster på fasad Sergels Torg, samt längst mot norr på fasad Sergelgatan.

Den västra delen av fasaden mot Mäster Samuelsgatan har fasad i polerade svarta granitplattor. Här finns ett stort glasat skyltskåp med ram i koppar.

FASAD- polerade, mörkt rödbruna, granitplattor. Plattorna är framförallt rektangulära och stående, men de finns även i liggande format över fönsteröppningar och överst på fasad. Gråsvarta fogar. Svart plåtlist/plåtavtäckning överst på fasad, vid takterrass.

ENTRÉER/DÖRRAR- Trapphusentré Sergels Torg 14 har helglasad enkeldörr i koppareloxerad aluminium med sido- och överljus i samma material. Smalt draghandtag i trä. Trapphusentré Sergelgatan 1 har dubbeldörr i samma material med sido- och överljus, samt smalt draghandtag i metall. Denna entré har dörromfattning i svart polerad granit, som skiljs från dörr med smal vinklad kopparlist. Trapphusentré Mäster Samuelsgatan 47 har en glasad enkeldörr i koppareloxerad aluminium med sidoljus och draghandtag i samma material - denna dörr är av annan och grövre utformning än andra entréer. Dörren har kopparbleck i överkant samt en smal omfattning i koppar. Över dörren en liten uthängande låda i koppar med gatuadressen utstansad i vitt.

Av byggnadens butiksentréer är tre bredare; vid entré Lindex mot Sergels Torg, vid H & M:s entréer i hörnet Sergels Torg/Sergelgatan och mot Sergelgatan. Här finns helglasade entrédörrar av dragspelsmodell, med ram upptill och nedtill i koppareloxerad aluminium. Ytterligare tre butiksentréer finns mot Sergelgatan och mot Mäster Samuelsgatan. Dessa har glasade automatiska dörrar i koppareloxerad aluminium med över- och sidoljus i samma material.

Alla trapphus- och butiksentréer (utom trapphusentré Mäster Samuelsgatan 47) markeras med skärmtak i koppar. De har undersidor i betsad träpanel med infälld nedåtriktad belysning, dels runda downlights och dels belysningsarmaturer bakom smal vit plastpanel. Dessa skärmtak är placerade i nivå med det runtomgående svarta plåtpartiet över skyltfönstren. Skärmtaket vid trapphusentrén Sergelgatan 1 har likartat utförande, men är högre placerat, i nivå med den djupa och smala indragningen. Detta skärmtak har bara runda downlights i undertaket och på sargens framsida är gatuadressen utstansad.

Plåtpartiet i bottenvåningen mot Sergels torg har en infälld sluten gångdörr i koppareloxerad aluminium. Ytterligare en infälld sluten gångdörr finns på den västra delen av fasaden mot Mäster Samuelsgatan, i svartlackerat stål.

FÖNSTER- Bottenvåning har skyltfönster med ramar och indelning i koppareloxerad aluminium. Inslag av kopparplåt finns på sina ställen i fönstrens ramverk, exempelvis mot Mäster Samuelsgatan. Fönstren har större och bredare glaspartier som avlöses av mindre, smalare och stående. I skyltfönstrens överdel finns ett längsgående svart plåtparti med avtäckning i kopparplåt i överkant.

I våning 1 tr. finns ett mycket smalt fönsterband utmed större delen av de tre gatufasaderna. Fönsterbandet är utfört i smäcker brun metall och har bleck i mörk plåt. Fönstren är till största delen förtäckta på insidan med vitt material, alternativt består av genomfärgat vitt glas - materialet är ej utrett. Mot Mäster Samuelsgatan har fönstren klarglas, men även partier av fläktgaller i mörk metall. Fönsterbandet är indelat på så sätt att tre eller två bredare rutor avlöses av en smalare, stående.

I våning 1 tr. finns även två högre och bredare fönsterpartier, av typen skyltfönster, dels längst mot väster på fasaden mot Sergels Torg, dels längst mot norr på fasaden mot Sergelgatan. Det förstnämnda är tredelat, det sistnämnda tvådelat. Dessa fönster är utförda i brun metall och har i överkant ett smalt parti mörk plåt. Fönstret mot Sergels Torg är förtäckt på insidan med vitt skivmaterial.

Våning 2 - 5 tr. har runtomgående, bredare, fönsterband med enluftsfönster, i brunmålad metall alternativt brunt trä (fönstermaterialet svårbedömt på plats). Fönsterbanden delas in av konkava, bruneloxerade, plåtar. I fönsterbandens underkant en smal mörk plåtavtäckning vid mötet med fasad.

Alla fönster våning 1 tr. - 5 tr. är indragna.

ÖVRIG BYGGNADSDEL- Fasadskyltar; överst på fasad mot Sergels Torg "John Mattson Fastighets AB". Över bottenvåning Mäster Samuelsgatan fasadskylt med texten "Tobias Sergel", dessutom runda fasadskyltar över bottenvåning Sergelgatan och Mäster Samuelsgatan, i silver och rött med stiliserade knivar och gafflar. På fasaderna mot Sergels Torg och Sergelgatan fasadskyltar över bottenvåning; H & M, Lindex, Pressbyrån mm.

TAKVÅNING- Taket skjuter ut kraftigt över takvåningen, med bred taksarg i mörk plåt och undertak i vitt skivmaterial. Takvåningens fasad är glasad med svarta metallprofiler och glasade terrassdörrar.

TEKNIKVÅNING- Uppbyggnader för teknikinstallationer med fasader i plåt.

TAK- Valmade sadeltak i grå plåt.

FÖRÄNDRINGAR- Byggnadens skärmtak och entrédörrar är ej ursprungliga.

Skyltfönstren i bottenvåningen är ej ursprungliga, de har ändrats till material och indelning. Plåtpartiet i fönstrens överkant är dock ursprungligt. Skyltfönsterpartiet i våning 1 tr. mot Sergels Torg har ursprungligt läge och storlek, men material och indelning är ej ursprungligt. Skyltfönsterpartiet i våning 1 tr. mot Sergelgatan är ej ursprungligt, här fortsatte ursprungligen det smala fönsterbandet.

Bottenvåningens plåtpartier i koppar samt koppareloxerad aluminium är sannolikt ej ursprungliga, eller bara delvis ursprungliga.

Bottenvåningens parti i svart granit, inklusive skyltskåp, mot Mäster Samuelsgatan är ej ursprungligt.

Det smala fönsterbandet på våning 1 tr. hade ursprungligen klarglasfönster.

Taket, liksom takvåningens fasad, är ej ursprungligt.