Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LAHOLM HOV 11:1 - husnr 1, YSBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

YSBY KYRKA (akt.)
2001-11-03
Exteriörbeskrivning
HELHET- Långhus med torn i väster och rakt avslutat kor i öster. Sakristia mot norr i anslutning till kor. Långhus, kor och sakristia har separata sadeltak belagda med kyrkspån.
TORN- Tornet har strävpelare i nordvästra och sydvästra hörnet. Dessa är täckta av skivplåt. På torntak och lanternin ligger plåt. Grund: Grundstenarna är synliga mot väster. Sockel: Sockeln är idag omarkerad, men på långhuset finns en antydan till att sockeln vid tillfälle har skjutit ut något i förhållande till fasad.

FASAD- Kyrkans är putsad med relativt grov struktur från 1981 (b-grundningsbruk, utstockning och ytputs med hydrauliskt kalkbruk och iblandning med ärtsingel i fraktion 3-6 mm. Torn, kontreforer och torngavlar nerbilades till underlag och på långhus och kor nedbilades skadad puts). De underliggande tegelstenarna på långhus, och kor är synliga genom putsen, likaså tornets naturstenar. Kyrkan är avfärgad i vit kulör med kalkfärg. Fönster och dörrar har inga särkskilda markeringar men ligger något indragna från fasad. De rundbågeformade fönstren ligger i inåt fasade nischer. På korets fasader finns blinderingar i tegel, ca 70 cm nedanför takfoten, i form av kantställda, liggande tegelstenar. Motsvarande tegelblinderingar på långhuset utgörs av en "trappstegs" fris och på sakristian av en typ av tandsnitt. På korets östra fasad finns även rundbågeformade (trekopplade) nischer, vilka är slätputsade. I den mellersta rundbågen sitter en liten segmentformad, parlucka av trä. På södra tornfasaden har markeringar gjorts i putsen efter en sydingång. Likaså har markeringar efter en sydingång till koret gjorts. På tornets övre parti sitter en stor mängd synliga ankarslut.

TAK- Långhus, kor och sakristia har separata sadeltak belagda med kyrkspån. På långhuset och sakristian ligger partiellt spånet i form av ett rombiskt mönster och i anslutning till takslut som spetsar. Torntaket utgörs av bandplåt av koppar. Lanterninen är inklädd med zinkplåt som har täckmålats i vit kulör. I toppen sitter ett vitmålat kors. I långhusets gavelspets mot öster sitter en figursågad (rund) utsmyckning av trä. I Korets östra gavelspets sitter en vindflöjel med årtalet 1839. Tornets takfot är profilerad och av trä som täckmålats i vit kulör. Vattenavrinningssystemet är av zinkplåt, med raka krökar och täckmålad i vit kulör.

FÖNSTER- Kyrkans långhus har två rundbågeformade fönster mot norr och två mot söder. Tornet har ett mot norr och ett mot söder. På tornet finns därutöver ett lunettfönster i väster till läktaren och ett rektangulärt, spröjsat fönster med åtta rutor mot norr. Koret har ett rundbågeformat fönster mot söder och tre smala fönster mot öster. Sakristian har ett rektangulärt fönster mot öster. Samtliga fönster är utvändigt täckmålade i vit kulör. Solbänkarna är gjutna och täckmålade i ljust grå kulör. Korets solbänkar är dock av släthuggen granit.

DÖRRAR- Kyrkan har två entréer. Huvudingången med överljus, ligger i tornets bottenvåning i väster. Dörren är en pardörr, som ligger något indragen från fasad i en segmentformad nisch. Den är en beklädnadsdörr som utvändigt klätts med diagonalställd pärlspontspanel, täckmålad i vit kulör. Framför dörren ligger en brosten av granit (slät med rundade hörn). sakristians dörr mot väster är en beklädnadsdörr av stående brädor, täckmålad i brun kulör. Brosten av planhuggen granit.
Luckor: Tornet har en trälucka i samtliga väderstreck. Luckorna är rundbågeformade parluckor som hänger i smidda gångjärn. Luckornas färg är i stort sett borta (svart, ev tjära).

Norr om västra entrédörren står en sk vigvattenskål av granit. Den är uppställd på ett betongfundament och har täckts av en huv av takspån.