Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖREBRO GLANSHAMMARS KYRKA 1:1 - husnr 1, GLANSHAMMARS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GLANSHAMMARS KYRKA (akt.)
2005-10-19
Exteriörbeskrivning
Glanshammar medeltida kyrka, en av landskapets största och märkligaste, har en oregelbunden planform, präglad av flera om- och tillbyggnader. Kyrkan består av ett tvåskeppigt långhus med rakt avslutat korparti. Sakristia i norr, gravkor öster om koret samt asymmetriskt placerat västtorn. TAK: Långhuset täcks av ett säteritak och sakristian täcks av ett valmat sadeltak. Tornet har en åttkantig hög spira vilande på en kopparklädd karnisformad huv med åttkantig sluten lanternin, samtliga är täckta med spån. Den åttkantiga lanterninen är försedd med medaljonger med Carl XI:s namnchiffer, daterade 1701. Gravkoret öster om koret täcks av en karnisformad huv med låg sluten lanternin av koppar. Hängrännor och stuprör är av koppar.

FASAD: De av sten murade ytterväggarna är spritputsade med släta dörr- och fönsteromfattningar. Södra långhusväggens västra del, långhusets västra gavel samt torn och sakristia har ingen markerad sockel, putsen går ner till marknivå. I västra gavelmuren, norr om tornet, finns en svart runsten inmurad. Reuterska gravkoret samt en del påmurningar och lagningar är murade i tegel. I tornets tredje våning finns åt alla fyra sidor tudelade öppningar, övertäckta av ek- och furuplankor. I den norra och södra finns det ekplankor som på den nedåtvända sidan är dekorerad med sniderier i låg relief. De dekorerade plankorna härrör med all sannolikhet från en träkyrka, vilken ersatts av den äldsta stenkyrka, som ingår i nuvarande kyrkobyggnad. Tornets översta del är påbyggd av tegel med synligt förband av enbart löpare. Påbyggnaden skedde vid medeltidens slut, vid den stora ombyggnaden av kyrka.

Västentrén i tornet är rundbågig med murad omfattning; posternas kapitäl består av en enkel, profilerad list på bågens slutsten, som kröns av en halv korsprydd glob. Under globen finns två i relief huggna lagerkvistar, omslutande ett monogram, M H R T S = Margareta Helena Reuter Till Skävisund samt årtalet 1679, vilket var det år hon bekostade denna portal. I portalen finns en stickbågig pardörr av trä med fiskbensmönster med romb i mitten, målad i en brun kulör, även den från 1679. Entrén i söder, en stickbågig pardörr i trä målad i brun kulör. Sakristians dörr är en enkeldörr av trä med rakt överstycke och snedlagd panel, målad i brun kulör. Ovan dörren ett rundbågigt ljusinsläpp.

FÖNSTER: Långhusets södra sida har stickbågiga fönster med ytterbåge och spröjs av järn indelade med blyspröjs i mindre rutor med klart glas. Bågarna av järn är målade i grå kulör. Fönstren på långhusets norra sida är rundbågiga och smalare än de på södra sidan, i övrigt lika de på södra sidan.
Sakristians fönster i öster är rektangulärt och har båge och spröjs av trä, målade i grå kulör. Fönstret på sakristians utbyggnad i väster är rundbågigt, i övrigt lika det östra. Gravkorets fönster har rakt överstycke och bågar och spröjs av trä, målade i en ljust grå kulör. Samtliga fönster har fönsterbleck av plåt, målade i en grå kulör.