Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster JÖNKÖPING MULSERYD 2:1 - husnr 1, MULSERYDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MULSERYDS KYRKA (akt.)
2004-12-20
Exteriörbeskrivning
MULSERYDS KYRKA - Timmerkyrkan från 1660 består av ett långhus som 1793 utvidgats åt öster med fullbrett och tresidigt avslutat kor. Vid kyrkans nybygge 1660 användes med stor sannolikhet den föregående medeltidskyrkans timmer. Norr om koret är en sakristia och i söder ett vapenhus, båda med tresidiga gavlar och sannolikt tillkomna i samband med korbygget. I väster är ett torn från 1801, vars stomme utgörs av en ditflyttad äldre klockstapel (byggd 1670). Sitt nuvarande utseende fick det 1893.
FASAD - Kyrkan vilar på en ojämn gråstenssockel med slätputs och tät vit färg. På denna ligger en syll, klädd med bräder. Fasaden är klädd med sågade spån och i sin helhet målad med röd oljealkydfärg. Långsidorna har försträvningar i form av fastskruvade järnbalkar och järnvägsräls. Tornets stomme avslöjar sig i form av utskjutande strävor med brädklädsel. Tre stycken skjuter ut på norra respektive södra sidan och två i väster. Spånen på klockvåningen och den fyrkantiga lanterninen har spetsiga ändar. Klockvåningen har i alla sidor, utom den östra, ett par stickbågiga höga ljudgluggar med sentida svarta träjalusier från 1982. Kring dessa är vita foder. Invid sakristiporten sitter en armatur med råglas och bly.
FÖNSTER - Alla fönster härrör från 1893 och har enkla, stickbågiga, vita järnlufter med handblåsta glas, om inget annat anges. Fodren är breda och vita med markerade imposter. Fönstren på långhus, kor och tornets andra våning (två stycken i varje sida) har 35 rutor var. Långhus och kor har svagt färgade glas. Sakristia och vapenhus har två fönster var med nio rutor. Lanterninen har i varje sida ett rundfönster med luft samt spröjs av vitmålat trä och åtta rutor. PORT - Alla portar har rakt krön. De är från 1953 och är klädda med svart fiskbenspanel samt har kopparhandtag, vita foder och granittrappor. Västport och vapenhusport är pardörrar, varav den förra är bredare. Sakristiporten (som vetter åt väster) är enkel.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt brant sadeltak som är valmat över korgaveln. Denna kröns av en smidesspira med förgylld stjärna. Även sakristia och vapenhus har branta sadeltak med valmning. Torntak och lanternin bär fyrsidiga tak, varav den senares är en spira, krönt av ett smideskors. Alla takfall är täckta av kluven och tjärad spån, vilka längs takskäggen är spetsiga. Takfötterna utgörs av rödfärgade rundstavar. På tornet är de mer profilerade. Långhus och kor har kraftigt utskjutande takskägg, vilket föranleder frånvaron av hängrännor och stuprör.