Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HABO KYRKPLATSEN 3:1 - husnr 1, GUSTAV ADOLFS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GUSTAV ADOLFS KYRKA (akt.)
2004-07-01
Exteriörbeskrivning
GUSTAF ADOLFS KYRKA - Den timrade korskyrka från 1623 flyttades till nuvarande plats 1780 och försågs med torn i väster och ett fullbrett kor med tresidig avslutning i öster. Tornet omsluts till hälften av långhusets västra del och inrymmer således läktarens bakre hälft, vilken indikeras av långsidornas små fönster i två våningar. Norr om koret är en sakristia från 1948.
FASAD - Kyrkan vilar på en låg sockel av gråsten som nästan helt döljs av en utskjutande vattenbräda. Sakristian vilar på en betongsockel. Fasaderna är klädda med en profilerad locklistpanel från 1858. Dess bemålning är gräddvit medan de profilerade fodren och hörnfodren är målade i beigt. Samma färg har de kraftigt utskjutande och profilerade takfötterna som löper horisontalt på gavlarna och inramar rösten med enkel stående panel. Över västporten är en stickbågad svart plåt med text till åminnelse av flytten 1780, inramad av pilastrar som bär en stickbåge med voluter i hjässan. Skylten uppsattes sannolikt vid renoveringen 1840. Över sydporten är ett litet pulpetformat skärmtak som bärs av två kraftiga grönmålade kolonner som påminner om svarvade dockor. I tornets västfasad är i mellanvåningen en rund glugg med lucka. I alla sidor utom den östra har tornet rundbågade ljudgluggar med sannolikt ursprungliga luckor av samma form. De bär en grönmålad fiskbenspanel. Lanterninens åtta sidor är klädda med stående gräddvit panel med beigt målade lister kring de åtta rundbågade gluggarna med likformade ursprungliga luckor av stående grönmålade brädor.
FÖNSTER - Alla ytterfönster är från 1858. De har bågar och spröjs av mörkgrönt målat trä och blåsta glasrutor. Ett antal är öppningsbara och har hörnbeslag. De rektangulära långhusfönstren har korspost med fyra lufter, varav de nedre har åtta och de övre fyra rutor. Den södra korsarmen har i nivå med läktaren två rektangulära fönster med mittpost och två lufter. Varje luft har tio rutor. I den norra korsarmens västsida är ett litet rektangulärt läktarfönster med enkel luft och fyra rutor. I nivå med orgelläktaren och under denna är på vardera långsida ett kvadratiskt fönster med enkel luft och fyra rutor. Sakristian har i öster ett kvadratiskt fönster med mittpost och två lufter med två rutor var. På västsidan är två kvadratiska fönster med enkel luft och fyra rutor, den ena i nivå med källartrappan och den andra i skrubben ovanför denna. I sockeln är mot öster ett liggande fönster. I tornets bottenvåning är åt söder två rektangulära fönster med enkel luft och sex rutor. Ovan porten ett fönster av samma slag som orgelläktarens.
PORT - Alla portar är från 1780 och har raka krön. Västporten utgörs av en pardörr med grönmålad profilerad fiskbenspanel och sentida handtag. Framför porten är en granittrappa och i väggen två järnräcken. Sydportens stående ekplank är utåt klädda med en liggande grönmålad profilerad panel och har dörring samt dekorativ låsplatta. Framför porten ligger en kalkstenshäll. Sakristiporten är klädd med stående grönmålad panel och har ett litet kvadratiskt fönster. Framför porten är en granittrappa med järnräcke.
TAK - Långhuset har ett brant sadeltak som är valmat över koravslutningen. Ut över korsarmarna går pulpettak med något konkav profil. Dessa tak tillkom 1858. Sakristian har ett flackt sadeltak. Alla dessa takfall täcks av enkupigt lertegel och har vindskivor av beigt målat trä. Torntaket består av en flack huv med åttasidig sluten lanternin och ovanpå denna en rundad huv med torntupp. Taktäckningen är kopparplåt med förskjutna hakfals. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt med diskret placering.