Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UDDEVALLA FORSHÄLLA 3:1 - husnr 1, FORSHÄLLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FORSHÄLLA KYRKA (akt.)
2004-04-26
Exteriörbeskrivning
FORSHÄLLA KYRKA är byggd i sten, och består av långhus, torn av sten i väster, och en halvrund absidliknande tillbyggnad i öster, vilken ursprungligen var kyrkans sakristia. FASADERNA är spritputsade och avfärgade i vitt, med en slätputsad sockel. Också fönster och portalomfattningar är slätputsade. Stora delar av fasadputsen ger intryck av att vara från 1800-talet, möjligen från byggnadstiden. Kyrkans TAK är ett sadeltak täckt med rött tegel. Under takfoten en profilerad taklist av trä, målad i grått. Absidens takfall täckt med röd plåt.
TORNET är av sten med murar som kyrkan i övrigt. Långhusets profilerade taklist fortsätter som en gördelgesims också runt tornets nederdel. Halvvägs upp på västväggen ett runt fönster, och i överdelen dubbla rundbågiga ljudöppningar i alla väderstreck, med gråmålade ljudluckor. Ovanför ett mindre kopparklätt takfall avslutas tornet uppåt med en öppen lanternin, med rundbågiga öppningar i alla väderstreck. Lanterninens koppartak kröns av ett kopparkors.
HUVUDINGÅNGEN är i väster, genom vapenhuset i tornets bottenvåning. En rektangulär stentrappa i fyra steg och med järnräcken i muren leder till en dubbel kopparklädd dörr, inom en enkel rundbågig portnisch. I det rundbågiga partiet ovanför dörren en kopparrelief med ett Kristusmonogram. I tornväggen ovanför portalen ett rundbågigt fönster, och ovanför detta en minnesplatta med kyrkans byggnadsår. Till sydingången leder en ramp, själva ingången sker genom en dubbel kopparklädd dörr, med ett fönsterparti ovanför av samma höjd som övriga fönster i långhuset. Sydingången sattes igen 1957, återupptagen 1984.
FÖNSTREN är höga rundbågiga spröjsade träfönster, målade i vitt. Putsade solbänkar. I absiden har de ursprungligen höga fönstren ersatts av små rundbågiga fönster, sannolikt 1953. I övrigt förefaller flertalet träfönster vara från byggnadstiden på 1850-talet.