Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GRÄSTORP PRÄSTBOLET 2:1 - husnr 1, SÄRESTAD-BJÄRBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SÄRESTAD-BJÄRBY KYRKA (akt.)
2004-04-05
Exteriörbeskrivning
SÄRESTADS KYRKA - Den nyklassicistiska salkyrkan från 1851 består av ett brett och långsträckt långhus som saknar markerad övergång till koret i öster. I väster är ett torn. Öster om koret är en smalare och lägre sakristia med ett 1923 vidbyggt arkiv i norr.
FASAD - De jämna gråstensmurarna är spritputsade och vitkalkade. Tornet har i klockkammaren ankarjärn och långhuset har samma i höjd med läktaren. Tornet har över västportalen en inmurad rektangulär kalkstensplatta som minner om kyrkans byggnadsår med förgylld inskription. På ömse sidor om nämnda port är sentida enkla armaturer. Klockkammaren har åt varje håll en stor rundbågad ljudglugg. I denna är en rundbågad parlucka med grå rombisk panel. På långhusets västgavel återfinns på ömse sidor om tornet två slitna gravhällar i kalksten från 1700-tal. I sakristians östvägg är två sandstenskonsoler inmurade. Dessa är utformade som stiliserade manshuvuden och härrör sannolikt från föregående kyrkas unggotiska ribbvalv. Den något utkragande ojämna sockeln är gråmålad. Arkivets gråstenssockel är ej putsad.
FÖNSTER - Alla fönster har träspröjs och är gråmålade. Solbänkarna är av kalksten. Långhusets ursprungliga fönster är rundbågade med korspost och lunett. De har således fem lufter. Varje luft har sex blåsta rutor, utom lunetten som har tolv. Smygarna är grunda och rundbågade. Över mittportalen är ett fönster med samma utförande fast utan de två nedre lufterna. Tornens fönster och luckor är från 1927. Över västportalen är en lunett med tolv rutor. Nästa våning har ett rosettfönster och följande har en lunett. Sakristians ursprungliga östfönster är rundbågat med T-post och lunett. Av de tre lufterna har två sex blåsta rutor var. Lunetten har tolv. Över sakristieporten är en ursprunglig lunett med tolv rutor. Arkivet har ett rektangulärt fönster med mittpost och två lufter. Varje luft har sex blåsta rutor. Smygen är rektangulär och grund.
PORT - Alla portar har gråmålad träpanel. Västporten från 1927 utgörs av en rak pardörr med fiskbenspanel. Nedtill är panelen liggande. Låsplattan är smidd. Porten har överljus i form av en lunett och sitter i en rundbågad smyg som flankeras av smidda järnräcken. Trappan är av granit. Mittporten utgörs av en ursprunglig rak pardörr med stående panel och sentida påskruvade smidda gångjärnsband med liljeform. Porten har överljus och sitter i en rundbågad smyg. Sakristieporten är en rak dörr med stående panel. Sannolikt togs öppningen upp 1923. Den har överljus från en lunett och sitter i en rundbågad smyg. Upp till porten leder en kalkstenstrappa med ett smidesräcke.
TAK - Långhuset täcks av ett sadeltak med valmad spets. Sakristian har ett något flackare valmat sadeltak. Arkivet har ett valmat flackt tak. Alla nämnda takfall täcks av skiffer. Långhusets takfot är av trä och gråmålad. Den har form av rundstav och hålkäl. Sakristian och arkivet har en enklare takfot med enbart rundstav. Tornets takfot har tandsnitt med karnisprofil av betong. Torntaket från 1927 är ritat av Knut Nordenskjöld och har formen av en låg karnisformad huv som uppbär en stor öppen lanternin med en rundbågad öppning i var och en av sina fyra sidor. Över och under öppningarna är driven dekor. Krönet utgörs av ett stort kors på kula. Taktäckningen är falsad kopparplåt i storplåtsformat. Över långhusets taknock är inmurade kalkstenshällar i tornmuren. Hängrännor och stuprör är av kopparplåt.