Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE HÖNSÄTER 42:1 - husnr 1, HÖNSÄTERS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

HÖNSÄTERS KAPELL (akt.)
2003-06-18
Exteriörbeskrivning
HÖNSÄTERS KAPELL - Kapellet uppbyggt som en utdragen oktogon. Det består av ett långhus, tresidigt avslutat i väster, i öster av ett tresidigt kor i samma höjd, lägre och smalare, rakt avslutad sakristia öster om koret, i väster ett lägre och smalare vapenhus samt ridande på långhusets mellersta del ett litet trätorn. Det fyrsidiga trätornet rider på långhuset och är försett med lanternin. Byggnaden representerar det tidiga 1900-talets nationalromantiska ideal.
FASAD - Kapellet är uppfört av kalksten. Fasaden är spritputsad och vitmålad. Under takåsen, även på tornet, är en profilerad putsad, vit list. Sockeln utgörs av hopfogade oputsade kalkstenar. Tornet är klätt med spån liksom lanterninen. Lanterninen har på varje sida två små vita, rundbågade blindfönster. På vapenhusets västfasad sitter en lampa vid varje sida av portalen.
PORT - Huvudingången är belägen i vapenhusets västfasad. Den består av en brunmålad rundbågad pardörr med hamrade nyckelskyltar av plåt.
Varje dörrblad har nedtill fyllning av horisontella bräder och upptill rombformad.
Porten är placerad i en rundbågig, tvåsprångig perspektivportal med oputsad omfattning av dekorativt placerade sandstensblock. Vissa stenar har inpressade vågmönster och slutstenen har inskription: "Byggdes år 1912". Framför porten är en stentrappa med två steg. Sakristian har mot väster en segmentbågad, brunmålad port, placerad i en rektangulär, slätputsad nisch med stentröskel. Dörren har nedtill horisontell och upptill rombformad. Nordöst om sakristian är i marken en källardörr med plåtdörr.
FÖNSTER - Långhuset har på varje långsida två och koret ett brunmålat, rundbågigt fönster. Fönstren har korspost, och var och en av de fyra rutorna indelas genom träspröjs i 12 rutor. Fönstren är placerade i rundbågiga, slätputsade nischer med solbänkar av kalksten. I långhusets sydvästra och nordvästra fasad är vardera tre rundbågiga fönster. Överst är två parvis placerade rundbågiga fönster med gemensam solbänk av kalksten. De brunmålade, spröjsade fönstren är placerade i runbågiga nischer. Det undre fönstret är större, men i övrigt identiskt med de övre.
Vapenhuset har på varje långsida två rektangulära, vertikala parställda fönster med gemensam solbänk av kalksten. Fönstren, placerade i nischer, är indelade i tre rutor vardera.
Sakristian har mot väster två kvadratiska, brunmålade fönster, indelade i fyra rutor. Fönstren är placerade i nischer med solbänkar av lutande kalkstenar samt slätputsade omfattningar. Sakristian har i söder ett litet, rundbågigt, brunmålat fönster, placerat i övre delen av en betydligt större, rundbågig, slätputsad nisch med solbänk av kalksten.
På långhusets sydsida är två triangulära takfönster, placerade i triangulära små kupor. De bruna takfönstren är indelade i vardera tio rutor. Sakristian har mot väster och vapenhuset mot öster var sitt ett likadant fönster, indelat i sex rutor. Tornet har mot norr och söder en rektangulär ljudlucka med fiskbensmönstrad brun lucka.
TAK - Långhus - kor har valmat sadeltak, täckt av ekspån. Även sakristia och vapenhus har valmade sadeltak med spån. Tornet täcks av en karnisformad huv med spån. Lanterninen har liten huv samt ovanpå denna ett litet torntak - båda med spån. Den kröns av ett grekiskt kopparkors samt kula.