Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE KÄLLBY 12:1 - husnr 1, KÄLLBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÄLLBY KYRKA (akt.)
2003-06-25
Exteriörbeskrivning
KÄLLBY KYRKA - Källby kyrka består av ett stort rektangulärt långhus, ett smalare och lägre, rundat kor i öster, ett smalare västtorn med lanternin, öster om koret en åttkantig sakristia samt mellan kor och långhus ett smalare och lägre korridorartat förrum med port mot norr. Den fyrsidiga lanterninen består av fyra hörnstolpar täckta med ett tak och är i övrigt helt öppen. Kyrkan har ett till stor del medeltida torn, (till långhusets takfot) men dess exteriör präglas av 1794 års nyklassicistiskt influerade ombyggnad.
FASAD - Fasaden är uppförd av kalksten, som är slätputsad och vitmålad. Det medeltida tornet är byggt av finhuggna, putsade och vitmålade sandstenskvadrar. På långhusets västra fasad, norr om tornet, är en ojämnt ristad markering utmed tornväggen. Denna markerar gränsen mellan de medeltida murarna och 1790-talets murar. Under mittfönstret på långhusets sydfasad finns två långsmala, vertikala partier av oputsade smala stenar med ca en meters mellanrum. Möjligen markerar stenarna en igensatt portal.
I en rundbågad hög nisch omedelbart ovanför nordporten finns en oputsad kalksten med inskription: "1793 då Gustav IV Adolph var Sveriges och Göthes konung och Hertig Karl av Södermanland under konungens minderårighet styrde riket blef Källby kyrka ifrån tornet ombyggd av A Malm och I Sundbeck". Under tavlan finns en solbänk av kalksten.
Tornet vilar på en ca 15 cm hög, finhuggen skrånande oputsad kalkstenssockel. Sakristian och dess förrum vilar på en högre likartad sockel. Vid marken har sakristian dessutom en låg cementsockel. Långhusets låga "sockel" består däremot av obearbetade naturstenar.
PORT - Västporten i tornets bottenvåning är en rektangulär dörr med järnlameller, dekorativa nitar och smidd dragring. Centralt placerad i nordfasaden finns en rektangulär port. Porten utgörs av en nyare, grå pardörr med fem utsparade speglar på varje dörrblad. Dörren är placerad i en rektangulär nisch. Över dörren är en rundbågig nisch. Se "fasad". Porten och den rundbågiga nischen är placerade i en ca 30 cm utbyggd vimperg av samma höjd som långhuset. Framför porten finns en kalksten.
Mot norr finns i sakristians förrum en rundbågig, gråmålad port, placerad i en nisch. Överdelen av dörren är klädd med vertikal pärlspont och den nedre består av en skiva med ristat diagonalt rutmönster. Framför porten är en stentrappa med tre steg.
FÖNSTER - Långhuset har i norr två fönster och i söder tre stycken gråmålade, rundbågiga fönster. Fönstren har korsposter och sex lufter. De fyra nedre lufterna är genom träspröjs indelade i sex rutor och var och de två övre i fyra stycken. Fönstren är placerade i rundbågiga nischer med solbänkar av kalksten. Koret har i nordöst respektive sydöst ett likadant fönster.
Mot öster, nordöst respektive sydöst har sakristian vardera två smala rundbågiga fönster. De är placerade i rundbågiga nischer med fönsterbleck av plåt. I sydfasaden till sakristians förrum är ytterligare ett sådant fönster.
Tornet har i varje väderstreck en liten rundbågig glugg med grå ljudluckor. Under gluggarna sitter solbänkar av kalksten. I väster är även en smal glugg på andra tornvåningen.
TAK - Långhuset har sadeltak, täckt av skifferplattor. Tornet har karnisformad huv och lanterninen ett litet, trappstegsformat torntak. Lanterninen kröns av ett kopparklot med förgyllt kors. Såväl torn - som lanternintak täcks av kopparplåt. På var och en av tornhuvens sidor sitter ett ur med rund vit urtavla och romerska svarta siffror. Sakristian har pyramidtak och förrummet ett flackt sadeltak med taknocken i nord - sydlig riktning. Båda täcks av plåt. Sakristian kröns av ett kopparkors. Stuprör och hängrännor är av kopparplåt.