Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTENE SKEBY 21:1 - husnr 1, SKEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SKEBY KYRKA (akt.)
2003-06-26
Exteriörbeskrivning
SKEBY KYRKA - Kyrkan består av ett rektangulärt långhus, något smalare men lika högt kor i öster, lägre och smalare absid öster om koret, vapenhus (idag använt som sakristia) söder om långhuset samt ett stort torn från 1600-talet i väster, obetydligt smalare än långhuset. Över tornet är en liten fyrsidig trälanternin. Koret är rakt avslutat, medan absiden är rundad. Kyrkans exteriör domineras, trots förändringar under 1700-tal och 1800-tal av romanik.
FASAD - Kyrkan är uppförd i skalmursteknik med den yttre muren av sandstenskvadrar. Tornet är av natursten i ojämna skift. Fasaden är spritputsad och vitmålad. Över vapenhusets sydport sitter ett solur. Under tornets takfot är en bred trägesims av vita, smala, vertikala bräder. Gesimsen från 1790-talet, avslutas mot taket med en tandsnittsfris. Under absidens takfot är remstycket synligt i form av en vitmålad bjälke. Lanterninens panel är klädd med smala vertikala, vitmålade brädor.
Tornet saknar sockel. Vapenhuset har en hög, skråkantad sockel av sammanfogade oputsade sandstenskvadrar. Långhuset och koret har i söder en ca 10 cm hög "sockel" av delvis utskjutande ojämna stenar. I norr har koret och östra långhuspartiet en något högre naturstenssockel med hylla. Absiden har en sockel murad av kvadersten i tre avsatser.
Utmed nordfasaden, mellan kor och långhus, står ett stenkorsfragment.
PORT - Huvudingången är belägen i tornets västfasad. Den består av en rektangulär, fiskbensmönstrad vit pardörr, troligen från1929. Porten omges av en rektangulär omfattning av smala oputsade sandstenskvadrar. Den är placerad i liv med fasaden. Framför porten ligger en kalksten, som 1829 - 1977 användes som altarskiva i sakristian.
Vapenhuset har mot väster en invändigt igensatt port. Den rektangulära och vitmålade dörren, placerad i liv med fasaden, är klädd med horisontella bräder. Dörren är troligen från 1800-talet. Mot söder har vapenhuset en rektangulär dörr, klädd med breda gråmålade bräder. Överst bildar bräderna ett fiskbensmönster och de nedre ca 60 centimetrarna är de horisontella. Dörren har ålderdomligt lås, men är i övrigt troligen från 1929. Den är placerad i en grund nisch och försedd med omfattning av smala oputsade sandstenskvadrar. I nischen är en stentröskel. Ca 30 cm ovanför porten är ett grunt, putsat, vitmålat tak klätt med kopparplåt.
FÖNSTER - Långhuset har i söder ett fönster och i norr två stycken, medan koret har ett sydfönster. Dessa är gråmålade och rektangulära med korspost. De två nedre lufterna är genom träspröjs uppdelade i åtta rutor och de övre i fyra rutor. Fönstren är placerade i grunda, segmentbågade nischer. De är försedda med solbänkar av kalksten, klädda med kopparplåt. Omedelbart över västporten i tornet finns ett likadant fönster. I korets gavelröste finns ett litet gråmålat, rektangulärt vindsfönster, indelat i nio rutor. Fönstret har solbänk i form av en kopparklädd kalksten.
Vapenhuset har mot öster ett rektangulärt grått fönster i en segmentbågad nisch. Det är indelat i fyra rutor. Fönstret är placerat i en grund segmentbågad nisch och har fönsterbleck av kopparplåt. På absidens sydfasad finns ett likadant fönster. Tornet har på varje sida en rektangulär ljudglugg med grå luckor och spetsvinklad träomfattning i samma färg.
TAK - Kyrkan har skiffertäckt sadeltak, vilket är valmat över koret. Skifferplattorna pålades 1905. Korets gavelröste kröns av en träspira med flöjel. I flöjeln står årtalet 1796. Absiden har pyramidtak, täckt av kopparplåt. Tornet täcks en flack huv från 1829, täckt av kopparplåt. Lanterninens flacka huv är i mitten uppdragen och kröns av ett kopparkors. Stuprör och hängrännor är av kopparplåt.