Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKARA SYNNERBY 9:1 - husnr 1, SYNNERBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SYNNERBY KYRKA (akt.)
2004-07-13
Exteriörbeskrivning
SYNNERBY KYRKA - Synnerby kyrka består av ett stort, rektangulärt långhus - kor, smalare, femsidig absid i öster, kvadratisk, vidbyggd sakristia norr om koret, litet vapenhus med portal i söder samt ett smalare torn i väster. Tornet lutar sedan många år åt väster. Huvudingången är belägen i tornets västfasad. Kyrkan har en nygotisk prägel.
FASAD - Kyrkan är murad av oputsade sandstenskvadrar av varierande storlek. Den höga sockeln av granitblock är avfasad upptill. I långhuset finns en rätvinkligt placerad, rumshög strävpelare i varje hörn. Pelarna har pulpettak med kopparplåt. Tornet har en murad gesims i höjd med långhustaket och en strax över ljudluckorna. Den nedre gesimsen har ett litet kopparplåtstak. Tornfasaderna avslutas upptill med en fronton i varje väderstreck. I frontonens mitt finns på varje sida en svart urtavla med romerska siffror i guldfärg och över denna ett genombrutet kors. De två kyrkportarna är placerade i spetsvinklade, utbyggda portaler (se nedan) Portalernas frontoner har dekor i form av en inpressad treklöver. Över sakristians port sitter en lykta.
På vardera sidan av västportalen är en mindre minnessten rest mot fasaden. Den södra stenen bär en inskription angående "denna korskyrkas uppbyggnad av murarmästaren Erich Berg 1754"(?).
PORT - Västra porten utgörs av en rektangulär pardörr, klädd med kopparplåt och med vegetativt utformade beslag. Dörren är placerad i en spetsbågig nisch, som i sin tur sitter i ett högt, vindfång, utkragat ca en halv meter från tornets västfasad. Portalen har ett smalt kopparplåtstak och kröns av ett kopparkors. I tympanonfältet är en inpressad inskription: "Åren 1905 - 1907 under konung Oscar II´s regering blef kyrkan byggd". Ingången i sakristians östfasad utgörs av en rektangulär pardörr, beslagen med kopparplåtslameller. Dörren har metallhandtag och framför är två granittrappsteg med handledare i söder.
Ett par plåtdörrar, horisontellt placerade på marken norr om absiden, leder till en källare.
FÖNSTER - Kyrkan har på nordsidan fyra och sydsidan tre spetsbågiga, bruna gjutjärnsfönster. Långhuset har i väster, ett på varje sida av tornet, ett litet spetsbågigt fönster. I absiden finns även ett fönster i öster, ett i nordöst och ett i sydöst (igenmurade på insidan). Fönstren indelas i 3x5 rutor samt överst i tre trepass och tre cirklar. Samtliga fönster är placerade i spetsbågiga nischer med lutande solbänkar av kalksten. Fönstrens övre parti har omfattningar av kantställda sandstenar. Ett lägre fönster, utformat som övre delen av de övriga, finns över sydportalen och ett annat över sakristian. Långhustaket har på varje sida ett spetsbågigt takfönster, infattat i en tresidig huv med kopparplåt. Under absiden är mot öster, nordöst och sydöst vardera ett rektangulärt, tredelat källarfönster, varav det östra är gallerförsett. I tornets norra respektive södra fasad finns ett gjutjärnsfönster i bottenvåningen och två i andra våningen. De nedre fönstren är något högre. Alla är placerade i spetsbågiga nischer och spröjsade i kvadratiska rutor nederst och i tre närmast triangulära rutor överst.
På varje sida av tornet är en spetsbågig ljudglugg, den östra något lägre än övriga. I nedre delen av varje ljudglugg sitter ett par rektangulära, brunmålade luckor och över dessa ett spröjsat fönster. Gluggarna har solbänkar av lutande kalkstenar.
TAK - Långhuset har ett sadeltak och absiden ett valmat sadeltak, båda täckta med skiffer. Taket har små tresdidiga, jugendinspirerade takkupor. På östra gavelspetsen är en skorsten. Sakristian har ett mycket flackt, tältliknande tak med galvaniserad järnplåt. Det höga torntaket täcks av kopparplåt och kröns av en spira med ringkors och klot i korsarmarnas ändar . Hängrännor och stuprör är av kopparplåt.