Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKARA ÖGLUNDA 25:1 - husnr 1, ÖGLUNDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖGLUNDA KYRKA (akt.)
2004-07-19
Exteriörbeskrivning
ÖGLUNDA KYRKA - Kyrkan består av rektangulärt långhus i nord - sydlig riktning, smal korsarm i öster (ursprungligt kor) och ett brett, nu sidoställt västtorn mitt för södra korsarmen.
FASAD -Kyrkan är uppförd av grovt tuktad kalksten med mycket tunt borstad grå spritputs. Under takfoten är en svart, profilerad taklist. På gavlarna, under gavelröstena, är på varje sida en ca en halvmeter lång, horisontell taklist som inramar gavelröstet.
Södra korsarmen har en ca en dm utskjutande sockel av granitblock med rak kant upptill. I övrigt har kyrkan en ej utskjutande, låg sockel, putsad och målad i mörkgrått. Vid vardera sida av nordportalen är en gravhäll från 1600- eller 1700-talet rest. I östra gavelröstet är en rektangulär oputsad stenplatta med årtalet "1883" inristat. I södra gavelröstet är ett igensatt, rundbågigt fönster synligt i den tunna putsen. I tornets östra fasad framträder en igenmurad, dubbelvälvd ljudglugg. På långhusets östra fasad, omedelbart intill södra korsarmen, framträder en rumshög, vertikal markering.
PORT - Nuvarande huvudingång är belägen i långhusets norra gavel. Den utgörs av en rektangulär, brunmålad pardörr med fiskbensmönstrad fyllning och svängt metallhandtag från 1950. Dörren är placerad i en djup, rektangulär nisch/portal av sandsten med rektangulär stenomfattning, troligen kalksten. Portalens överstycke är rikt profilerat och täcks av ett litet, plant plåttak. På överstycket sitter en lykta. I portalen ligger en kalkstenströskel.
Den ursprungliga huvudportalen i tornets västfasad utgörs av en rektangulär, enkel, brunmålad och fiskbensmönstrad dörr med metallhandtag. Denna är placerad i en rundbågig portal, troligen sandsten, med typmpanonfält. På omfattningens överstycke är ristat årtalet "1950". Framför portalen ligger en huggen kalksten.
FÖNSTER - Långhuset och koret har vardera ett fönster mot öster och ett mot väster. De gråmålade fönstren från 1930 är segmentbågade och genom korspost indelade i vardera åtta rutor. De är placerade i segmentbågade nischer med solbänkar av lutande kalkstenar. I nordfasaden finns i läktarvåningen ett rundbågigt, brunmålat fönster med mittpost och överst med lunettspröjsning. De nedre lufterna indelas genom träspröjsar i vardera fyra rutor. Det är placerat i en rundbågig nisch med solbänk av en lutande kalksten. I korets sydfasad är en nyromansk trefönstergrupp med rundbågiga fönster.
Tornet har i bottenvåningen ett rundbågigt, grått fönster mot norr. Nedre delen är spröjsad i 2x3 rutor och överst är den halvrunda luften indelad vertikalt. Över västporten, i tornets andra våning, är en smal, romansk fönsteröppning med ett blyspröjsat fönster. Fönstret sitter i en liten, rundbågig, starkt konande, ursprunglig nisch. Tornet har i söder, norr och väster en rundbågig ljudglugg med svarta, rutmönstrade plåtluckor.
TAK - Långhuset och östra korsarmen har sadeltak med enkupigt lertegel. Tornet har en utdragen, rak huv med spån. Överst är huven profilerad och krönt av ett kopparkors. Stuprör och hängrännor är av plåt.
Långhuset och koret har sadeltak täckt av enkupigt? tegel. Mitt på långhusnocken finns en hög kopparplåtsklädd skorsten med "torntak", krönt av spira med tupp av plåt. Östra gavelspetsen på såväl långhus som kor kröns av en flöjel. Sakristians tegeltäckta sadeltak kröns i södra gavelspetsen av en flöjel.