Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA FYRUNGA 4:27 - husnr 1, FYRUNGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FYRUNGA KYRKA (akt.)
2004-05-27
Exteriörbeskrivning
FYRUNGA KYRKA - Centralkyrkan från 1874 består av korta korsarmar med koret i den västra. Utanför detta är på västgaveln en låg femsidig sakristia. Över korsmitten reser sig mindre torn.
FASAD - Kyrkan vilar på en skråkantad sockel av granit. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. Omfattningarna är slätputsade, liksom de utkragande portpartierna som kröns av vimperger. På den norra korsarmsgaveln sitter öster om porten en rektangulär kalkstensplatta med byggnadsår och bibelord i förgyllning. På varje korsarmsgavel är symmetriska korsformade ankarslutar. Det fyrsidiga tornet är klätt med kopparplåt. Dess spetsbågade ljudgluggar sitter om par och har kopparklädda jalusier från 1993.Mot kyrkans västgavel står en porträttgravhäll av kalksten lutad. Den har varit sönderhuggen i fyra stycken men är nu ihopsatt med järn. Den nötta hällen visar i djup relief en skägglös man med dragen sabel och dennes maka, samt två barn. Mellan dem är en man på en stegrande häst. Hällen torde höra hemma under 1600-talets förra hälft. Sannolikt är det den Tobias (?) i Biatorp (1630 eller 1660) som omnämns i 1918 års snabbinventering.
FÖNSTER - Alla ytterfönster är spetsbågade och ursprungliga. Smygarna följer deras form och har sluttande solbänkar av kalksten. Foder, bågar och spröjs är av gråmålat trä och de enkla lufterna är öppningsbara. Spröjsningen är utformad som två mindre spetsbågar. I korsarmsgavlarnas övre hälfter är trefönstergrupper. Dessas mittfönster har 17 rutor, liksom fönstren på korsarmarnas sidor. De lägre flankerande fönstren har 13 rutor. Fönstren på ömse sidor om östporten har nio rutor. Sakristians fönster har sju rutor. Portarnas överljus är spetsbågade och har tre lufter med tre rutor var. Även här bildar spröjsningen mindre spetsbågar.
PORT - Alla huvudportar har raka kopparklädda pardörrar som sitter i spetsbågade smygar med tre språng. Östporten togs upp 1952. Dörrhalvorna har var sin vriden dörring av järn. I tympanon är ett utkragande kors. Framför porten är en trappa av lågerhuggen kalksten och i väggen är ett järnräcke. Över tympanon är en modern plastig armatur. De ursprungliga nord- och sydportarna har överljus och kalkstenstrappor. Sakristieporten är en ursprunglig och enkel rak dörr, klädd med gråmålad plåt. Porten sitter i en spetsbågad smyg.
TAK - Kyrkan har ett brant korstak med skiffertäckning. De uppskjutande gavelmurarna täcks av grå plåt. På de markerade krönen är kors av koppar med kulförsedda ändar. Det flacka sakristietaket är valmat över alla sidor och täcks av skiffer. Takfötterna av rött tegel är hålkälade. I hörnen mellan korsarmarna har stuprören anbringats, dessa är liksom hängrännorna av kopparplåt. Tornet har en åttasidig spira som blir fyrsidig vid basen. Denna kröns av ett likadant kors som gavlarna. Taktäckningen består av kopparplåt med förskjutna hakfals.