Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA RYDA 14:1 - husnr 1, RYDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RYDA KYRKA (akt.)
2004-05-19
Exteriörbeskrivning
RYDA KYRKA - Den gustavianska salkyrkan från 1799 består av ett långhus med fullbrett rundat kor i öster. Norr om detta är en sakristia. I väster är ett torn.
FASAD - Den ojämna utkragande sockeln bär cementputs. Här och var är synliga grundhällar. Väggarna är spritputsade och målade med vit silikatfärg. Portar och fönster har slätputsade omfattningar. I varje sida av tornet är en stickbågad ljudglugg, den östra är något mindre till följd av långhustaket. Deras ursprungliga parluckor har en liggande svartmålad panel. På sakristians väggar har gravhällar fästs med järnklamrar. Dessa har lagts över kyrkoherdar på 1600-talet. En av dem är en porträtthäll som visar Nicolaus Gunnari (död 1657) med maka och barn.
FÖNSTER - Alla fönster härrör - om inget annat anges - från 1965 och sitter med undantag för sakristifönstret i korgbågade smygar med sluttande solbänkar av slipad och kalksten från 1975. Alla foder, bågar och spröjs är av gråmålat trä. Långhusfönstren är rektangulära och har tresidigt krön. De har korspost med fyra öppningsbara lufter med sex blåsta glasrutor var. De två flankerande korfönstren har samtida antikglas. Korets östfönster härrör från 1872 och har samma form som ovannämnda, men enkel luft och en annan spröjsning som rymmer tolv rutor av råglas. Sakristians fönster är rektangulärt med enkel öppningsbar luft med sex rutor av antikglas. Smygen följer fönstrets form. I tornets bottenvåning är två fönster av samma slag som långhusets. Det södra saknar dock de övre två lufterna som istället målats på murytan. I tornets övre mellanvåning är åt väster ett litet rektangulärt och sannolikt ursprungligt fönster med enkel luft och sex rutor.
PORT - Västporten är en ursprunglig rak pardörr som bär en fernissad fiskbenspanel, samt dörring, låsplatta och hasp. Den raka smygen kantas av lisener som bär ett bjälklag, avtäckt med sentida kalkstensplattor. Det rundbågade krönet är rödmålat och bär en förgylld inskription om kyrkans tillkomst. Kring denna är en slätputsad omfattning. Framför porten är en kalkstenshäll. Den korgbågade korporten härrör från den äldre kyrkan. Den är beslagen med fastnitade järnlameller och har dörring samt utanpåliggande lås. Gångjärnen härrör sannolikt från 1801. Hela porten är grönmålad och sitter i en korgbågad smyg. Sakristian har en rak port med samma slags järnlameller, fast från 1951. Smygen följer portens form. Framför porten är en betongtrappa.
TAK - Långhuset har ett sadeltak som är valmat över korets rundning. Även sakristian har ett valmat sadeltak. Båda täcks av skiffer. Torntaket har formen av en fyrsidig huv med åttasidig sluten lanternin. Denna är klädd med en vitmålad stående panel och kröns av en mindre huv som i toppen har ett förgyllt kors på kula. Torntaket täcks av kluvna och tjärade spån. Takfötterna utgörs av ursprungliga gråmålade rundstavar av trä. Alla takfall utom tornet har hängrännor och stuprör av kopparplåt.