Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARA VEDUM 44:1 - husnr 1, LASKE-VEDUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LASKE-VEDUMS KYRKA (akt.)
2004-05-10
Exteriörbeskrivning
LASKE-VEDUMS KYRKA - Salkyrkan består av ett långhus med fullbrett rakslutet kor i öster. Norr om detta är en sakristia och i söder är framför långhuset ett vapenhus. I de norra och östra murarna är medeltida partier, medan långhus och kor i övrigt, liksom sakristian härrör från 1776. Vapenhuset restes 1811.
FASAD - Sockeln av granitblock vilar på en grund av grövre block, vilken är synlig i nordväst. I korets östvägg finns inslag av tuktad sandsten i sockeln. I den södra korsockeln är en kvadratisk glugg med järngaller. Gråstensmurarnas något ojämna yta är spritputsad och vitkalkad. I nordväst består murarna av huggna stenar som dock är överputsade. Alla omfattningar är slätputsade. Skarvarna mellan medeltidens och 1776 års murverk är markerade i korets östvägg och på den norra långsidan. I västmurens norra del är en markerad västport. Över korporten är en inmurad rektangulär kalkstenshäll med Hiertas och Lindelöfs vapen i relief och initialerna P L S H (Per Larsson Hierta) och M H D L (Märta Hansdotter Lindelöf).
FÖNSTER - Alla ytterfönster har foder och bågar av trä som vitmålats. Spröjsen är av bly. Smygarna har solbänkar av kalksten. Långhusets och korets ytterfönster har sannolikt bågar från 1776 med handblåsta glas. Fönstren har korspost och tresidiga krön. Av de fyra lufterna har de nedre 15 rutor och de övre tolv. Vidare har lufterna stormjärn. Fönstren sitter i korgbågade smygar. Västgavelns fönster har samma form men enkel luft med 16 blåsta glas. Sakristians fönster har en enkel luft från 1960 med samma utförande. De rektangulära vapenhusfönstren har enkla lufter från 1960 med 20 glas. Smygarna följer fönstrens form.
PORT - Vapenhusporten är en grov stickbågad dörr av stående ekplank som utåt klätts med liggande nitade järnlameller. Dörringen och låsplattan med sin stora nyckel sitter långt ned. På insidan är ett stocklås. Sannolikt är porten medeltida. Hela porten är gråmålad och sitter i ett vitmålat träfoder med stickbåge. Detta foder sitter i sin tur i en rak smyg. Upp till porten för en ny trappa av slipad kalksten med ramp i öster. Sistnämnda har ett smidesräcke från 1976. Portens placering är sekundär och dess ålder är osäker, men kan möjligen dateras till 1600-talets andra hälft då kyrkan rustades upp. Den raka korporten härrör från 1776 och är utåt klädd med kopparplåt från 1960. Smygen följer portens form. Upp till porten för en samtida kalkstenstrappa. Sakristiporten är en rak dörr som är klädd med rödbrun fiskbenspanel och har ett nytt handtag och lås. Smygen följer portens form.
TAK - Långhus och kor täcks av ett gemensamt sadeltak med valmad spets och brant lutning. På den östra änden är en skorsten i form av ett kors, klädd med kopparplåt. På den västra änden är en smidesflöjel med årtalet 1811. Sakristia och vapenhus har flackare sadeltak. Alla täcks av nytt enkupigt lertegel och har vindskivor av trä med gräddvit bemålning och avtäckning med kopparplåt. Under takskägget på vapenhuset är synliga profilerade sparrändar. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt.