Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSBORG PRÄSTEBOLET 1:3 - husnr 2, UNDENÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

UNDENÄS KYRKA (akt.)
2004-03-15
Exteriörbeskrivning
UNDENÄS KYRKA - Den nygotiska tegelbasilikan består av ett rektangulärt långhus med låga sidoskepp och grunda korsarmar. I öster är ett något smalare och lägre femsidigt kor med tresidiga trapphus i vinklarna mot korsarmarna. I väster är ett högt torn med tresidiga trapphus i vinklarna mot långhuset. Alla portar och fönster är ursprungliga. Kopparbeklädnaden på alla takfall utom tornets, samt portar, solbänkar och strävpelare härrör från 1939.
FASAD - Den skråkantade sockeln är huggen av granit. Fasaden uppvisar stommens oputsade gula tegel som har fått en rik artikulering i form av blinderingar. Fogarna är omsorgsfullt rundade. Alla hörn och travéer stöttas av strävpelare med två till tre avsatser som täcks av kopparplåt. Tornet har en rikt smyckad fasad. Över porten är en trepassblindering som innefattar en kalkstenssköld med texten: "Byggd år 1893" och omges av fyra korsformade blinderingar. Sistnämnda blinderingar förekommer över hela fasaden i anslutning till bjälklagsmarkeringar och fönster. Bjälklaget ovanför tornporten markeras av en hängstavsblindering, vilken även återkommer under takfoten på kor och korsarmar. Tornets takfot har en rundbågsfris. Klockkammaren har på varje sida dubbelkopplade spetsbågiga ljudgluggar i två språng. I dessa sitter rektangulära parluckor av trä. Över gluggarna är en kalkstenslist som bildar två spetsbågar.
PORT - Västporten utgörs av en rak pardörr som är klädd med kopparplåt och har ett blomformat mässingshandtag. Smygen är spetsbågig i tre språng med rundstavar. Dess tympanon är av röd kalksten med en fyrpassblindering innefattande ett inhugget blommande ringkors. Trapphusens portar utgörs av raka pardörrar som är klädda med kopparplåt. De sitter i svagt spetsbågade smygar med två språng. I tympanon är en korsblindering.
FÖNSTER - Alla fönster sitter i smygar med två språng och har solbänkar klädda med kopparplåt. De ursprungliga ytterlufterna är av brunt järn. Sidoskeppens fönster utgörs av en spetsbågig trefönstergrupp per travé. Dessa har fyra lufter var och sitter i spetsbågiga smygar med gemensam solbänk. Samma typ av fönster återkommer - fast ensamma - i korsarmarnas nedervåningar och i tornet. Klerestoriefönstren utgörs av två kopplade spetsbågiga fönster per travé. Smygarna är likaså spetsbågiga och har gemensam solbänk. Fönstren har elva lufter var. I korsarmarnas gavlar sitter var sin stor spetsbågig trefönstergrupp. De spetsbågiga smygarna har gemensam solbänk och kröns av en kalkstenslist. Fönstren har 15 lufter var. Korfönstren är likaså spetsbågiga med 13 lufter var. De spetsbågiga smygarna kröns av en kalkstenslist som löper runt hela koret. Tornet har i höjd med mittskeppets tak runda fönster på varje sida. Dessa har nio lufter var och sitter i likaså runda smygar. Vidare har de östra trapphusen ett antal fönster av samma slag som sidoskeppens, fast i smygar med enkelt språng.
TAK - Långhuset med korsarmar och kor täcks av ett brant sadeltak. Kortaket är valmat, liksom långhustakets anslutning till detta. I takfallen är ett antal triangulära kupor. Över sidoskeppen är pulpettak och trapphusens tak är valmade. Torntaket utgörs av en fyrsidig huv som övergår i en spetsig åttasidig spira med fyra vimpergkrönta luckor samt fyra triangulära kupor med trepassformade fönster. Överst är ett förgyllt kors på kula som tillkom 1952. Taktäckningen är överallt falsad kopparplåt i storplåtsformat. Hängrännor och stuprör är likaså av koppar. Den norra korsarmen har en tegelskorsten.