Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD TORSÖ PRÄSTBOL 5:4 - husnr 1, TORSÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TORSÖ KYRKA (akt.)
2004-04-06
Exteriörbeskrivning
TORSÖ - Torsö kyrka består av ett rektangulärt långhus - kor, ett smalare torn med fyrsidig lanternin i väster och ett vidbyggd, smalare och lägre, tresidigt avslutat korutsprång/sakristia i öster. Exteriören har i huvudsak nyklassicistisk prägel.
FASAD -Kyrkan är murad, spritputsad och vitkalkad. Dessutom buktar murarna sedan 1800-talet och är närmast bågformade. Den ca 30 cm höga sockeln är putsad, gråmålad och avfasad. På tornets västfasad sitter, i läktarhöjd, en oputsad porfyrplatta med inskription: "År 1838 under Karl XIV Johans 20e regeringsår blev detta tempel uppbyggt"
Under takåsen, på såväl torn som långhus, är en profilerad, murad taklist. På korets valmade östfasad finns istället en murad och putsad tandsnittsfris under takfoten. De rumshöga gluggarna eller blindfönstren på den fyrsidiga lanterninens putsade och vitmålade fasader omges på varje sida av en grå, kannelerad träpilaster.
På sakristians nordfasad är rest två gravhällar och på korets östfasad, norr om sakristian, ett stenkors och en gravhäll. Stenarna skall ha flyttats från en närbelägen trädgård.
PORT - I huvudentrén i väster finns en rektangulär, möjligen ursprunglig, vitmålad pardörr med fiskbensmönstrad fyllning. Dörren är placerad i en grund, rektangulär nisch. Omedelbart över dörren är ett ljusinsläpp. Framför porten är en trappa med ett steg och en avsats av kalksten.
Mitt i sydfasaden sitter en annan, troligen ursprunglig port. Denna utgörs av en vitmålad, segmentbågad och fiskbensmönstrad enkeldörr. Den är placerad i en grund, segmentbågad nisch med slätputsad omfattning. Någon halvmeter över porten är ett ljusinsläpp. Framför porten är en kalkstenstrappa , varav ett steg kommer från en gravhäll.
I sakristians sydfasad finns en smal, rundbågig port. Porten är ålderdomligt beslagen med järnlameller och troligen från 1700-talet. Framför porten är en stentrappa med tre steg.
FÖNSTER - Långhus - kor har i söder fyra och i norr fem rundbågiga, gråmålade fönster, placerade i grunda nischer. Under fönstren sitter solbänkar av kalksten. Fönstren har korsposter och indelas i smårutor med hjälp av blyspröjs. Spröjs och glas i ytterbågarna är möjligen ursprungliga med undantag för enstaka lufter på sydsidan. Sakristian har mot öster ett rektangulärt fönster med blyspröjs. Fönstret sitter något snett. (övre delen lutar mot norr) På första tornvåningen är ett litet rosettfönster, placerat i en djup nisch och under detta en smal och grund kalkstensbänk. Även på östfasaden finns två högt placerade rosettfönster, ett vid vardera sidan. Tornet har på varje sida en segmentbågad ljudlucka med svarta, fiskbensmönstrade luckor. Lanterninen har på varje sida en rundbågig glugg med svarta luckor eller ett svart blindfönster.
Västportens ljusinsläpp består av ett gråmålat lunettfönster med blyspröjs. Fönstret sitter i liv med fasaden. Sydportens lunettfönster med blyspröjs sitter i en grund nisch. Under fönstret sitter tre profilerade, nedåt avsmalnande putsade hyllor.
TAK - Långhuset har sadeltak, valmat över koret och sakristian i öster har valmat sadeltak. Båda är täckta med tvåkupigt lertegel. Tornet har en flack huv, täckt med järnplåt, och häröver en lanternin med plåttäckt huv och krönt av ett kors.