Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SJOGERSTAD 13:14 - husnr 2, SJOGERSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SJOGERSTADS KYRKA (akt.), Sjogerstad-Rådene kyrka (inakt.)
2002-08-22
Exteriörbeskrivning
SJOGERSTADS KYRKA - Kyrkan, uppförd 1866 efter ritningar av Per Ulrik Stenhammar, är lång och bred med tresidigt avslutat korparti i öster, utbyggda vapenhus med perspektivportaler i nord - och sydfasaderna samt smalare torn i väster. Mellan det norra vapenhuset och tornet är ett vidbyggt pannrum, som sticker upp någon meter ovan mark. Kyrkan är en välbevarad representant för de nygotiska sockenkyrkorna.
FASAD - Fasaden är avfärgad vit och spritputsad med slätputsade fönster, dörr - och fönsteromfattningar samt hörnlisener. Långhus - kor har under takfoten en slätputsad fris med geometrisk, dekorativ bård. Under tornets takfot finns en profilerad, putsad gesims. Tornfasaden bryts av en gördelgesims i form av ett litet, kopparplåtsklätt takutsprång. Under taket finns ett profilerat listverk samt en fris med samma utformning som långhusets reliefbård. Sockeln utgörs av granitkvadrar.
Över västporten är på läktarvåningen en rektangulär platta av slipad kalksten. Stenen har ristad inskription: "Till Guds ära under Konung Karl XV´s regering uppbyggd år 1866". Under textplattan är en solbänk av kalksten.
PORT - Kyrkans huvudingång i väster utgörs av en spetsbågig pardörr av vertikal, gråmålad pärlspånt och vegetativt utformade järnbeslag. Dörren har slätputsad perspektivportal. Tre trappsteg av kalksten leder upp till dörren. På båda sidor finns järnräcken.
Mitt i sydfasaden respektive nordfasaden är en slätputsad perspektivportal. Varje portal är placerad i ett vapenhus med kopparplåtstäckt sadeltak, krönt av ett kopparkors. Vapenhusen har i de yttre hörnen två, från varandra vinklade strävpelare. Strävpelarna i söder respektive norr har kopparplåtsklädda pulpettak. De strävpelare som är vända mot öster och väster har frontoner med kopparplåtsklädda sadeltak.
De gråmålade, spetsbågiga pardörrarna i norr och söder har fyllning av vertikal pärlspånt. Dörrarna är placerade i spetsbågiga, profilerade nischer med tre språng. I gavelfälten ovanför respektive dörr är ett runt blindfönster inpressat i putsen. Tre trappsteg av kalksten leder upp till dörren.
En fjärde ingång i form av en järnskodd dörr, möjligen medeltida, finns på västra sidan av det tresidiga koret. Dörren består av horisontella järnplåtar, sittande omlott, dekorativa nitar samt kvadratisk nyckelskylt. Framför dörren är en kalkskiva med ristad inskription.
FÖNSTER - Kyrkan har i norr och söder två fönster på vardera sida om respektive vapenhus. De gråmålade fönstren består av två lufter i nedre partiet och en i det övre. De nedre lufterna är spröjsade till vardera åtta rektangulära rutor och den övre till tre fickfjällsformade rutor. Fönstren är placerade i spetsbågiga, profilerade nischer och försedda med solbänkar av utåt lutande kalkstensskivor.
På den tresidiga östra korväggen finns ett fönster på varje sida. Fönstren har samma utformning som långhusfönstren. Det västligaste fönstret är dock igensatt på insidan. De båda vapenhusen har mot söder och norr var sitt spetsbågigt, gråmålat fönster, spröjsat i sju rutor. Fönstren är placerade i nischer och försedda med solbänkar av utåt lutande kalkstenar. I tornfasaden finns mot söder och norr vardera ett fönster i bottenvåningen och ett i läktarvåningen. De gråmålade, spetsbågiga fönstren är spröjsade i vardera nio rutor, försedda med solbänkar och placerade i profilerade, spetsbågiga nischer.
Tornet har i varje väderstreck en spetsbågig ljudglugg, placerad i en profilerad, spetsbågig nisch. Gluggarna är utrustade med luckor av vertikal pärlspont med vegetativt utformade smidesbeslag.
TAK - Långhus - kor har tegeltäckt sadeltak, valmat i väster. Källaren på nordsidan har pulpettak med tegel och tornet har torntak med kopparplåt av storplåtsformat. Tornet kröns av ett kopparkors på kula.