Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE VAROLA 9:1 - husnr 1, VAROLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VAROLA KYRKA (akt.)
2002-06-20
Exteriörbeskrivning
VAROLA KYRKA - Kyrkan uppfördes 1864 av lokala byggmästare. Exteriören, med inslag av sågäl nyklassicism som nygotik och nyromanik, utgör en god representant för en välbevarad kyrka från 1800-talets andra hälft. Den långa och breda, nord - sydligt placerade kyrkan består av långhus med fullbrett, tresidigt avslutat kor i söder, ett smalare torn med lanternin i norr samt en korsarm i väster och en i öster. Båda korsarmarna har en spetsbågig risalit, krönt av en åttakantig takryttare med torntak.
FASAD - Fasaden är avfärgad vit och spritputsad samt slätputsad runt fönster och dörrar. Sockeln utgörs av granitkvadrar. Lanterninen samt korsarmarnas takryttare är klädda med kopparplåt. Kyrkan har slätputsade hörnlisener. Under takfoten är en slätputsad gesims, dekorerad med inpressad trappstegsformad bård. Tornet saknar denna bård, men har en profilerad gördelgesims med kopparplåtstak. Strax ovanför portalen på tornets norra fasad sitter ett blindfönster med fönsterbänk av kalksten. Istället för fönster finns en slipad kalksten med följande inskription i guld: "TILL GUDS ÄRA 1864".
PORT - Kyrkan har två portar med likartad utformning och placering: Torningången i norr samt ingång till ett vapenhus i västra korsarmen. Portarna består av gråmålade pardörrar. Varje dörrblad är klätt med tre speglar, vardera dekorerat med ett nedsänkt fyrpass. Över bladen sitter ett ljusinsläpp i form av ett halvrunt rosettfönster. Dörr och fönster är placerade i en rundbågad perspektivportal. Fem trappsteg av kalksten leder upp till dörren. Ytterligare en port leder in från sakristians sydsida. Dörren består av grönmålade vertikala brädor. En kalksten och tre granitstenar leder upp till dörren.
FÖNSTER - Kyrkan har i långhuset fyra symmetriskt placerade fönster och koret har tre fönster i söder. De rundbågiga ytterbågarna är gråmålade och har fem lufter, fyra rektangulära samt överst ett halvrunt rosettspröjsat. De rektangulära lufterna är indelade i sex smårutor genom profilerade träspröjsar. Fönstren är placerade i inåt konande, rundbågiga nischer och har solbänkar av kalksten. Det södra korfönstret har, istället för den rektangulära spröjsningen, en glasmosaik med ett kors samt röda glas. Spröjsarna är av trä. Sakristian i östra korsarmen har smala rundbågiga fönster, två i öster och ett i norr. Dessa är smalare, med endast sex rutor förutom den rundade överdelen, men är i övrigt som långhusfönstren. Vapenhuset i väster har likadana fönster, ett i norr och ett i söder. Samtliga fönster har slätputsade omfattningar. Korsarmarna har var sitt runt, högt sittande, blindfönster i öster respektive väster. På första och andra våningen har tornet vardera ett fönster i väster respektive öster. Dessa är smalare med endast tre lufter, men är i övrigt som långhusfönstren. På tornets norra fasad finns på andra våning ett rosettfönster, placerat i nisch. På första våningen finns ett blindfönster. (se fasad) Tornet har i varje väderstreck dubbla, tätt sittande ljudgluggar med grå jalusiluckor. Gluggarna har slätputsade omfattningar samt solbänkar av kalksten.
TAK - Såväl långhuset som korsarmar har skiffertäckt sadeltak. Korsarmarnas risaliter är täckta med gråmålad järnplåt och pryds av var sin åttakantig takryttare av grå järnplåt. Överst på varje takryttare är en liten, förgylld spira. Tornet har flack huv samt fyrsidig lanternin med avfasade hörn. Lanterninen kröns av ett torntak med förgylld kula och kors. Lanterninen och dess torntak täcks av kopparplåt. Hängrännor och stuprännor är av kopparplåt. Långhusets taknock är skodd med grå järnplåt.