Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM GERUM 20:1 - husnr 1, ÖSTRA GERUMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖSTRA GERUMS KYRKA (akt.)
2004-09-08
Exteriörbeskrivning
ÖSTRA GERUMS KYRKA - Kyrkan består av ett långhus med smalare kor och absid i öster från 1100-talets mitt. Norr om koret är sakristia från 1892 och söder om långhuset vapenhus från 1734.
FASAD - Långhus och kor vilar på en låg något utkragande sockel av grovt tuktad kalksten, övriga byggnadskroppar saknar sockel. Långhusets västgavel vilar på en sockel av skråkantad sandsten, vilken avbryts över mitten av förtagningarna till ett 1722 rivet torn. Kyrkan är uppförd av kalksten och dess något ojämna murytor är försedda med en borstad och vitkalkad puts. Långhus och kor har oputsade hörnomfattningar av sandstenskvadrar, vilka på den förra inte når riktigt ända upp till takfoten. På norra långsidan är under det västra fönstret en igenmurad nordportal med delvis bevarad omfattning av sandstenskvadrar. Det södra korfönstret har minskats två gånger, vilket visas av ritsningar, varav den större kantas i väster av två sandstenskvadrar, troligen omfattning till ett ursprungligt romanskt fönster. Det östra absidfönstret omges av en ursprunglig huggen sandstensomfattning med lansettform. I västgaveln är inom ytan för det rivna tornet en stor rundbågsöppning markerad med en ritsning. Det västra gavelröstet är timrat och klätt med en rödfärgad locklistpanel i vars södra del är en lucka.
FÖNSTER - Alla fönster har karmar, bågar samt spröjs av gråmålat trä och bleck av koppar om inget annat anges. Smygarna följer fönstrens form. Det rundbågade södra långhusfönstret har korspost och sex öppningsbara lufter från 1952 utan spröjsning. Samma gäller det södra korfönstret som dock är mindre i storlek. Ovan vapenhuset är ett rektangulärt fönster med enkel luft i vilken sitter 15 handblåsta glasrutor med blyspröjs och stormjärn. Sannolikt härrör detta fönster från 1700-talet. De rundbågade norra långhusfönstren har korspost och fyra öppningsbara lufter från 1892. De nedre har tio rutor var av handblåst glas och de övre fyra. Från 1952 härrör de enkla lansettformade lufterna i de båda absidfönstren. Dessa har fyra rutor var. Sakristians rundbågade fönster har en enkel luft från 1892 med 15 rutor. I sakristians gavelröste är ett litet rundfönster med enkel luft från samma år med fyra rutor.
PORT - Vapenhusporten är en rak pardörr från 1952 med grå fiskbenspanel, vilken sitter i en stickbågad smyg med kalkstenshäll framför. Sakristiporten från 1892 är rak och klädd med liggande grå pärlspont. Framför porten är en kalkstenstrappa.
TAK - Långhuset bär ett sadeltak med valmad spets i väster. Kor, vapenhus och sakristia bär alla sadeltak, medan absidens är valmat runt om. Långhus, vapenhus och sakristia täcks av flacktegel, medan sistnämndas är av sent datum. Koret täcks av enkupigt lertegel och absiden av kluven tjärad spån. Alla tak utom sakristians och absidens har vindskivor av svart trä. Sakristians vindskivor är sentida av gråmålat trä. Takfötterna är av gråmålat trä. Alla takfall utom absiden har hängrännor och stuprör av kopparplåt.