Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM KAPLANEN 4 - husnr 1, TIDAHOLMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

TIDAHOLMS KYRKA (akt.)
2004-08-20
Exteriörbeskrivning
TIDAHOLMS KYRKA - Kyrkan från 1841 består av ett långhus med utkragande mittportal och smalare, rakslutet kor från 1892 i öster. Norr om koret är en sakristia från 1911 med överbyggd trappa till pannrum från 1920 på östsidan. I väster är ett torn med utkragande portal.
FASAD - Kyrkan vilar på en putsad, skråkantad sockel. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. Portrisaliterna, de breda hörnkedjorna och takfotsgesimserna samt fönsterkrönens omfattningar är slätputsade och vitkalkade. Risaliterna kröns av tempelgavlar med uppskjutande spetsar som bär kors av koppar. I den södra är en rund ventil, liksom i korets gavelröste. Koret saknar hörnkedjor, liksom sakristian. Långhusets takfotsgesimser löper horisontalt över gavlarna och fortsätter runt tornet. Klockvåningens bjälklag är förankrat med ankarslutar. I varje sida av våningen är en rundbågad ljudglugg med raka parluckor, klädda med liggande brunmålad panel. Dessa härrör sannolikt från 1892. I tornets takfot är i varje sida en urtavla som skjuter upp i takfallen. Dessa tillkom 1892 och bär svarta romerska siffror mot en vit botten. Armaturer i anslutning till portarna är från 1935.
FÖNSTER - Alla fönster härrör från 1935 - om inget annat anges - och har brunmålade karmar, bågar och spröjs av trä. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av kalksten. De rundbågade långhusfönstren har korspost och sex öppningsbara lufter med sex rutor var, med undantag av lunetterna som har fyra. Lufterna har hörnbeslag. Mitt- och västportens överljus är i två våningar. Nedtill är liggande fönster med tre lufter. De på sidorna är kvadratiska med nio antikglas i blyspröjs och i det mellersta är en ljusarmatur och två rutor. Överst är en lunett med två sannolikt ursprungliga lufter som har fyra blåsta glasrutor var. I korets östvägg är en rundbågad trefönstergrupp där det mellersta fönstret har tio rutor och sidofönstren åtta. Det stickbågade sydfönstret har enkel öppningsbar luft med 30 svagt färgade antikglas i blyspröjs. Sakristian har två rundbågade fönster med korspost och fyra öppningsbara lufter, varav de nedre har två rutor var. Ovan västportens tempelgavel är två smala rektangulära fönster med två rutor var i enkla lufter. Nästa våning har ett litet rektangulärt fönster i norr och söder, båda med enkla ospröjsade lufter.
PORT - Mitt- och västport är raka pardörrar från 1935 med kopparklädsel. De rundbågade smygarna har överljus. Västportens smyg är i två språng och mittportens har en trappa av kalksten. Den raka sakristiporten från 1911 är klädd med stående brunmålad pärlspont och bär liljeformade gångjärnsband. Porten sitter i en grund rundbågad smyg med slätputsad rundblindering i tympanon. Framför porten är en kalkstenstrappa med sentida järnräcke. Ned till källartrappan är en stickbågad port från 1920 av stående brunmålade brädor.
TAK - Långhus, kor och sakristia bär flacka sadeltak med täckning av kopparplåt i förskjutna hakfals. De profilerade takfötterna är av vitmålat trä. Över källartrappan är ett välvt tak med samma täckning. Torntaket tillkom 1892 och utgörs av en flack huv som bär en åttasidig öppen lanternin. Denna har fyra rundbågade öppningar med järnstaket och krönande spetsgavlar i vars topp är förgyllda kors. Lanterninen bär i sin tur en spetsig spira som kröns av ett förgyllt kors på kula. Hela taket täcks av kopparplåt med förskjutna hakfals. Den profilerade vitmålade takfoten bärs av konsoler med diamantrustik och gör på mitten av varje sida en rundbåge för de uppskjutande urtavlorna. Portrisaliterna och tornets nedre gesims är alla avtäckta med kopparplåt. Alla takfall utom tornet har hängrännor och stuprör av kopparplåt. Stuprören är mindre väl placerade mitt på långsidornas fasader.