Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM KUNGSLENA 53:1 - husnr 1, KUNGSLENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KUNGSLENA KYRKA (akt.)
2004-09-29
Exteriörbeskrivning
KUNGSLENA KYRKA - Kyrkan består av ett långhus med smalare, rakslutet kor i öster, tillkommet under 1100-talets förra hälft. Den västra delen tillkom under 1400-talets senare hälft. Norr om koret är en sakristia från slutet av 1200-talet. Vapenhuset framför sydporten tillkom liksom långhusets västra del under slutet av 1400-talet. I väster är ett vapenhus från 1717.
FASAD - Kyrkan vilar på en sockel av tuktad kalksten med inslag av sandsten. Murarna av tuktad kalksten bär en borstad och vitkalkad puts. Under takskägget på långhusets nordsida är en målad bård av rundbågar och löv i rött, sannolikt utförd under sent 1480-tal av mäster Amund som då dekorerade interiören.
FÖNSTER - Alla fönster har öppningsbara ytterlufter från 1864 om inget annat anges. Alla bågar och spröjs är av grått trä. De flesta glas är handblåsta. De rundbågade långhusfönstren har T-post och tre lufter. De nedre lufterna har tolv rutor var. Den övre lunettens spröjsning bildar två spetsbågar med sju rutor. I korets sydvägg är ett likadant fönster fast med två färre rutor i de nedre lufterna. I sakristian är ett rektangulärt fönster med enkel luft och sex rutor. Västra vapenhusets övervåning har åt norr ett stickbågat fönster med enkel luft, som kan vara ursprunglig och har åtta rutor. Ovan södra vapenhusets port är ett gotiskt spetsbågsfönster med huggen sandstensomfattning, i vilket sitter ett enkelt glas. Högst upp i vapenhusröstet är en liten rektangulär glugg.
PORT - Sydporten är sannolikt ursprunglig, rundbågad, av furuplank och med stocklås. På utsidan är den klädd med svart panel från 1700-talet, upptill med fiskbensmönster och nedtill liggande. Den rombiska låsplattan förefaller ursprunglig medan detta är tveksamt gällande dörringen med sina grova vulster. Porten sitter i en smyg med horisontalt krön och omfattning av sandstenskvadrar. Västporten är en närmast kvadratisk bräddörr med stocklås och svart fiskbenspanel samt dörring och urnformad låsplatta. Porten härrör från 1700- eller 1800-tal. Framför porten ligger en huggen kalkstenshäll med årtalet 1894 och initialerna A H.
TAK - Långhuset bär ett sadeltak med tre takryttare, sannolikt från 1500-talet. Två av takryttarna är placerade på gavlarna, de är åttasidiga med spetsig form. Något väster om mitten är en högre takryttare med hög åttasidig sluten lanternin och spetsigt tak. Alla kröns de av smideskors på kopparkulor. De är klädda med kluven och tjärad spån. Även det södra vapenhuset och koret bär sadeltak. Det senares går utan markering över i sakristians pulpettak. Även det västra vapenhuset bär ett pulpettak. Alla takfall täcks av kluven och tjärad spån. Takskäggen är sågtandade. På gavlarna är tjärade träkors. Vindskivorna är av tjärade bräder. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt. De synliga hammarbanden är tjärade.