Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM VELINGA 20:1 - husnr 1, VELINGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VELINGA KYRKA (akt.)
2004-09-01
Exteriörbeskrivning
VELINGA KYRKA - Salkyrkan består av ett romanskt långhus med fullbrett tresidigt avslutat kor i öster från 1750. Öster om detta är en sakristia från 1881 och i väster ett timrat vapenhus från omkring 1800. Norr om sakristian är en betongtrappa med järnräcke ned till ett pannrum från 1938.
FASAD - Kyrkan vilar på en skråkantad sandstenssockel som även löper runt koret. I norr har den två språng. De oputsade fasaderna utgörs av sandstenskvadrar i höga jämna skift med brett utstrukna vita fogar. I koret har materialet från det föregående återanvänts, liksom från den rivna romanska kyrkan i Ettak. Ovan korporten har ett romanskt tympanon inmurats. Det omges av en repstav och skildrar en biskop med ett berg till vänster och på andra sidan en man till häst med handen lyft till hälsning, möjligen kyrkans patronus. Den platta reliefen med enkla figurer har tillskrivits Ottravadmästaren. Fönstersmygarna har slätputsade och gråmålade omfattningar. Kring dessa sitter på sydsidan ankarslutar. Sakristian vilar på en utskjutande gråstenssockel. Fasaderna består av granitkvadrar med grovt tuktade ytor i tre höga skift. Kring fönster och port är utkragande omfattningar av rött tegel. Porten och dess flankerande fönster i sydväggen har sammanhängande omfattningar. I östväggen är en inmurad liljesten. Det timrade vapenhuset vilar på en putsad sockel av sandsten. Fasaderna är klädda med vitmålad locklistpanel som nedtill har vattenbräda. Fodren är breda och gråmålade. Ovan porten är ett entablement med rundad profil och plåtavtäckning.
FÖNSTER - Alla fönster har handblåsta glas. De stickbågade långhusfönstren har korspost med fyra öppningsbara ytterlufter från sent 1800-tal med hörnbeslag. De två nedre lufterna har tre rutor var och de två övre samma fast i en spetsbågad spröjsning. Karmar, bågar och spröjs är av brunmålat trä. Smygarna följer fönstrens form och har sluttande solbänkar av kalksten. I långhusgaveln är ett stickbågat fönster med mittpost och två lufter från 1842. Smyg, karm, bågar och spröjs är som ovan. Sakristians ursprungliga rundbågade fönster har enkla lufter med sex rutor i brunmålade bågar och spröjs av järn. Smygarna är som ovan. I källaren är ett rektangulärt ursprungligt fönster med enkel luft och sex rutor i brunmålade träspröjs. I vapenhusgaveln är ett stickbågat fönster med enkel luft och fyra rutor i bågar och spröjs av vitmålat trä.
PORT - Västporten är en pardörr från 1963 med rakt krön, utåt klädd med mörkt fernissad fiskbenspanel av ek och dekorerad med nitar. Framför porten ligger en kalkstenshäll. Korporten från 1792 är en bräddörr med rakt krön, utåt klädd med liggande panel nedtill och fiskbenspanel upptill. Porten har stocklås med kvadratisk låsplatta samt järnhasp. Bemålningen är brun. Den stickbågade sakristiporten har samma utförande som västporten med undantag av att den är enkel. Till pannrummet är en ursprunglig rak och slät port med brun bemålning.
TAK - Långhuset bär ett sadeltak som är valmat över koravslutningen. Detta täcks av enkupigt lertegel och har i ändarna smidesflöjlar. På den västra står "A N O 1730" och på den östra " P A K". Den vinklade takfoten är av tjärat trä. Vindskivorna är inklädda med grå plåt. Sakristian bär ett flackt valmat sadeltak med täckning av svartmålad falsad plåt med förskjutna hakfals. Mot koret är en skorsten klädd med samma plåt. Takfoten i tre språng består av rött tegel. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt.