Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS ERSKA 15:1 - husnr 1, ERSKA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ERSKA KYRKA (akt.)
2003-09-15
Exteriörbeskrivning
Erska kyrka är sexkantig med fasaden indelad i två våningar (kyrkorum med läktarvåning). Varje fasad har en låg frontespis med en rektangulär förhöjning krönt av ett kors. Ovanför varje hörn sitter ett knubbigt sexkantigt, plåtklätt miniatyrtorn (var ursprungligen putsade). Takfallen lutar upp mot centrum där en låg sexsidig korskrönt lanternin med tre fönster på var sida bär ett lågt, kraftigt, plåtklätt klocktorn med vinkelbrutna sidor och kort takfall. Fasaden är artikulerad i grund relief och intakt sedan uppförandet med såväl nyromanska och nyklassicistiska inslag, vilket för tankarna till samtida engelsk tegelarkitektur. Fönstren är stickbågiga och sitter symmetriskt i grupper om tre. Även blindbågar och dörrar är stickbågiga. Mellan våningarna löper en svagt markerad gördelgesims och på den vilar de övre fönstrens granitsolbänkar. I väster är runt huvudentrén ett grunt utskjutande parti med likadan förhöjning som på frontespiserna. Åt öster är en sakristia tillbyggd i två omgångar, väl anpassad till nedervåningen på kyrkan. Den första tillbyggnaden fungerar som en smal passage till den nya som byggts på tvären med frontespis åt öster. En dörr sitter på var sida om tillbyggnaden med handikappramp till den södra och trappa till den norra. Sakristian har en ingång åt väster på den södra delen som också nås från rampen.

FASAD - Sockeln är av krysshamrade, utkragande jämnstora granitblock, sakristians sockel är mer finhuggen. Gråstensmurar som helt slätputsats och färgats vita senast 1991, troligen med kalkfärg. De nedre fasaderna indelas med lisener och korsande horisontala band. Av de tre vågräta linjerna är den nedre mest markerad och går i höjd med fönstrens underkant. Ovanpå sockeln löper också en utkragning som även formar ett slags bas för lisenerna. Läktarvåningens fasad med frontespiserna har stickbågiga blindbågar av olika storlek och vinkelbrutna bågfriser under gavlarna i samma putsutförande. Över fönstren på bottenvåningen och västporten sitter smala stickbågiga dekorer. På vapenhusfasaden är smidesledstänger monterade och över porten är en svart stenplatta som informerar om byggnadsåren 1885-86 under Oscar II:s regering. Tornet har vinkelbrutna fasader helt klädda i kopparplåt, småplåtar i slät skivtäckning, med takgesims och därunder vinkelbruten bågfris samt en sexkantig medaljong i mitten över de parställda vinkelbrutna ljudluckorna. Åt väster står ett årtal i medaljongen, antingen 1890 eller 1990 (takreparationer skedde båda åren). Lanterninens väggar följer takfallen och är därför vridna i förhållande till kyrkans fasader.

FÖNSTER - Fönstren är troligen från 1957 eller möjligen från 1930-talet. Symmetrisk fönsterplacering mitt på varje sida med stickbågiga fönster och fönsteröppningar, tre lika stora fönster på nedervåningen och en smalare trefönstergrupp på ovanvåningen, där det också finns ett litet enluftsfönster nära hörnet på var sida. Västsidan har dock portalen på nedervåningen och därför bara fönster på övervåningen. Alla är öppningsbara och kopplade med brunmålade snickerier och granitsolbänkar med svag lutning. Smygarna är grunda och något vidgade. Under varje frontespiskrön är en smal fönsterslits. De nedre fönstren har fyra lufter i mycket tunn korspost, tunt spröjsade till fyra rutor. Trefönstergruppens mittfönster är högre men alla tre har samma bredd. De är spröjsade till åtta respektive tio rutor samt en kantställd ruta upptill. Hörnfönstren har en vertikal spröjs. Lanterninen har tre tvåluftsfönster på var sida med trymåer och en tunn krysspröjs upptill i brunbetsade snickerier. Sakristian har rektangulära enluftsfönster i stickbågiga grunda smygar, tre åt öster spröjsade till sex rutor och ett ospröjsat åt norr med glaskonst.

PORT - Dörrarna är ursprungliga, stickbågiga och av brunmålat trä samt försedda med granittrappor. I väster sitter en pardörr i tresprångig stickbågig smyg med överljus. Dörren har rak översida och tre fyllningar per blad; två stående rektangulära med tre prismatiska stående dekorer och en kvadratisk i mitten med ett likformigt kors omgett av prismatiska dekorer. Överljuset är stickbågigt och spröjsat med en cirkel i mitten och rutor på sidorna. Porten har en tresidig trappa och från norr en gjuten ramp belagd med konststen från 1991. Dörrarna åt öster är enkla, indragna i raka smygar, med en stickbågig fyllning överst med smal prisma och en rektangulär likadan fyllning under. Nordöstra dörren har trappa med smidesräcke. Rampen till sydöstra dörren och till sakristian tillkom 1991 och är av betong med spensliga smidesräcken i 1950-talsstil. Vilplanet upptar hela utrymmet i vinkeln mellan de tre byggnadsvolymerna.

TAK - Taket med gavelavtäckningar, småtornen, klocktornets sidor, ljudluckor och spira är täckta med kopparplåt, omlagd senast 1991. I småtornens plåt antyds prismatiska fyllningar likadana som på porten och de har utsvängda torntak med pikförsedd knopp av järn. Gavelkorsen har ansvällningar i ändarna och förefaller vara av trä, men enligt uppgift är de av järn. På sakristian sitter ett träkors. Små kors pryder också klocktornets små sadeltak. Stuprören av kopparplåt är strutformade upptill utom på sakristian där de är fyrkantiga. Åt norr finns skvalprännor av sten i marken från 1991.