Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS MAGRA 5:41 - husnr 1, MAGRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MAGRA KYRKA (akt.)
2003-08-28
Exteriörbeskrivning
Magra kyrka är tornlös med tresidigt avslutat kor i öster och rektangulärt vapenhus åt söder i västra delen. Både vapenhuset och koret har en dörr åt söder. Åt norr är en sentida sakristia tillbyggd på östra delen. Ovanligt är att det västra gavelröstet är spånklätt och har ett litet högt placerat fönster till läktaren. Exteriören ger intryck av hög ålder och renoverades senast år 2000.

FASAD - Slätputsad, slevslätad och vitkalkad. Marknivån höjer sig österut. I väster syns på södra sidan en naturstensgrund som endast skymtas vidare österut Västra delen har en kraftigt utkragande stensockel som målats vit ovanpå. Sockeln fortsätter omålad på norra sidan. Sakristian har en putsad, vitfärgad betongsockel som är något indragen. Västra gavelröstet har tjärade ekspån där nederkanten har ett skift med rundade spån och det allra nedersta med spetsiga. Spånen är troligen från 1931. Putsen därunder är kvastad. Nordsidan har skrovligare puts, liknande spritputs, blandad med släta fläckar och partier med äldre, fetare kalkbruk som sammantaget ger en livlig yta med ett lappat uttryck. Väggen kontrasterar mot sakristians helt släta, moderna putsyta vars vita nyans är gulare än övriga fasaders. En plåtavtäckt gravsten har monterats på östväggen över prästen Eric Mellblad, död 1761. Årtalet 2000 är målat över vapenhuset då den senaste omputsningen skedde. Över dörrarna sitter små lyktor av gult glas och metallplåt.

FÖNSTER - Alla snickerier är gråmålade och solbänkarna är av sten. I väster har kyrkan sina troligen äldsta fönsteröppningar, en på var sida och rektangulära. Gavelfönstret är avsevärt mindre och dess höga placering med överkanten längs spånklädselns nederkant antyder att det kan vara medeltida (jämför med Fölene kyrkas medeltida fönster med sådan placering). Därutöver har kyrkan stickbågiga fönster med öppningsbara fönster i vagt stickbågiga nischer; två på var långsida och ett på var skråställd sida i koret. Olika djupa smygar murade utan precision ger ett åldrigt intryck. Korfönstren har gula och vita råglas från 1962. De fyra fönstren på södra sidan är från samma år. Små haspar på mittposten håller fönstren stängda och droppblecken är av plåt. Alla är tvåluftsfönster träspröjsade till 14 rutor per luft. Västra gavelfönstret har ett öppningsbart rektangulärt tvåluftsfönster med två bågar och äldre beslag spröjsade till tre rutor. Trä kläder den raka hjässan i smygen som har välvda inre hörn och slätare raka sidor. I gavelröstet sitter en vindslucka av liggande bräder med frästa spår. Sakristian har ett litet stickbågigt tvåluftsfönster åt norr med en liggande spröjs i var luft.

PORT - Båda portarna på södra väggen är pardörrar från 1962. Vapenhusporten har rak överkant och brunmålad pardörr med fiskbenspanel samt liggande panel nedtill och hamrat metallvred. En släthuggen rödaktig stenskiva ligger framför dörren. Korporten är stickbågig och smalare men likadan i övrigt. Tre huggna kalkstensskivor är lagda framför porten. Sakristians dörr åt öster är enkel med rak överkant och sitter i en grund smyg. Dörrbladet har liggande panel med sparkplåt och likadant vred. Ett betongblocksteg ligger framför dörren.

TAK - Sadeltak med enkupigt lertegel, grunt taksprång runtom. Flöjel med årtalet 1755 sitter på västnocken. Hängrännor och stuprör är av svart plåt. Sakristian har ståndränna och stuprör av galvaniserad plåt.