Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS ÖDENÄS 11:1 - husnr 1, ÖDENÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖDENÄS KYRKA (akt.)
2005-03-22
Exteriörbeskrivning
ÖDENÄS KYRKA - Salkyrkan är i sin helhet uppförd 1840 efter ritningar av F W Scholander och består av ett långhus med fullbrett, rakt avslutat kor i öster och en smalare, likaså rakt avslutad sakristia öster om detta. I väster är ett torn med lanternin.
FASAD - Kyrkan vilar på en utkragande sockel med cementputs. I dess långsidor sitter ventiler med sentida järngaller. Murarna bär en finkornig kalkcementputs med undantag för tornet och västgaveln, vars puts är grövre. Alla fasader är avfärgade med vit kalkfärg. Kring norra långsidans öppningar är slätputsade omfattningar. Ovan tornets västport sitter en inmurad kalkstensplatta med gulmålad inskription "CARL XIV IOHAN 1840" och en krona. Tornet har ett antal överputsade ankarslutar. I varje sida av klockvåningen är en stor, rundbågig ljudöppning. I dessa sitter parställda ljudluckor från byggnadstiden med rundbågskrön och rödmålad plåtbeklädnad.
FÖNSTER - Alla fönster har karmar, bågar och spröjs av mörkgrönt trä. Smygarna följer fönstrens form och har vitputsade solbänkar av huggen sten. Långsidornas rundbågsfönster har korspost och fem lufter med tolv rutor var, undantaget lunetten med sex. Södra långsidans lufter är från 1992 och öppningsbara. Norra långsidans är från tidigt 1900-tal (sannolikt 1902) och har handblåsta glas. I dessa fönster är bara en luft öppningsbar. I korets gavelröste sitter en lunett med enkel luft från byggnadstiden. Denna har sex rutor av handblåst glas. I sakristians östra vägg är ett rundbågsfönster med T-post och tre lufter från byggnadstiden. Dessa har åtta respektive sex rutor. En av lufterna är öppningsbar och har hörnbeslag. Ovan mittporten finns en lunett och ett liggande fönster med enkla, ursprungliga lufter. Dessa har sex respektive tolv rutor av handblåst glas. De sitter i samma smyg som mittporten och skiljs av en arkitrav av trä. Även ovan västporten är en lunett med enkel luft och sex rutor, dock ej ursprunglig. I tornets mellanvåning är åt väster ett rundfönster med enkel luft och sex rutor, troligen från tidigt 1900-tal.
PORT - Västporten utgörs av en pardörr från 1925 (?) av bräder med brun fiskbenspanel och rakt krön. Handtag och rombisk låsplatta är i smide. Låset är utanpåliggande. Porten sitter i en rundbågssmyg med överljus. Mittporten utgörs av en pardörr från byggnadstiden av bräder med profilerad brun fiskbenspanel. Livsträdsformade gångjärnsband i smide härrör sannolikt från 1902 års renovering. Porten sitter i en rundbågssmyg med överljus. Framför porten ligger ett par granithällar. Sakristiporten utgörs av en bräddörr från tidigt 1900-tal med brun fiskbenspanel och rakt krön. Livsträdsformade gångjärnsband, hasp och rombisk låsplatta är i smide. Framför porten är en granittrappa.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt sadeltak med täckning av enkupigt lertegel. Sakristian bär ett flackt sadeltak med samma täckning. Deras takfötter är av karnisprofilerat vitt trä. Vindskivorna av vitt trä är avtäckta med vit plåt. Tornet bär ett flackt tak med fyrkantig lanternin. Sistnämnda har en stickbågig öppning i varje sida och kröns av ett flackt tak med kopparklätt kors. Lanterninen och takfallen är täckta med falsad plåt av småplåtsformat, målade i rödbrunt. Tornets takfot är av vitt trä och har karnisprofil samt tandsnitt. Lanterninens takfot av samma material har enbart en karnisprofil. Alla tak har hängrännor och stuprör av vit plåt.