Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VARBERG KARL GUSTAVS KYRKA 1:1 - husnr 1, KARL GUSTAVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KARL GUSTAVS KYRKA (akt.)
2002-04-08
Exteriörbeskrivning
HELHET- Nyklassicistisk kyrka med västtorn och kor med absidial avslutning. Grund av natursten, sockel av stänkputs, vitputsad fasad. Taken täcks av lertegel och kopparplåt. Huvudentré i väster via tornets bottenvåning.

TORN- FASAD- Vit stänkputs, se långhus. Slätputsad gördelgesims runt tornet samt på långhusets västgavlar. Synliga ankarslut i fasaden i höjd med klockrummets bjälklag. Kraftigt profilerad takfot mellan tornfasad och torn. Gråmålad takfot av trä mellan tornets putsade del och den plåtintäckta övre delen.
PORTAL- Huvudentré i väster i tornets bottenvåning, 1 st pardörr, se vapenhus. Trappa med ett stort plansteg av natursten och med en mindre sten på ömse sidor. Stentröskel. 2 st små handledare av plattjärn, täckmålade i grå kulör. Diagonalmonterade på ömse sidor av entrén på fasaden.
FÖNSTER- Mot söder och norr finns rundfönster och mot väster ett litet rakt avslutat enluftsfönster. Även 4 st tornluckor av trä. Segmentformade parportar med diagonalställd profilerad panel på utsidan. Sitter något indragna i slätputsade nischer. Täckmålade i grå kulör. Solbänkar av natursten/tunna lika övriga fönster, se långhus.
TAK- tornet täcks av kopparplåt, skivplåt med stånd- och hakfals. Stuprör av koppar.
LANTERNIN- Lanternin med tornhuv och klassicerande trekantsgavlar. Klädd i vitmålad plåt. Släta, något indragna plåtar täckmålade i grå kulör. Takfotslådan är täckmålad i varmt grå kulör. I toppen sitter ett plåtinklätt latinskt kors.
Kopparplåten på lanterninens topp lades om 2002.

LÅNGHUS- FASAD- Stänkputs, KC-bruk, med relativt grov fraktion. Avfärgad med silikatfärg, Keim, på långhus i vit kulör år 1979-80 och i vit kulör på torn samt på långhusgavlar mot väst år 2002. Sockel: Stänkputs med relativt grov fraktion lika fasad. Avfärgad med silikatfärg, Keim, i grönsvart kulör. Något utskjutande från fasad.
Slätputsade fönster- och dörrnischer samt omfattningar. 1 st Minnessten av röd granit och med förgylld inskription ovanför entré i söder: "ÅR MDCCCXXVIII under CARL XIV JOHANS REGERING".
1 st Lucka till pannrum i sydöstra hörnet, vid koret. Gjuten nedgång täckt av plåt, sprutlackerad i svart kulör. Vid sydöstra hörnet, intill pannrummets nedgång finns en vattenpost, soptunna och ställ för krattor o.dyl.
PORTAL- Långhuset har en sidoentré med överljus i söder. 1 st pardörr, se långhus. Trappa av 4 st plansteg av natursten. Steg/tröskel av cement i dörröppningen. Dörrsockel av röd granit. Dörrbladet är utvändigt klätt med profilerade, diagonalställda brädor i öster.
FÖNSTER- Fönstren är utvändigt täckmålade i en ljust grå kulör. De sitter i något tryckta, rundbågeformade/ segmentformade nischer. Solbänkarna är av natursten och något böjda. Tätningsfog/fogmassa mellan solbänk och karm. Fönsterbleck av zink, svartmålad.
TAK- Långhusets sadeltak täcks av enkupigt lertegel och nocktegel, omlagt 1980. Stuprör täckmålade vita på långhus. Stuprören ansluts till mark med rör av grå plast. Profilerad takfotslåda av trä, i gavlar täckta av svartmålad plåt och av omålad galvad plåt. Täckplåtar över vindskivor i gavlar som följer takfotsprofilen.

KOR OCH ABSID- FASAD- Koret har en absidial avslutning med prästingång i öster. I absiden låg ursprungligen en del av sakristian. Fasad lika långhus.
TAK- kopparplåt. Skivplåt med stånd- och hakfals. Här ligger den äldsta takbeläggningen av koppar, ev original. Takfot lika långhus.

SAKRISTIA- Belägen i öster. FASAD- Lika långhus.
DÖRR- 1 st låg enkeldörr av trä med överljus till sakristian. Utvändigt klädd med profilerad panel i fiskbensmönster, täckmålad i mörkgrå kulör. Solbänken till överljuset är av sten, ev. en äldre gravhäll. Trappen är av sten och har fem steg. Se även interiör, utrymme bakom kor.