Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALINGSÅS CENTRUM 1:12 - husnr 1, LANDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

LANDSKYRKAN (akt.)
2005-03-09
Exteriörbeskrivning
ALINGSÅS LANDSKYRKA - Salkyrkan består av ett delvis medeltida långhus, utvidgat på 1760-talet och 1824 försett med fullbrett, rakt avslutat kor i öster och 1831 med lanterninkrönt torn i väster. 1942 tillkom en smalare och lägre sakristia öster om koret. Detta har källarvåning med pannrum.
FASAD - Kyrkan vilar på en sockel av otuktad gråsten, i vilken sitter sentida ventiler. Sakristians sockel är av betong med utskjutande granittrappa framför porten i nordväst. Denna har järnräcke. In under trappan är en nedgång till källare, täckt av en svart plåtlucka och kantad av ett järnräcke. Kyrkans fasader bär en borstad puts, målad med tät, vit färg. Tornets västra hörn är förstärkta med kraftiga strävpelare som sträcker sig till andra våningens bjälklag. Strävpelarna är avtäckta med enkupigt lertegel och har hängrännor samt stuprör av kopparplåt. Ovan västporten sitter en inmurad kalkstensplatta med förgylld inskription om byggnadsåret 1831 och dåvarande regent. Varje våning är förstärkt med dragjärn som har dekorativa ankarslutar i fasaden. Klockvåningen har i varje sida en hög ljusöppning med rundbågskrön. I dessa sitter ursprungliga, rundbågiga parluckor, klädda med svart plåt.
FÖNSTER - Fönstren har karmar, bågar och spröjs av grönt trä. Långhus och kor har rundbågsfönster med korspost och fem lufter från 1903. Dessa är öppningsbara och har sex rutor var av handblåst glas, med undantag för lunetten som har åtta. Fönstren sitter i rundbågssmygar med sluttande solbänkar av skrädhuggen kalksten. Ovan mittporten är ett rundfönster med enkel, ursprunglig luft och tät spröjsning som ekrar i ett hjul. Ett likadant fönster, fast med sentida luft, sitter i tornets andra våning åt väster. Tornets bottenvåning har i norr och söder högt sittande rundfönster med ursprungliga, enkla lufter med 18 rutor var och beslag. Tornets tredje våning har i norr en lunett med enkel luft och åtta rutor. Tornfönstrens smygar har överlag fönsterbleck av grön plåt. Sakristian har i öster ett närmast kvadratiskt fönster med mittpost och två öppningsbara lufter. Varje luft har sex rutor. I sockeln är på samma sida ett kvadratiskt och ett liggande fönster, båda med enkla, öppningsbara lufter utan spröjsning. Invid porten sitter på norra sidan ett litet kvadratiskt toalettfönster med enkel, öppningsbar luft utan spröjsning. Alla sakristians fönster är från 1942 och har fönsterbleck av plåt.
PORT - Västporten utgörs av en ursprunglig pardörr med rakt krön. Den är klädd med grön, liggande, profilerad panel. Lås och smidda gångjärn är ursprungligt. Porten sitter i en korgbågig smyg. Mittporten utgörs likaså av en ursprunglig pardörr med rakt krön. Den är klädd med grön fiskbenspanel och har samtida oval låsplatta och smidda gångjärn. Porten sitter i en hög rundbågssmyg med överljus i form av ett rundfönster. Framför porten ligger en kalkstenshäll. Sakristians port är placerad i norr, invid korväggen. Den är från 1942 och har ett rakt krön. Den är klädd med grön, stående, profilerad panel.
TAK - Långhus och kor bär ett gemensamt brutet tak, vilket även gäller sakristian. Dessa är täckta med enkupigt lertegel och har vindskivor klädda med grön plåt. Den vita karnisprofilerade takfoten av trä på långhus och kor är ursprunglig. Tornet bär en rundad, fyrkantig huv med tempelgavlar på sidorna. Inom dessa sitter vit locklistpanel, med små luckor. Längs gavlarnas krön löper tandsnitt. Från huven reser sig en fyrkantig lanternin med rundbågsöppningar. Inom dessa är smidesräcken och mellan bågarna löper gesimser. Lanterninen har ett flackt tak med kors på kula. Huv och lanternin bär ärgad kopparplåt. Tornets takfot utgörs av vita konsoler av trä, kantade av en gesims nedtill. Alla takfall har hängrännor och stuprör av kopparplåt. Ovan mittporten sitter två sentida snörasskydd.