Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MARIESTAD MÅRDEN 6 - husnr 1, BERTHA PETTERSSONS HUS

 Byggnad - Beskrivning

BERTHA PETTERSSONS HUS (akt.), TORGHUSET (akt.)
2006-06-30
Exteriörbeskrivning
Torghuset är en tvåvånings timmerbyggnad med bred träpanel och profilerade stående läkt. Fasaden delas av en gesims med fris med figursågade dekorationer i form av bl.a. franska liljor. Takfotens listverk består bl.a. av en tandsnittsfris. Fasaden är ljust gulvit, fönster, listverk och övrig utsmyckning är vita. Taket är valmat och täckt med svartglaserade tegelpannor. Alla plåtgarneringar är av koppar. De ursprungliga skorstenarna i taknock finns kvar. Vinden är inredd till ateljéer med synliga takstolar. Takfönster finns. Tidigare takkupor från 1900-talet har tagits bort.

Mot öster, i gatuliv, finns en smal vinkelställd tillbyggnad med samma takhöjd och takform som torgbyggnaden har i övrigt. Tillbyggnaden och större delen av torghuset samt fasadernas utseende tillkom efter att köpmannen Georg Northman tagit över fastigheten 1823.

Torghuset kan efter förändringarna socialt och arkitektoniskt ses som ett skolexempel på de europeiska trenderna omsatta till förhållandena i en svensk småstad. Vem som ritade huset vet vi inte. Stilmässigt illustrerar arkitekturen brytningstiden mellan barock och den tidiga romantiska formen av nyklassicism. Inspiration har hämtats från herrgårdar och nya palats, kanske från Stockholmsområdet.

Byggnadsmaterialet är trä men arkitekturen efterliknar stenhusets. Listverk och fasaddekorationer kunde lika gärna vara av tegel och stuckatur. Fasaderna är i sin helhet symmetriska och har den nya tidens rena linjer. Centralt bryts torgfasaden av en pampig portik, som omfattas av kolonner och en balustrad. Partiet kröns av ett utskjutande listverk. Ytterdörren är en glasad pardörr med överljusfönster. Samtliga rutor har runda hörn. Dörren har kvar sin ursprungliga mörkt gröna färg från 1860-talet. Fönstren har sex rutor och är kopplade korspostfönster med små fönsterlufter upptill och större spröjsade lufter nedtill. De flesta fönster är bytta under 1900-talet men mot gården finns ett bevarat äldre fönster med en lättruta, ett separat öppningsbart vädringsfönster i en fast fönsterbåge.

Torghusets tillbyggnad vilar på en traditionell sockel av gråsten, numera täckt av cementsprutputs. Källaren till det nuvarande torghuset är ålderdomlig och har hört till en äldre generation hus på tomten, möjligen huset som låg här före branden 1693. Mot torget är sockeln klädd med hyvlad kalksten. De metertjocka väggarna är murade av gråsten och överbyggda med tre raka tunnvalv av tegel. I taken finns stora handsmidda järnkrokar för upphängning av varor.

Vid undersökningar på 1970-talet i samband med en genomgripande restaurering av stiftelsens hus upptäcktes att torget har ytterligare ett lager med kullerstensbeläggning ca en halv meter under nuvarande marknivå och entrétrappan var tidigare högre. Även på gården upptäcktes ett äldre lager kullersten under nuvarande marknivå. Där fanns också väl lagda ränndalar av kalksten. Kalkstensplattorna sträckte sig in under delar av torghuset. De utgör del av nuvarande källargolv. En intressant iakttagelse var, att sockeln mot torget uppvisade spår efter en skorstensstock. Förhållandet kan indikera att muren har varit del av en hjärtmur från ett mycket tidigt hus på platsen.

Källa: Inga Friberg-Karlsson "Stiftelsen Bertha Petterssons hus - hus med mycket gamla anor" 2007. (ej publicerad, finns hos Stiftelsen Bertha Petterssons hus i mariestad).