Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIDAHOLM KAVLÅS 1:3 - husnr 12, HUVUDBYGGNAD, KAVLÅS SLOTT, CORPS-DE-LOGIE

 Byggnad - Beskrivning

HUVUDBYGGNAD, Kavlås slott, Corps-de-logie (akt.)
2007-05-08
Exteriörbeskrivning
Texten är Nils Fredrik Beerståhls, hämtad från "Kavlås, byggnadsminnen i Skaraborg nr 6"

"Corps-de-logiet i tre våningar med källarvåning under halva huset mot gården är uppfört av tegel på en sockel av sandsten. Murarna är 90 cm tjocka i första och andra våningen och något tunnare i den tredje (50 cm). Huvudfasaden mot gården (N) har 11 fönsteraxlar av vilka 5 tillhör en svagt utspringande risalit, som kröns av en trekantsgavel med ett timvisande
ur som prydnad. Mellan andra våningen löper en gesims, som markerar sockelvåningen med sina låga, stickbågiga fönster och denna accentureras ytterligare av breda fält i rödmålad spritputs på ömse sidor om risaliten. För övrigt är väggen slätputsad och avfärgad i brutet gulvitt liksom hörnen och fönsterramarna i de röda fälten. Mittpartiet är dessutom än mer betonat genom rustik i sockelvåningen och en gesims också mellan andra och tredje våningarna, som binder samman de tre fönstren under gavelfrontonen.

Trädgårdsfasaden (mot S) har bara 7 fönsteraxlar och saknar mittbetoning på annat sätt än att de spritputsade röda fälten i sockelvåningen här inramar portalen med breda, vita rusticerade fält på sidorna, som markerar svagt framspringande hörnrisaliter. Portalerna på huvudfasaderna har grönmålade, glasade trädörrar innerst och ytterst solida, svartmålade dörrar av tjock järnplåt. Mot gården är en enkel trappa av kalksten med 3 steg och mot trädgården en liten altan med svartmålat järnräcke och 5 steg. Även på gavlarna med vardera 3 fönsteraxlar finns utgång från bottenvåningen till trädgården: I väster genom det stora hörnrum, som kallas valvet, i öster mitt på gaveln med en liten 1970 uppförd envånig farstukvist med balkong ovanpå. När kökstillbyggnaden vid detta tillfälle revs kom gammal fasadmålning på Ö gaveln i dagen, som visar att fönsterbågarna från början varit målade i pärlgrått. Nu är de målade i grönt. Likaså syntes röda fårgspår i sockelvåningens puts, som bekräftar att anordningen med omväxlande röda och vita fält i bottenvåningen är av mycket gammalt datum och säkerligen ursprunglig.

Det mäktiga mansardtaket är brutet runt om med övre fallet täckt med svartmålad plåt och nedre fallet med rött, enkupigt tegel. Nederst mot takgesimsen finns fotrännor i svart plåt, som leder ut till stuprören i byggnadens hörn. Både mot N och mot S finns två takkupor med rundad överdel och fönster över de näst yttersta fönsteraxlarna. De fyra symmetriskt placerade skorstenarna är klädda med svart plåt. I en av dem hängde Per Brahes malmklocka vid en hammare, som markerade gårdsurets slag. Den flyttades in i trapphuset på 1950-talet och ersattes med en enklare klocka. Mitt på taket sitter en kort flaggstång från vilken brukar vaja en vimpel i de Essenska färgerna rött och blått, när ägaren är hemma."

KÄLLA: Kavlås, byggnadsminnen i Skaraborg nr 6, Nils Fredrik Beerståhl, Länsstyrelsen & Länsmuseet i Skaraborgs län 1988. ISBN 91-85884-55-3

Sverker Larsson för projektet "Tillgängliga byggnadsminnen i Västra Götalands län" länsstyrelsen 2008-02-27