Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NYKÖPING VRENABY 28:1 - husnr 1, VRENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VRENA KYRKA (akt.)
2008-09-18
Exteriörbeskrivning
ÖVERSIKT – Vrena kyrka är en salkyrka som består av ett långhus med rektangulär plan och en sakristia i norr. Koret är inrett i östra delen av byggnaden som har rak avslutning mot öster.

FASADER – Kyrkan vilar på en sockel av tuktad natursten fogad med ofärgat kalkbruk. I den södra fasadens sockel visar två murpartier med tegel läget för kyrkans ursprungliga sydportal. På kyrkans västgavel är en runsten inmurad direkt ovanför sockeln vid det sydvästra hörnet. Runstenen har följande inskrift: Nänner och Tidkume reste stenen efter Ulv, sin broder.

Fasaderna är putsade med slevdragen kalkputs och avfärgade brutet vita. I den södra fasaden finns rektangulära nischer och ritsar i putsen vilka visar läget för äldre fönsteröppningar. Ritsar i putsen finns även vid ingången på den västra gaveln. Nischerna på den södra fasaden är slammade. Markeringarna av äldre fönsteröppningar representerar 1961 års restaureringsfilosofi. Vid den senaste utvändiga restaureringen år 2008 beslutades att dessa markeringar skulle vara kvar i princip oförändrade som tidsdokument.

FÖNSTER – Kyrkan har tre stickbågiga fönsteröppningar mot söder och en mot norr, samt en mindre i sakristians östra fasad. I korets östra fasad finns en hög stickbågig nisch med två rundbågiga fönsteröppningar. Fönstren mot norr och söder har rektangulär form och är försedda med korspost. Ytterbågarna är indelade med spröjs, de övre i sex rutor och de undre i åtta. Sakristians fönster är av ett kvadratiskt enluftsfönster, spröjsat i nio rutor. De två öppningarna i korets östra fasad är försedda med smidda, omålade bågar med tvärspröjs och smidda äggbeslag. Vid korets fönster är nischens botten målad i en svagt lila kulör.

Fönstren är målade i grön kulör. Samtliga solbänkar är klädda med falsad kopparplåt. Glasrutorna är till viss del handblåsta, till synes återanvända från äldre fönster. I övrigt är rutorna av draget glas eller planglas.

PORTALER OCH INGÅNGAR – Kyrkan huvudingång är sedan 1799 placerad i den västra gaveln, då en fönsteröppning byggdes om till dörröppning. Ingången är placerad i en stickbågig dörröppning. I öppningen sitter en utåtgående pardörr med ett överljus i form av två spröjsade fönsterbågar. Dörrbladen består av två stående plankor som på utsidan är klädda med diagonalställd, profilerad panel. Dörrbladen är upphängda på svartmålade bandgångjärn. Snickerierna är målade i grön kulör utvändigt och en brunbeige kulör invändigt. Vid dörren ligger en gravhäll som insteg.

TAKLAG OCH YTTERTAK – Kyrkans långhus, kor och sakristia täcks av sadeltak. Yttertaken är täckta med enkupigt, rött tegel och takfot och vindskivor av tjärade bräder. Vindskivorna är på ovansidan klädda med svartmålad, galvaniserad plåt som vikts in mot takytan. Takavvattning sker direkt via takfallen, utan hängrännor eller stuprör, utom vid sakristians västra takfall som har hängränna och stuprör av kopparplåt.

Över långhusets och korets gavlar sitter spiror med klot, stag och vindflöjel av svart smide och kopparplåt. Sakristians gavelspets är försedd med en spira av tjärat trä över gavelspetsen mot norr.