Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖREBRO LÄNNÄS KYRKA 1:1 - husnr 1, LÄNNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

LÄNNÄS KYRKA (akt.)
2008-02-13
Exteriörbeskrivning
Lännäs kyrka är en tidigmedeltida kyrka som om- och tillbyggdes 1777 med nytt rektangulärt långhus och tresidigt avslutat kor i öster samt vidbyggd sakristia i norr. Kyrkan har, i väster, kvar sitt romanska torn av den i Närke vanliga typen med avtrappat murliv.

Tak – Långhus och sakristia täcks av ett sadeltak med en valmad spets över koret. Tornet har klockformad huv och kröns av förgylld kula och kors. Samtliga tak är täckta av kopparplåt. Stuprör och hängrännor är av koppar. Takfoten är profilerad och inklädd med kopparplåt.

Fasad – Samtliga fasader är spritputsade med släta fönster- och dörromfattningar samt knutar. Dörromfattningarna är rusticerade. De spritputsade partierna är avfärgade i en rosa kulör och de slätputsade partierna i vitt. Sockeln är något utskjutande, slätputsad samt avfärgad i en grå kulör.

Tornet är ett av Närkes romanska medeltida torn med avtrappat murliv, men endast med en avtrappning, i höjd med första våningen, vilken är plåtavtäckt med kopparplåt. Tornet har i tredje våningsplanet ett intressant valv med äldre valvslagningsteknik.

Fönster – Långhuset och koret har stickbågeformade fönster och fönsteröppningar. Mellersta fönstret på södra sidan är sammanbyggt med den port som finns på sydväggen, se Portar. Fönstren har fyra lufter och är indelade med spröjs i mindre rutor. Såväl båge som spröjs är av trä och gråmålade. Sakristian har ett fönster, i norr, lika långhusets men något lägre och med spröjs av bly samt försett med stormjärn. Fönstren är försedda med olikfärgat antikglas och har solbänkar av röd kalksten.

På tornets västra sida finns, strax ovanför porten, ett mindre fönster med båge och spröjs av trä målat i grått. Bågens övre kant har en rund stickbågeform. Fönstret har en solbänk av kopparplåt. I tornhuven finns i vardera väderstreck en mindre fönsterkupa klädd med kopparplåt och krönt med kula och kors i koppar. Tornet har ljudöppningar i vardera väderstreck, bestående av stickbågeformade luckor och ljudöppningar. Vardera öppning har två luckor klädda med plåt och solbänkar av sten.

Portar – Kyrkan har tre ingångar; genom tornet i väster, mitt på södra långhusväggen samt i sakristians västra vägg. Samtliga portar är indragna i murlivet så att det bildas små nischer.

Porten i väster, i tornet, består av en pardörr av trä med fiskbensmönstrad panel, målad i en brun kulör. Dörromfattningen är stickbågeformad och rusticerad. Framför dörren finns en trappa av kalksten. Den södra ingångsporten består av en pardörr av trä med sickbågeformad överkant. Den är klädd med fiskbensmönstrad panel, målad i en grågrön kulör. På var sida om porten är putsen rusticerad. Strax ovanför porten finns ett av långhusets fönster och partiet däremellan är klätt med kopparplåt som utformats för att passa portens stickbågeform. Framför porten ligger en kalkstenshäll. Dörren till sakristian utgörs av en enkeldörr av trä med stickbågig överkant och klädd med fiskbensmönstrad panel, målad i brunt, från 1961. Framför dörren ligger en trappa av kalksten. Fyrkantiga kalkstensplattor bildar en gång, som leder från denna trappa till gången runt kyrkan.