Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖREBRO MOSJÖ KYRKA 1:1 - husnr 1, MOSJÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MOSJÖ KYRKA (akt.)
2003-02-27
Exteriörbeskrivning
Mosjö kyrka är en av de bäst bevarade tidigmedeltida kyrkorna i Närke. Den är ovanligt stor för att vara en tidigmedeltida kyrka och den är uppförd i ett par etapper. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med lägre smalare kor i öster, vidbyggd sakristia vid korets norra vägg samt torn i väster av den i Närke karakteristiska typen med avtrappat murliv.

TAK – Långhus, sakristia och kor täcks av sadeltak, samtliga täckta av svartmålad plåt. Tornet har en pyramidformad huv klädd med spån och kröns av ett kulkors. Både kyrkan och tornet har kvar sin ursprungliga takstol. Stuprören är av plåt och är målade i en beige kulör.

FASAD – Kyrkan är oputsad. Den äldsta delen av kyrkan, d.v.s. koret och långhusets östra del, började uppföras av råhuggen kalksten men man övergick sedan till välhuggen sandsten, som särskilt i den äldre delen av kyrkan ligger i jämna skift. Hela byggnaden har en sockel bestående av ett enda, kraftigt framspringande kalkstensskift. Korets sydvägg har upptill en huggen bågfris. Väst- och sydportalerna har båda kvar sina ursprungliga ornerade överstycken.

Tornet, av murad sandsten, är ett av Närkes romanska medeltida torn med avtrappat murliv. Avtrappningarna markeras med en gördelgesims vid varje våning.

FÖNSTER – Långhuset har stickbågiga fönster och fönsteröppningar. Fönstren är i fyra lufter med båge av trä, indelade med blyspröjs till mindre rutor. På södra långhusväggen finns även ett högt sittande ursprungligt romanskt fönster. Koret har ett fönster i södra fasaden lika långhusets men något lägre. Sakristian har ett stickbågigt fönster i två lufter med båge och spröjs av trä. På tornets södra fasad, strax under ljudöppningen, finns ett rundbågigt fönster med båge och spröjs av trä. Samtliga bågar är målade i en ljust gul kulör.

DÖRRAR – den västra porten är en enkeldörr av ek med överflyttade beslag från 1100-talet. Den södra entrén har en enkeldörr av trä med fiskbensmönster målad/tjärad i brunt, dörren tillkom 1904.