Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HARDEBERGA 22:1 - husnr 1, HARDEBERGA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Hardeberga kyrka (akt.), HARDEBERGA KYRKA (akt.)
2014-10-20
Exteriörbeskrivning
Murarna i det ursprungliga långhuset är uppförda i skalmursteknik med hardebergasandsten. Även murarna i långhusets västra gavelröste och tornet utgörs av hardebergasandsten. Den del som byggdes på tornet 1909, från ljudöppningarna och uppåt, är murad i tegel. Vapenhuset är murat i gråsten med medeltida handslaget tegel i gavelröstet mot söder. Sakristian och kortillbyggnaden, som tillkom 1909, är uppförda i rött flamtegel. Den norra fasaden samt de nedre partierna av korets och sakristians fasader utgörs av frilagd, fogstruken hardebergasandsten. Övriga fasader är spritputsade och vitkalkade. Långhusets murar avslutas upptill av en fritt murad gesims med två språng. Även korets gesims är tvåsprångig men har ett sågtandskift underst. Sakristians gavelröste har rundbågiga och vertikalt betonade blinderingar, vilka markeras med dubbla sågtandskift underst.

Tornet återfinns i väster och har en kvadratisk grundplan. Takfallen vetter åt väster och öster. 1909 byggdes tornet på med en klockvåning från ljudöppningarna och uppåt. Tornet har stöd från två diagonalställda stödpelare åt väster. Den nordvästra tillkom 1909 medan den sydvästra är äldre. Tornets samtliga fasader har tre stickbågiga ljudöppningar och mindre blinderingar. Gavelröstena åt söder och norr är mönstermurade med avtrappande, svagt spetsbågiga blinderingar och sågtandsfriser. 1909 ersattes en äldre utanpåliggande trätrappa med det nuvarande trapptornet som återfinns på tornets södra sida.

Utöver trapptornet har kyrkan fyra ingångar. Två i sakristian, en i vapenhuset samt tornets västportal. Samtliga dörrar är av ek och härrör från restaureringen 1909. Alla dörrar utom vapenhusets har svartmålade, smidda gångjärn. Kyrkans fönster härrör till största del från Wåhlins ombyggnad och är utförda i brunmålat trä i ytterbågarna och har blyinfattade innerbågar i ek, vilka troligen ursprungligen varit fernissade. I koret finns tre blyinfattade fönster från 1950-talet. Fönstren är utförda av konstnären och kyrkovaktmästaren Carl O. U. Andersson (1913–2008) från Malmö och föreställer judaskyssen, Jesus i Getsemane samt Jesu fängslande. Solbänkarna är utförda i komstadkalksten.

Kyrkans samtliga takfall är avtäckta med svartglaserat enkupigt tegel. Pannorna är av tyskt fabrikat och är maskinpressade och falsade. De ligger på öppen läkt och är understrukna med kalkbruk, vilket senast restaurerades 2002. Sakristian och vapenhuset har emellertid brädat och pappat undertak. Trappstegsgavlarna är avtäckta med rött maskinslaget munk- och nunnetegel. Allt taktegel härrör från Wåhlins ombyggnad 1909. Kyrkans avvattningssystem utgörs av kopparplåt med skarpvinklade och falsade krökar på stuprören samt rännstenar i granit.